Δημήτρης Κουφοντίνας: Οι 66 ημέρες απεργίας πείνας

Δημήτρης Κουφοντίνας: Οι 66 ημέρες απεργίας πείνας
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

Με μία σύντομη ανακοίνωσή του από το Νοσοκομείο Λαμίας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας προανήγγειλε το τέλος μίας απεργίας πείνας που διήρκησε 66 ημέρες. Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν επιστρέφει στη σταδιακή έναρξη σίτισης, με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του.

Τέλος σε έναν αγώνα που παραλίγο να στοιχίσει την ίδια του τη ζωή, έβαλε χθες με μία σύντομη ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος έβαλε τέλος ύστερα από 66 ημέρες, στην απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει την 8η Ιανουαρίου. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γιατροί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αναμένονται σύντομα να υπάρξουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπλοκές στην υγεία του.

Τελικά ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν, με μία σύντομη ανακοίνωση, δήλωσε την πρόθεση του να βάλει τέλος σε αυτόν τον αγώνα για επιστροφή στα κελιά της 17Ν στις φυλακές Κορυδαλλού. “Ευχαριστώ τους φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι . Ευχαριστώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους για την συμπαράστασή τους, που δεν ήταν συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείξανε ότι υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα. Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω. Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας” αναφέρει.

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το χρονικό της απεργίας πείνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας την 8η Ιανουαρίου, μετά την απόφαση να μεταχθεί στις φυλακές Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας όπου κρατείτο τα τελευταία χρόνια. “Μετά τα όσα απροκάλυπτα γίνονται και όσα κυνικά αποκαλύπτονται στον πόλεμο εναντίον μου (…) αποτελεί πια ζήτημα προσωπικής συνέπειας και ατομικής αξιοπρέπειας” ανέφερε σε επιστολή του.

Αφορμή για αυτή την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν ο νόμος 4760/2020 (άρθρο 3), με τον οποίο τροποποιήθηκε η σχετική διάταξη του ν. 4356/2015, ως εξής:

“Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”.

Είχε προηγηθεί της 17ης Δεκεμβρίου 2020, η θέση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, με την οποία επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή της φυλακής Δομοκού, διευκρινίζοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση της δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορονοϊού στο συγκρότημα καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να μην εκδίδουν αποφάσεις φυλακιστηρίων που αφορούν το προαναφερόμενο συγκρότημα για το διάστημα έως 20 Ιανουαρίου 2021».

Η γραμματική διατύπωση της διάταξης του νόμου περί “επαναμεταγωγής” στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη” προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς Κουφοντίνα, ζητώντας να μεταχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, από όπου είχε μεταχθεί προς τις φυλακές της Κασσαβέτειας.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε επιστολή που εμφανίζεται να έστειλε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Ιω. Κούρτοβικ, αναφέρεται πως “η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν αρχικά μεταχθεί. Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».

Όμως, ήδη η πλευρά του απεργού πείνας είχε τονίσει ότι ουδέποτε ο Δημ. Κουφοντίνας μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά πως βρέθηκε κατευθείαν στο Δομοκό. Οι αιτήσεις του για να λάβει γνώση των εγγράφων που σχετίζονταν με την σχετική μεταγωγή του, έπεσαν στο κενό. Η αρχική αιτιολογία της Πολιτείας για μη χορήγηση εγγράφων, σύμφωνα με την πλευρά του βαρυποινίτη, ήταν πως «φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων».

Στη διαφωνία παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου με επιστολή του προς τη γενική γραμματέα, επεσήμανε ότι ο Δημ. Κουφοντίνας όφειλε να λάβει αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του, ενώ ζήτησε από τα καταστήματα Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεταν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων έγινε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως άλλωστε τόνιζαν νομικοί, το πρόβλημα των προσωπικών στοιχείων άλλων κρατουμένων αντιμετωπιζόταν εύκολα με ανωνυμοποίηση των εγγράφων.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Σοφία Νικολάου με άρθρο της, ερμηνεύει το άρθρο 3 του νόμου 4760/2020 που προκάλεσε την αντίδραση του Δημ. Κουφοντίνα, λέγοντας: “Είναι προφανές ότι ο Νομοθέτης, επιθυμώντας το άμεσο της εφαρμογής του Νόμου, έδωσε κατεύθυνση στα διοικητικά όργανα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι μεταγωγές. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο νομοθέτης να επιθυμεί, όπως διατείνονται, να υπερακοντίσει τις διατάξεις ειδικότερων ρυθμίσεων και μάλιστα ρυθμίσεων που αφορούν στην καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού, στην οργάνωση και τη λειτουργία των φυλακών και τελικά στην ασφάλεια όλων μας!”

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν σταμάτησαν, δεκάδες νομικοί εξέφρασαν τη θέση τους, επιχειρώντας να αποσαφηνιστεί το ζήτημα, ενώ και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μπήκε στο “γαϊτανάκι” των ανακοινώσεων. Ακόμη και η “κεφαλή” του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας, προχώρησαν σε παρέμβαση για να κατευνάσουν τα τεταμένα πνεύματα στους κόλπους της Δικαιοσύνης, τονίζοντας: “η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο – και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα”.

Η στάση της Δικαιοσύνης στο ζήτημα Κουφοντίνα

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι Ιω. Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός, προχώρησαν σε σειρά νομικών κινήσεων. Από τη μία, οι αιτήσεις για ανάκληση της απόφασης της Σοφίας Νικολάου για μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού ενώπιον τόσο της ελληνικής Δικαιοσύνης, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών. Από την άλλη, το αίτημα διακοπής εκτέλεσης της ποινής του βαρυποινίτη, για λόγους υγείας, που συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Λαμίας στις 4 Μαρτίου. “Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση” ήταν τα λόγια της προέδρου, με τα οποία γνωστοποίησε την απόρριψη του αιτήματος Κουφοντίνα.

Ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την 5η Μαρτίου, η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Πρωτοδικών Λαμίας το αίτημα για ανάκληση της απόφασης μεταγωγής στο Δομοκό, ωστόσο οι δικαστές δήλωσαν αναρμόδιοι, υιοθετώντας την τοποθέτηση του αρμόδιου εισαγγελέα. Το δικαστικό συμβούλιο δήλωσε αναρμόδιο, υποστηρίζοντας πως η αίτηση έπρεπε να υποβληθεί είτε στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ είτε σε άλλο διοικητικό δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι το αίτημα του Κουφοντίνα ήταν μη νόμιμο, αφού απαιτείτο δύο απορριπτικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς Κουφοντίνα, η οποία ακολούθησε τη δικαστική απόφαση και προσέφυγε στο ΣτΕ στις 8 Μαρτίου και πάλι δίχως αποτέλεσμα, αφού για ακόμα μία φορά η αίτηση του για προσωρινή διαταγή, με την οποία θα “πάγωνε” προσωρινά η απόφαση της γενικής γραμματέας της Αντεγκληματικής Πολιτικής για μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού. Για τρίτη φορά η Δικαιοσύνη δήλωσε αναρμόδια, ενώ η αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο.

Η δικαστική προσπάθεια του Δημ. Κουφοντίνα ολοκληρώθηκε με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών την 11η Μαρτίου σε αίτημα για ανάκληση της απόφασης για τη μεταγωγής του στο Δομοκό. Tα μέλη της Επιτροπής έκριναν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αποδοχής της αίτησης του κρατουμένου, υποστηρίζοντας πως για όλες τις αποφάσεις τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, ενώ αναφορικά με το ζήτημα υγείας, αποφάνθηκαν ότι η οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία του κρατουμένου είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας που έκανε ο κρατούμενος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα