Δίωξη για κακούργημα κατά Παπασταύρου – Μιωνή

Δίωξη για κακούργημα κατά Παπασταύρου – Μιωνή
Ο Σταύρος Παπασταύρου στέχος της ΝΔ και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξέρχεται από τα γραφεία του ΣΔΟΕ την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Στ. Παπασταύρου είχε κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) eurokinissi

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λάγκαρντ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου καθώς και κατά του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για υπόθεση φόρου που ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται να επιχείρησε να αποφύγει.

Η δίωξη για τον δικηγόρο κ. Παπασταύρου αφορά την κατηγορία της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου ενώ για τον ελληνοισραηλινό επιχειρηματία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα απάτης με αντικείμενο ποσό φόρου 460 χιλιάδων ευρώ για το έτος 2007.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των δύο προσώπων έγινε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” και την εμπλοκή των νυν κατηγορούμενων με χρηματικά ποσά που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της εταιρία STABRI limited η οποία εμφάνιζε έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ο επίμαχος λογαριασμός στην ελβετική HSBC που είχε καταγραφεί στα αρχεία της λίστας, αφορούσε ποσό σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου τα χρήματα ανήκαν στην εν λόγω εταιρία η οποία είχε μοναδικό δικαιούχο και ιδιοκτήτη τον κ. Μιωνή και τον ίδιο εμπιστευματούχο της (Trustee). Και ο ίδιος ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας έχει υποστηρίξει πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας.

Κατά τις εισαγγελικές αρχές η εν λόγω εταιρία, η οποία εμφάνιζε συνδικαιούχους τόσο τον πρώην σύμβουλο του κ. Σαμαρά όσο και τους γονείς του, λειτουργούσε με σκοπό την φοροαποφυγή και εν προκειμένω του επίμαχου ποσού που καταλογίστηκε για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και την μητέρα του.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση του λογαριασμού της εξωχώριας εταιρίας ο κ. Παπασταύρου κατέβαλε στις οικονομικές αρχές ποσό 3,3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει πως του δάνεισε ο κ. Μιωνή, ώστε να μην σχηματιστεί σε βάρος του ποινική δικογραφία για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κρίση των φορολογικών αρχών ο λογαριασμός αφορά τον κ. Παπασταύρου και το ποσό που καταγράφεται στην “λίστα Λαγκάρντ” είναι αποκρυβέντα εισοδήματα από την περίοδο του 2000 και μετά. Ωστόσο αν και το σκέλος της φοροδιαφυγής αρχειοθετήθηκε η επίμαχη πτυχή της υπόθεσης παρέμεινε στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας οδηγώντας στην άσκηση ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Παπασταύρου που θεωρείται ο ιδιοκτήτης της εξωχώριας εταιρίας αλλά και σε βάρος του , κατά την εισαγγελική έρευνα, συνεργού του.

Η δικογραφία θα ανατεθεί σε Ανακριτή ο οποίος θα καλέσει τους δύο κατηγορούμενους σε απολογία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα