Δημήτρης Κουφοντίνας: Το χρονικό της απεργίας πείνας

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το χρονικό της απεργίας πείνας
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας AP Photo/Petros Giannakouris

Σήμερα, Δευτέρα 1η Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 53 ημέρες απεργίας πείνας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, με την κατάσταση της υγείας του να είναι πλέον σε κρίσιμη καμπή.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει σήμερα την 53η ημέρα της απεργίας πείνας του και την έβδομη της απεργίας δίψας. Αφορμή στάθηκε μια διάταξη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και οι αποφάσεις που ακολούθησαν, η οποία απαγόρευε ουσιαστικά την παραμονή όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία σε αγροτική φυλακή.

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη ένιωσε πως τον στοχοποιούν, αφού μόνο εκείνος βρισκόταν σε αγροτική φυλακή, στον Βόλο. Μέσα σε λίγες ημέρες βγήκε η απόφαση για τη μεταφορά του. Θεωρητικά και βάσει κανονισμού, θα έπρεπε να επιστρέψει στη φυλακή στην οποία εξέτιε την ποινή του πριν από τον Βόλο, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Το υπουργείο όμως αποφάσισε να τον μεταφέρει στον Δομοκό. Ο κύριος λόγος, έγραψαν, ήταν η διασπορά του κορονοϊού στη Δυτική Αττική αλλά και το γεγονός ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων.

Το αίτημα του απεργού πείνας Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας από την 8η Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε την απεργία πείνας, ζητά τη μεταγωγή του στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στο σωφρονιστικό ίδρυμα που βρισκόταν δηλαδή, προτού μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, στο οποίο έχει εκτίσει 16 έτη από την ποινή του.

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν δεκάδες κείμενα, ενώ περισσότεροι από 1200 νομικοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωση τους, ότι “το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 (“επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”)». Όπως υποστηρίζουν, «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

 

Η θέση της γ.γ. Σοφίας Νικολάου για την μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα

Ωστόσο, η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου είχε διαφορετική θέση, στέλνοντας το Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Σε έγγραφο της, με ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρει τους λόγους που ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν θα μεταφερθεί στην κλειστή φυλακή Δομοκού: «Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση της δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορονοϊού στο συγκρότημα καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να μην εκδίδουν αποφάσεις φυλακιστηρίων που αφορούν το προαναφερόμενο συγκρότημα για το διάστημα έως 20 Ιανουαρίου 2021».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε επιστολή που εμφανίζεται να έστειλε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Ιω. Κούρτοβικ, αναφέρεται πως “η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν αρχικά μεταχθεί. Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».

Εκεί, ήταν και το “αγκάθι” που οδήγησε το Δημήτρη Κουφοντίνα στο να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Κι αυτό γιατί, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ουδέποτε μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ισχυρίζεται το αρμόδιο υπουργείο, αντιθέτως βρέθηκε από την Κασσαβέτεια στο Δομοκό. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η Σοφία Νικολάου στην ίδια επιστολή αρνείται να επιδώσει τα έγγραφα μεταγωγής στον βαρυποινίτη, με το σκεπτικό ότι «φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

 

Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος Κουφοντίνα- “Ψεύδονται”

“Εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ιωάννα Κούρτοβικ, η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα, αναλύοντας όσα έχουν μεσολαβήσει έχει σήμερα. Μάλιστα, όπως τονίζει, η αίτηση του βαρυποινίτη να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, την οποία είχε υποβάλει την 11 Ιανουαρίου, παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, ενώ εξηγεί το λόγο που ο εντολέας της εξωθήθηκε σε απεργία πείνας: “Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας” λέει.

Κι ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα βάλει τέλος στις αντεγκλήσεις, μόλις χθες η Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος και Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ, Κατερίνα Ντουζέπη, σε μία αναλυτική ανακοίνωση της, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται ο βαρυποινίτης, ενώ νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. “Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων. Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια” αναφέρει η γιατρό σε δήλωση της και προσθέτει: “Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μου δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, «κουβαλώντας» μη αναστρέψιμες βλάβες. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή». Μου επανέλαβε τη δήλωση που έκανε στην οικογένειά του και -όπως με διαβεβαίωσε-στους γιατρούς της ΜΕΘ, ότι σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη. Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του”.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας EUROKINISSI

 

Στο παρελθόν

Ο Δ. Κουφοντίνας έχει μεταφερθεί ξανά στο παρελθόν (και επί ΣΥΡΙΖΑ) σε άλλη φυλακή και ο επίμαχος κανονισμός – σχετικά με τη φυλακή στην οποία πρέπει να επιστρέψει – εφαρμοζόταν κατά το δοκούν. Αυτή τη φορά, όμως, ο Κουφοντίνας διεμήνυσε πως δεν δέχεται τη μη τήρησή του. «Είναι ικανός να το πάει μέχρι τέλους», είχαν προειδοποιήσει σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Δομοκού τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, πριν ακόμα εκείνος μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εκείνη επαναλάμβανε την επίσημη θέση της κυβέρνησης: πως δεν διαπραγματεύεται με κρατουμένους, πόσο μάλλον εν μέσω μιας απεργίας πείνας.

Η πρώτη μεταφορά του πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Αφορμή ήταν η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη νομοθέτηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε εκεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη δημιουργία αυτών των φυλακών, κυρίως λόγω των περιορισμών που έθεταν στα προνόμια των βαρυποινιτών. Ετσι, όταν εξελέγη κυβέρνηση, τις κατήργησε.

Τότε ο Κουφοντίνας, βάσει του κανονισμού που τώρα επικαλείται, θα έπρεπε από τον Δομοκό να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Από το υπουργείο όμως είχαν μια αντιπρόταση: να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, αξιοποιώντας μια πρακτική που χρησιμοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: Στο συνεργείο της φυλακής, από τις δεκαπέντε θέσεις ενηλίκων, τρεις χρησιμοποιούνται για επιλογές τής εκάστοτε κυβέρνησης (μεταξύ τους, οι σωφρονιστικοί τούς αποκαλούν «VIP»). Την τακτική αυτή τη γνώριζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αφού δύο μήνες μετά τις εκλογές είχε στείλει εκεί τον πρώτο δικό της «VIP» – υπόδικο τότε στην υπόθεση του «Noor 1».

Η περίπτωση του Κουφοντίνα, όμως, ήταν διαφορετική: Σχεδόν όλοι στον Αυλώνα εξέφραζαν σοβαρές αντιρρήσεις. Εξήγησαν –και γραπτώς– πως δεν υπήρχαν τα ειδικά μέτρα ασφαλείας για έναν κρατούμενο σαν εκείνον.

Η τότε κυβέρνηση, μη θέλοντας να δημιουργηθεί επικοινωνιακό θέμα, αποφάσισε τη μεταφορά του στον Δομοκό. Ο Κουφοντίνας ντέδρασε όμως έντονα και ζήτησε να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε. Ούτε όμως στην πτέρυγα που μεταφέρθηκε ήταν ικανοποιημένος και επέμενε να μεταφερθεί στο παράρτημα όπου βρισκόταν τα πρώτα χρόνια κράτησής του. Για να το πετύχει ξεκίνησε απεργία πείνας: «Υπενθύμισα στο υπουργείο ότι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η προσωπική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με όρους υγείας ή της ίδιας της ζωής», έγραφε σε επιστολή του. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε άμεσα.

Τον Αύγουστο του 2018, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα