Δολοφονία Φύσσα: Αστυνομικός αυτόπτης μάρτυρας έπαθε… “αμνησία”

Δολοφονία Φύσσα: Αστυνομικός αυτόπτης μάρτυρας έπαθε… “αμνησία”
Δίκη Χρυσής Αυγής Dimitris Kapantais / SOOC

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα απάντησε πάνω από 50 φορές ότι "δεν θυμάται" σε κρίσιμες ερωτήσεις. Αναλυτικά η κατάθεσή του.

Περισσότερες από 50 φορές απάντησε ότι δεν θυμάται διάφορα κρίσιμα στιγμιότυπα από τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο αστυνομικός, οδηγός σε μηχανή της ΔΙΑΣ, Δημήτρης Μπάγιος, που κατέθεσε στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας είπε πως την επίμαχη ώρα έφτασε, με άλλες τρεις μηχανές, έξω από την καφετέρια Κοράλλι μετά από σήμα του Κέντρου τους, που ενημέρωσε ότι “50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στο Κοράλλι”.

Όπως είπε ο αστυνομικός, εκεί είδαν πράγματι 40 με 50 συγκεντρωμένα άτομα “μαυροντυμενα, κοντοκουρεμένα μεταξύ των οποίων και κάποιοι σωματωδεις”. Ωστόσο δεν θυμόταν αν είχαν ή όχι ρόπαλα.

Πρόεδρος: Είδατε ρόπαλα;

Μάρτυρας: Είδα να κρατούν κράνη, ρόπαλα δεν θυμάμαι..

Πρόεδρος: Έχετε πει πως είδατε ρόπαλα σε κατάθεση σας, μετά σε άλλη ότι δεν είδατε

Μάρτυρας: Αν το είπα.. Δεν θυμάμαι.

Ο κ. Μπάγιος είπε πως όταν τα άτομα “κάποιους είδαν μάλλον, γιατί ακούστηκε “να τοι, να τοι” και βρισιές”, άρχισαν να τρέχουν προς την Τσαλδάρη, οι συνάδελφοι του τους ακολούθησαν.

“Εγώ ήμουν τελευταίος και όταν έφθασα στο σημείο είχε ήδη τραβήξει πίσω τον Φύσσα η συνάδελφος Λεγάτου και τον άκουσα που της είπε “Όχι εμένα. Αυτός με μαχαίρωσε” και έδειξε τον Ρουπακιά”.

Η πρόεδρος ζήτησε από τον μάρτυρα να πει, αν ρώτησαν τον Ρουπακιά όταν τον συνέλαβαν, γιατί το έκανε. Ο αστυνομικός είπε πως “τον ρώτησε ο συνάδελφος Ρώτας και ο Ρουπακιάς του απάντησε “γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου”.

Πρόεδρος: Πως ήταν ο Ρουπακιάς;

Μάρτυρας: Είχε ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου. Ήταν πολύ ήρεμος

Εισαγγελέας: Έχετε πει πως σας είπαν οι συνάδελφοι σας ότι όταν έφθασαν στο σημείο του εγκλήματος είδαν 4-5 στόμα που χτυπούσαν τον Φύσσα

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι

Εισαγγελέας: Σας είπε κάποιος συνάδελφος σας αν κάποιος τον έσπρωξε;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι

Εισαγγελέας: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο συνάδελφός σας Τσολακιδης λέει στις διαβιβάσεις για “άτομα με σιδηρογροθιές” ενώ κανένας από εσάς δεν το αναφέρει;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω

Εισαγγελέας: Ψάξατε, ρωτήσατε για μάρτυρες;

Μάρτυρας: Απ’ όσο θυμάμαι..

Εισαγγελέας: Αν προσπαθούσε το πλήθος να απελευθερώσει τον Ρουπακιά, θα κάνατε χρήση όπλων;

Μάρτυρας: Αν δεν κινδύνευαν ζωές, η ζωή μας. Είναι κατοικημένη περιοχή ,δεν θα μπορούσαμε να πυροβολήσουμε στον αέρα

Εισαγγελέας: Θα κάνατε κάτι περισσότερο;

Μάρτυρας: Θα προσπαθούσαμε.

