Δικηγόροι οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου: Η ΕΛΑΣ διαρρέει επιλεκτικά στοιχεία που εμείς δεν τα γνωρίζουμε

Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου
Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου EUROKINISSI

Τη στάση της ΕΛΑΣ στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου καταγγέλλουν, για μια ακόμη φορά, οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος.

Για "επιλεκτική διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων" κάνουν λόγο οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, κατηγορώντας τους για "παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη".

Αφορμή είναι πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας με αναφορά στο υλικό της δικογραφίας, για το οποίο, όπως τονίζεται, δεν έχουν γνώση οι ίδιοι.

"Ως δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του βίαιου θανάτου του. Από δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» στις 13/11/18, φαίνεται ότι το υλικό της δικογραφίας, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία αυτού όπως είναι τα ιατροδικαστικά ευρήματα, διαβιβάζεται -επιλεκτικά- σε δημοσιογράφους και με μεγάλη καθυστέρηση στον ανακριτή. Η επιλεκτική αυτή διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό πειθαρχική και ποινική διερεύνηση για την ίδια υπόθεση, δημιουργεί μείζον ζήτημα παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης, κομμάτι της οποίας συνιστά ασφαλώς το στάδιο της ανάκρισης.

ADVERTISING

Επιπλέον, θέλουμε να μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι για κρίσιμες πτυχές που αφορούν στη βάναυση θανάτωση του γιου της αλλά αντίθετα η διαχείριση της πληροφόρησης γίνεται μέσω αποσπασματικών και ελεγχόμενων ως προς την αξιοπιστία τους δημοσιευμάτων. Ζητάμε να διερευνηθεί αρμοδίως ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε να πληροφορήσει για το αποδεικτικό υλικό συγκεκριμένους εκπροσώπους του τύπου και όχι τον ανακριτή της υπόθεσης, εγκαίρως, όπως υποχρεούται.

Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού από την πλευρά της αστυνομίας ερήμην των παραγόντων της δίκης συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με όρους δίκαιους και αμερόληπτα, όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα επιχειρεί να κατευθύνει τις έρευνες και να ερμηνεύει δημοσίως τα στοιχεία της δικογραφίας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζακ Κωστόπουλος, Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επιστολή Τσίπρα στη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου: Δεσμεύομαι για πλήρη διαλεύκανση

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας - Αντίποινα για τον Ζακ Κωστόπουλο

Διαδήλωση για τον Ζακ Κωστόπουλο στις Βρυξέλλες

SHARE:

24Media Network