Δημήτρης Λιγνάδης: Στο εδώλιο κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς - Έφτασε στο δικαστήριο

Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης. EUROKINISSI

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου βρίσκεται ο Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις βιασμούς. Το χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης.

Διετέλεσε το πρόσωπο του Εθνικού Θεάτρου. Οι παραστάσεις που σκηνοθέτησε, έφτασαν να απασχολήσουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Άλλοτε με διθυραμβικές και άλλοτε με περιφρονητικές κριτικές, ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνικού θεάτρου, όσο χρόνο παρέμεινε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη -φυσικά πολύ πριν χαρακτηριστεί “επικίνδυνος άνθρωπος”- δημοσιεύονταν τακτικά. Ωστόσο, η λάμψη αυτή ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Πλέον, ο μόνος ρόλος που του επιφυλάσσεται είναι αυτός του κατηγορούμενου για σεξουαλικής φύσης αδικήματα, για τα οποία σήμερα κάθεται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

ADVERTISING

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έφτασε στο δικαστήριο λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Παρασκευής και μπήκε στην αίθουσα φορώντας χειροπέδες.

Σε περίπου έξι μήνες ολοκληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης του σκηνοθέτη Δημ. Λιγνάδη, οδηγώντας την ελληνική Δικαιοσύνη στο να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους χρόνους που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Κι αυτό παρά τις δηλώσεις του συνηγόρου του Αλ. Κούγια, ο οποίος εδώ και μέρες έχει ανακοινώσει ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν θα του επιτρέψουν να βρίσκεται εντός της δικαστικής αίθουσας ολόκληρη τη σημερινή ημέρα, υποχρεώνοντας τον να αιτηθεί πολυήμερη διακοπή. Σύμφωνα με το συνήγορο πάντως, ο κατηγορούμενος επιθυμεί να ξεκινήσει η δίκη του, την οποία θεωρεί αποτέλεσμα πολιτικής δίωξης, όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν.

Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης. EUROKINISSI

Εκτός όμως, από το Δημ. Λιγνάδη και το συνήγορο του, στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθεί και ο Γ. Βλάχος, ένας εκ των δικηγόρων που έχει αναλάβει την υποστήριξη της κατηγορίας για την πλευρά των θυμάτων, προκειμένου να ενισχύσει το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί κατά του σκηνοθέτη, αποδίδοντάς του το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Το δικαστήριο καλείται να συνεκδικάσει τις τέσσερις υποθέσεις που βαραίνουν -ύστερα από σχετικές καταγγελίες- τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και νυν τροφίμου των ελληνικών φυλακών.

Η κατάρρευση του προσωπείου ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, όταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, δημοσιεύθηκε η πρώτη συνέντευξη - καταγγελία σε βάρος του κραταιού τότε Λιγνάδη, ενώ ελάχιστες ημέρες, ακόμη ένας άνδρας καταγγέλει το Δημ. Λιγνάδη για παρόμοια αδικήματα, καταθέτοντας και μήνυση. Αν και οι δύο καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ο χρόνος που εμφανίζονταν να τελέστηκαν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, δεν έδινε περιθώρια ελέγχου στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι εξελίξεις όμως, τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας και πλέον στις εισαγγελικές αρχές προσήλθε ο πρώτος άνδρας, ο οποίος θέλησε να καταγγείλει τις στιγμές κακοποίησης που έζησε κατά την εφηβική του ηλικία στα χέρια του κατηγορούμενου. Πλέον η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της το απαραίτητο υλικό για να συνεχίσει την έρευνα της. Αντιλαμβανόμενος τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν, ο Δημ. Λιγνάδης προσήλθε προτού εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ενώπιον της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των αρχών και επιστρέφει στο σπίτι του.

Δημήτρης Λιγνάδης
Δημήτρης Λιγνάδης EUROKINISSI

Η Μενδώνη και η παραπομπή σε δίκη

Το ίδιο απόγευμα, συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο περιέγραφε έναν άνθρωπο που στόχευε αγόρια με κοινωνικά, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα, ευάλωτα και ανήλικα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εγκληματική του φύση. Αγόρια που βρίσκονταν στην εφηβεία και διακαώς ζητούσαν έναν τρόπο να βγουν από τη φτώχεια και τον πόνο της καθημερινότητας τους. Αγόρια που θαμπώναν μπροστά στο σκηνοθέτη - ηθοποιό - συνομιλητή διασήμων. Αγόρια που πίστευαν ότι βρήκαν τη διέξοδο στα πρόσωπο του Δημ. Λιγνάδη.

Η τότε υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανήμερα της σύλληψης Λιγνάδη, μεταστρέφει τη θέση της και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αποκλειστικά για το θέμα αναφέρει: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα (…) Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε, με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ήταν η σταθερή στάση του ότι δεν έχει σχέση με τις φήμες, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει».

Ακόμη και μετά την απολογία του, την προφυλάκιση του, αλλά και όσες συμπληρωματικές απολογίες ακολούθησαν (σ.σ. από την πρώτη στιγμή αρνείται τα πάντα, συχνά προχωρώντας σε ευθείες επιθέσεις κατά των καταγγελλόντων και των συνηγόρων τους), η Δικαιοσύνη δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του, πολλώ δε μάλλον αφού όταν η δικογραφία έφτασε στην ανάκριση, προσήλθαν και άλλοι άνδρες να τον μηνύσουν για αντίστοιχα περιστατικά.

Δημήτρης Λιγνάδης.
Δημήτρης Λιγνάδης. EUROKINISSI

“Ο κατηγορούμενος Δημήτρης Λιγνάδης είναι γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και διδάσκαλος υποκριτικής, ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 οριστική και καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι άγαμος. Δηλώνει αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δύο φύλα, αλλά και με πολλές περιστασιακές επαφές, ακόμα και επ’ αμοιβή. Κατηγορηματικά ωστόσο, δηλώνει πως δεν είχε ποτέ σχέση ή επαφή με ανήλικους. Η δήλωση του αυτή ωστόσο, ανατρέπεται από τα στοιχεία της δικογραφίας” αναφέρει στην εισήγηση της για παραπομπή σε δίκη, η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου, την οποία και υιοθέτησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στέλνοντας τον στο εδώλιο του ΜΟΔ.

Η εισαγγελική λειτουργός, αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα που ακολούθησε, περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης φέρεται να προσέλκυε τα ανήλικα αγόρια και με τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή απλά προσφέροντας ένα σπίτι για να ζουν, κατάφερνε αυτό που επιθυμούσε. Αν και ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει απολογούμενος ότι: “ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε σεξουαλική επαφή, με ή χωρίς τη συναίνεση τους, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε είχα ούτε διέθετα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία”, οι δικαστικές αρχές “βλέπουν” μία μεθοδική προσέγγιση των θυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσιώπηση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δίκη Λιγνάδη, Δημήτρης Λιγνάδης, Δικαιοσύνη, Βιασμός, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network