Κατά την εξέταση του από συνηγόρους της πλευράς των θυμάτων, ο μάρτυρας ανέφερε πως το έγκλημα σε βάρος του Φύσσα είναι το πιο σημαντικό γεγονός της μέχρι τώρα καριέρας του. Είπε επίσης πως εκείνο το βράδυ ο ρόλος του ήταν αυτός του παρατηρητή, για να ακούσει αμέσως σχόλιο από την Υποστήριξη της Κατηγορίας “είσαστε παρατηρητής αλλά δεν παρατηρήσατε τίποτα”.

Σε ερωτήσεις συνηγόρων, όπως αν κατάλαβε ότι έξω από το Κοράλλι ήταν Χρυσαυγίτες από την ίδια στιγμή ή αργότερα, ο μάρτυρας απαντούσε “δεν θυμάμαι”.

Ήταν τόσα πολλά τα σημεία τα οποία ο μάρτυρας δεν μπορούσε να απαντήσει, που σύνηγορος Υποστήριξης της κατηγορίας του ανέφερε “Είναι εντυπωσιακό πόσα δεν θυμάστε από το μοναδικής σοβαρότητας, όπως εσείς είπατε, περιστατικό της καριέρας σας”.

Από την πλευρά της Υποστήριξης της Κατηγορίας ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει, με αναφορά σε προηγούμενη κατάθεση του, την φράση που είχε πει για τους συγκεντρωμένους έξω από την καφετέρια “δε νομίζω πως ήταν τυχαία αυτά τα άτομα εκεί”. Όπως απάντησέ ο αστυνόμος “Για να είναι εκεί.. κάποιος τους κάλεσε”.

Κατέθεσε και δεύτερος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ

Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης και ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ, ζευγάρι στην μηχανή με τον προηγούμενο μάρτυρα το επίμαχο βράδυ, Ανδρέας Μπιάγκης.

Ο μάρτυρας είπε πως όταν έφθασαν έξω από το Κοράλλι “η αρχική μου αίσθηση ήταν μήπως επρόκειτο για κάτι οπαδικό, επειδή έπαιζε ο Ολυμπιακός” ενώ τόνισε πως “εγώ ρόπαλα δεν είδα στους συγκεντρωμένους”. Στην συνέχεια, όπως είπε ο αστυνομικός, ο επικεφαλής τους που μίλησε με κάποιον τους είπε πως “έγινε κάποια παρεξήγηση με αναρχικούς και άτομα της Χρυσής Αυγής, αλλά λύθηκε”.

Όπως κατέθεσε, με το που κατέβηκαν από τις μηχανές για να πάνε προς τους συγκεντρωμένους να δουν τι έγινε, περίπου 15 άτομα από τους συγκεντρωμένους άρχισαν να τρέχουν “φωνάζοντας και βρίσκοντας προς τα κάπου”.

Ο μάρτυρας, που όπως είπε, ήταν αυτός που κουβαλούσε το οπλοπολυβόλο, κατέθεσε ότι ακολούθησαν την ομάδα που έτρεχε προς την Τσαλδάρη και όταν έφτασαν στο νούμερο 62, είδαν τον Φύσσα και τον Ρουπακιά σε συμπλοκή και 2 με 3 άτομα γύρω τους να παρεμποδίζουν τον Φύσσα. “Φέραμε πιο πίσω τον Φύσσα για να τους χωρίσουμε και μας είπε “εμένα ρε παιδιά; Αυτός με μαχαίρωσε”. Εμείς το μαχαίρωμα δεν το είδαμε. Δεν καταλάβαμε πως τον μαχαίρωσε”.

Ο μάρτυρας εκτίμησε πως τα δύο-τρία άτομα που παρεμπόδιζαν τον Φύσσα, δεν ανήκαν στην ομάδα των 15 που άρχισαν να τρέχουν, ωστόσο τόνισε πως ήταν “στην ίδια μεριά” με αυτούς που ήταν έξω από το Κοράλλι. Ήταν μέρος, ιδεολογικά, της παρεξήγησης που μας είπαν”.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή (27/1).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα