ΕΕΔΑ: Τώρα θυμηθήκατε τον Αντετοκούνμπο κ. Σαμαρά;

ΕΕΔΑ: Τώρα θυμηθήκατε τον Αντετοκούνμπο κ. Σαμαρά;
Eurokinissi

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την υπόθεση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ασκεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό "πολέμιο" του νόμου για την ιθαγένεια. Στο Μαξίμου ο αθλητής (Vids+Pics)

Για υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφερόμενη στην υπόθεση του μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος επιλέχθηκε στη θέση 15 των draft του NBA.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την απόδοση της ιθαγένειας στον αθλητή, σημειώνει ότι αν και πληρούσε τις προϋποθέσεις, δεν είχε προλάβει να γίνει Έλληνας, καθώς ο σχετικός νόμος “πάγωσε”.

Μάλιστα, σημειώνει ότι “ο Πρωθυπουργός, μέγας πολέμιος του ν.3838, υποδέχεται και τον Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί. Αφού στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο την ελληνική ιθαγένεια, τώρα επιχαίρει για το πρώτο ελληνικό draft στο NBA… Έχει όρια η υποκρισία;”

Ολόκληρη ανακοίνωση της ΕΕΔΑ

“Η ελληνική ιθαγένεια, το NBA και η εθνική υποκρισία.

Η διεθνής αθλητική διάκριση την οποία κατέκτησε με την αξία και τον κόπο του ο δεκαοκτάχρονος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, αποτέλεσε εύλογη αφορμή για πανηγυρισμούς. Ακόμη μια ένδειξη προκοπής του ελληνικού αθλητισμού, συγκινεί όσους έχουν μάθει να καμαρώνουν όποτε βλέπουν την ελληνική σημαία σε άξια χέρια. Μαζί τους όμως θα πανηγυρίσουν υποκριτικά και κάποιοι που, αν δεν ήξεραν ποιός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν θα ανέχονταν την παρουσία του στη δουλειά τους, στην ομάδα τους, στο λεωφορείο ή στο παγκάκι τους. Όπως ακριβώς δεν την ανέχονται σε άλλα παιδιά που δεν συμβαίνει να έχουν το ύψος και το ταλέντο του νεαρού Αντετοκούνμπο. Πανηγυρίζουν και αυτοί που αν ο Γιάννης δεν ήταν ταλαντούχος μπασκετμπολίστας δεν θα θεωρούσαν ποτέ ότι αξίζει να γίνει Έλληνας.

Γεννημένος εδώ από αλλοδαπούς μετανάστες και έχοντας γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα, ο Γιάννης πληρούσε αναμφίβολα τις προϋποθέσεις για κτήση ιθαγένειας με βάση το νόμο 3838/2010. Πριν, όμως, προφθάσει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, η σύντομη νομοθετική άνοιξη της ελληνικής ιθαγένειας είχε ήδη λήξει άδοξα.

Και να που ξαφνικά έκανε το θαύμα της η βιοτεχνία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων, γνήσιο τέκνο των πιο σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Σε ανακοίνωσή του της 9ης Μαϊου 2013, το πρακτορείο που εκπροσωπεί τον αθλητή έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση: «Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία». Οι άλλοι, χιλιάδες άλλοι γεννημένοι και σπουδασμένοι στην Ελλάδα, ας περιμένουν! Αυτοί δεν αξίζουν να είναι συμπατριώτες.

Η ελληνική κοινωνία, που δέχθηκε και ενσωμάτωσε τους γονείς του Γιάννη, που τον σπούδασε και τον διαμόρφωσε αθλητικά, έχει κάθε λόγο να τον καμαρώνει. Αντίθετα, η ελληνική πολιτεία έχει έναν ακόμη λόγο να ντρέπεται. Ο δε Πρωθυπουργός, μέγας πολέμιος του ν.3838, υποδέχεται και τον Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί. Αφού στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούνμποτην ελληνική ιθαγένεια, τώρα επιχαίρει για το πρώτο ελληνικό draft στο NBA… Έχει όρια η υποκρισία;

ΥΓ. Προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ.κ. Στυλιανίδη & Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σαμαρά.

Αξιότιμοι κύριοι, Θα μπορούσατε τουλάχιστον να είστε συνεπείς στις επανειλημμένα εκφρασμένες αντιλήψεις σας και να μην πολιτογραφούσατε τον (πολλά υποσχόμενο) Έλληνα μπασκετμπολίστα. Διότι κατά βάθος βέβαια, είναι σίγουρο πως ούτε αυτόν τον θεωρείτε Έλληνα. Εμείς πάντως τον θεωρούμε, όχι επειδή παίζει καλό μπάσκετ, αλλά επειδή νιώθει ότι μπορεί να μοιράζεται το μέλλον του μαζί μας”.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Τον διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούμπο και την οικογένειά του δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού.

Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον νεαρό μπασκετμπολίστα, τον ευχαρίστησε που τιμά τα εθνικά μας χρώματα και του τόνισε πως έχει γίνει παράδειγμα για πολλούς και ότι όλος ο ελληνικός λαός έχει δει πόσο αγωνίστηκε από μικρό παιδί για να βοηθήσει τα αδέλφια του.

“Και θέλω να σου πω με μεγάλη συγκίνηση και κάτι ακόμα. Να το βγάλω, όπως το αισθάνομαι. Εύχομαι στην Αμερική να τους τρελάνεις με τα καρφώματά σου”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον αθλητή και τον αδερφό του να είναι καλά και δυνατοί.

“Μας δίνεις πολύ μεγάλη χαρά και ευχαριστώ για το καπέλο. Θα σε παρακολουθούμε. Και ήθελα να ξέρετε ότι για μας είναι μια μέρα χαράς που σε βλέπουμε και όλη η Ελλάδα είναι πολύ συγκινημένη μαζί σου. Ευχαριστούμε που σηκώσατε εκεί τη σημαία με τον αδερφό σου. Τους δείξατε έξω και λίγο Ελλάδα. Θα ήθελα να σου δώσω και ένα εικόνισμα, το Άξιον Εστί, να σε φυλάει στις δύσκολες ώρες που θα έχεις εκεί, να τις κάνει πιο εύκολες”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αντετοκούμπο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως ο πρωθυπουργός ήταν φιλικός και λάτρης του αθλήματος.

“Ήξερε από μπάσκετ. Πολύ ωραίος τύπος”, δήλωσε και ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς αφού τον ευχαρίστησε συγκινημένος, τον ρώτησε πού πήγε σχολείο και πού μεγάλωσε και του ευχήθηκε υγεία και λαμπρό μέλλον.

“Θα έρχεται να με βλέπει και στην Αμερική”, συνέχισε ο αθλητής, και αναφερόμενος στο μέλλον του στο μπάσκετ είπε ότι έχει πολλούς στόχους μπροστά του.

Επίσης, έδειξε την εικόνα που του έδωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι και εκείνος δώρισε στον κ. Σαμαρά ένα καπέλο με την υπογραφή του, ενώ μίλησε και με το γιο του πρωθυπουργού που, όπως είπε, είναι μπασκετικός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα