Δημήτρης Λιγνάδης: Ψηφιακά δεδομένα του αναζητούν οι αρχές

Δημήτρης Λιγνάδης: Ψηφιακά δεδομένα του αναζητούν οι αρχές
Ο Δημήτρης Λιγνάδης Eurokinissi

Στην άρση του απορρήτου επικοινωνίας κινητού τηλεφώνου του Δημ. Λιγνάδη αλλά και του ψηφιακού αποθηκευτικού χώρου (cloud) με τον οποίο συνδέεται αυτό, προχωρούν οι αρχές. Πρόθεση του κατηγορούμενου να καθυστερήσει την ανάκριση “είδαν” οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Στο “άνοιγμα” του κινητού τηλεφώνου που ανευρέθη και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια την έρευνας στο σπίτι και στην αποθήκη του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και  και του ψηφιακού χώρου αποθήκευσης (Cloud), προχωρούν οι δικαστικές αρχές, επιδιώκοντας να βρεθούν νέα στοιχεία.

Η 19η τακτική ανακρίτρια, που χειρίζεται τη δικογραφία κατά του σκηνοθέτη, έχει ήδη στην κατοχή της βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο προχωρά στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για το επίμαχο κινητό τηλέφωνο, αλλά και στην άρση του απορρήτου των δεδομένων που έχει αποθηκευθεί διαδικτυακά (Cloud).

Στόχος της ελληνικής δικαιοσύνης είναι να ερευνηθεί αν θα μπορέσουν να ανακτηθούν και να αναλυθούν δεδομένα όπως γραπτά ή ηχητικά μηνύματα, συνομιλίες, βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό, email αλλά και φωτογραφίες τα οποία είναι αποθηκευμένα είτε στο κινητό είτε στον ψηφιακό χώρο αποθήκευσης.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει η πολιτική αγωγή, η οποία υποστήριζε πως μέσω της άρσης ενδέχεται να εντοπιστούν νέα αποδεικτικά “ίχνη” που θα εισφέρουν στην υπόθεση. “Στο πλαίσιο της υποχρέωσης να στηρίξουμε την κατηγορία, εισέφερα σήμερα στοιχεία στην ανακριτική διαδικασία. Έναν κατάλογο μαρτύρων, οι οποίοι θα έρθουν να καταθέσουν κρίσιμα περιστατικά, καθώς και ένα αίτημα για κατάσχεση των ψηφιακών δεδομένων του κατηγορούμενου, προκειμένου να διερευνηθούν από τα αρμόδια εγκληματολογικά εργαστήρια της ΓΑΔΑ, ως προς το περιεχόμενο τους ή ως προς τυχόν παρεμβάσεις που έχουν γίνει», δήλωσε ο κ. Βλάχος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου” είχε αναφέρει στις αρχές του Μαρτίου ο δικηγόρος καταγγελλόντων, Γιάννης Βλάχος.

“Πρόθεση παρακώλυσης της ανάκρισης”

Πλέον η δικαστική λειτουργός ξεκινά και πάλι την πλήρη διερεύνηση της δικογραφίας ύστερα από μία προσωρινή παύση, η οποία οφειλόταν στην αίτηση εξαίρεση που είχε καταθέσει σε βάρος της ο υπερασπιστής Αλέξης Κούγιας. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε το αίτημα, αναφέροντας πως οι ενέργειες της ανακρίτριας είναι όλες σύννομες, υιοθετώντας την εισαγγελική εισήγηση.

Αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι δικαστές: “Οι εκφράσεις του συνηγόρου του κατηγορουμένου κατά την επίσκεψη του στο γραφείο της ανακρίτριας, έτσι όπως προκύπτουν από τις αναφορές που ο ίδιος ο δικηγόρος κατέθεσε, δεικνύουν πρόθεση του κατηγορουμένου να παρακωλύσουν την ανακριτική διαδικασία και να εκφοβίσουν την ανακρίτρια ώστε να απέχει από το χειρισμό της υπόθεσης”.

Μάλιστα, αναφορικά με τις πειθαρχικές αναφορές που υπέβαλε ο Αλ. Κούγιας, επισημαίνεται: “Οι αναφορές που κατατέθηκαν σε βάρος της στον Αρειο Πάγο και στον επιθεωρητή και οι υποδείξεις με επιτακτικό τρόπο στην ανακρίτρια καταδεικνύουν ότι θέλουν η ανάκριση να διενεργηθεί έτσι όπως επιθυμούν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα