Επέτειος Πολυτεχνείου: Γρίφος για την ΕΛΑΣ το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ - Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο

Φωτό αρχείου: Ματ έξω από τις κλειστές πόρτες του Πολυτεχνείου
Φωτό αρχείου: Ματ έξω από τις κλειστές πόρτες του Πολυτεχνείου EUROKINISSI

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τα μέτρα της Επετείου του Πολυτεχνείου με κύρια μέριμνα την περιφρούρηση της ΑΣΟΕΕ και του Πολυτεχνείου. Σκοπός η αποτροπή των καταλήψεων.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για τους εορτασμούς της 46ης επετείου του Πολυτεχνείου με ισχυρή παρουσία και με το βλέμμα στραμμένο στην κορύφωση των εορτασμών με την καθιερωμένη μεγάλη πορεία της Κυριακής.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών βρίσκονται επί ποδός για τα μέτρα της Επετείου του Πολυτεχνείου με κύρια μέριμνα την περιφρούρηση της ΑΣΟΕΕ και του Πολυτεχνείου. Σκοπός η αποτροπή καταλήψεων, ωστόσο εάν καταληφθούν θα γίνει επέμβαση και συλλήψεις.

Φωτό αρχείου: Μέτρα Πολυτεχνείο
Φωτό αρχείου: Μέτρα Πολυτεχνείο PHASMA

Ο μεγαλύτερος γρίφος είναι μοιραία το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου που είναι και το μόνο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα παραμείνει ανοιχτό λόγω των εορτασμών και οι πόρτες του κλείνουν μόνο με την έναρξη της πορείας.

Εκείνη την χρονική στιγμή προφανώς θα τοποθετηθούν διμοιρίες έξω από τις εισόδους ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο κατάληψης, ωστόσο αν παραμείνουν εντός του χώρου άτομα από πριν και προκαλέσουν επεισόδια εντός του χώρου τότε οι αστυνομικές Αρχές σε συνεννόηση με την Πρυτανεία, την Εισαγγελία και την φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας θα λάβουν απόφαση ανάλογα με το δεδομένα για επέμβαση εντός του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι περίπου 20 μετανάστες από την κατάληψη της οδού Μπουμπουλίνας που εκκενώθηκε, έχουν επιστρέψει στην περιοχή και έχουν βρει κατάλυμα εντός του Πολυτεχνείου. Αναφερόμενος στο περιστατικό ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, τόνισε ότι η κατάσταση σχετικά με τα άτομα που μεταφέρθηκαν στο κτίριο «βαίνει εκτονούμενη». Όπως είπε, υπήρξε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να βρεθούν καταλύματα κατάλληλα για τους ανθρώπους αυτούς

Σε ενδεχόμενο επεισοδίων και επέμβασης εντός του Πολυτεχνείου, ρόλο θα αποκτήσει ακόμα και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ώστε κλιμάκια εγκληματολογικών ερευνών θα εισέλθουν μετά στους χώρους για να συλλέξουν τυχόν ευρήματα και αποτυπώματα ώστε να γίνει άμεση ταυτοποίηση με τυχόν προσαχθέντες ταραξίες.

Φωτό αρχείου: Μέτρα Πολυτεχνείο
Φωτό αρχείου: Μέτρα Πολυτεχνείο EUROKINISSI

Ειδικό ρόλο θα έχουν το ελικόπτερο και τα drones της ΕΛ.ΑΣ. που θα μεταδίδουν συνεχή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, στο οποίο θα είναι παρόντες εισαγγελείς, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως οι κινήσεις των αντιεξουσιαστών να αποστέλλονται διμοιρίες σε καίρια σημεία και να έχουν εικόνα για τυχόν ύπαρξη ταραξιών σε ταράτσες πολυκατοικιών που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων.

Στον σχεδιασμό των μέτρων έχουν συμπεριληφθεί και η νέα ομάδα «ΔΕΛΤΑ» που επανασυστάθηκε με το όνομα «Ομάδα ΔΡΑΣΗ», υπάγεται στην ΟΠΚΕ και θα αποτελείται από πέντε ομάδες των 10 αστυνομικών που ήδη επιχειρούν και θα έχουν ρόλο επιτήρησης και ρόλο άμεσης επέμβασης για συλλήψεις, κυκλωτικές κινήσεις κλπ. σε περίπτωση επεισοδίων αλλά και ρόλο άμεσης αποτροπής και καταδίωξης κουκουλοφόρων σε περίπτωση επιθέσεων σε καταστήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ομάδα ΔΡΑΣΗ» εκτός τέτοιων γεγονότων καθώς υπάγεται στην ΟΠΚΕ θα χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση των περιπολιών της ΟΠΚΕ σε πλατείες και σημεία υψηλής εγκληματικότητας, ενώ οι αριθμοί της αναμένεται στο μέλλον να αυξηθούν και ο σχηματισμός των ομάδων να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με τον σχεδιασμό και τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Βεβαίως σημαντικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό θα έχουν και οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που θα επιτηρούν όλα τα κρίσιμα σημεία και θα ενημερώνουν συνεχώς το κέντρο επιχειρήσεων για κινήσεις υπόπτων ατόμων.

Φωτό αρχείου: Μέτρα Πολυτεχνείο
Φωτό αρχείου: Μέτρα Πολυτεχνείο EUROKINISSI

Σημαντικό ρόλο θα έχουν και φέτος οι «Αίαντες», τα υδροβόλα δηλαδή οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. για καταστολή επεισοδίων που χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά πέρυσι, αφού στην πλειονότητά τους πλέον οι ταραχοποιοί έχουν προμηθευτεί με αντιασφυξιογόνες μάσκες και τα δακρυγόνα είναι μάλλον αναποτελεσματικά, με τα υδροβόλα να αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικά ως κατασταλτικό μέσο.

Οι προετοιμασίες της ΕΛ.ΑΣ. θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη και σε ένα βαθμό είναι λογικό να έχουν πάρει τόσο αυστηρή μορφή μετά τα όσα έχουν προηγηθεί στην περιοχή και μετά τις εκδηλωμένες προθέσεις των ομάδων των κουκουλοφόρων. Μέρος του σχεδιασμού αυτού άλλωστε ήταν και η έγκαιρη εκκένωση καταλήψεων αντιεξουσιαστών, ειδικά στην περιοχή της ΑΣΟΕΕ που χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Στόχος δηλαδή των Αρχών είναι όχι μόνο ο αυστηρός κλοιός γύρω από τους αντιεξουσιαστές ακόμα και κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας, ώστε να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τυχόν επεισόδια αλλά και σε περίπτωση γενικευμένων επιθέσεων να τους εκθέσουν στα ανοιχτά, να περιορίσουν τα ορμητήρια τους και να προβούν σε κυκλωτικές κινήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Φέτος όπως και προηγούμενες χρονιές επίσης θα εφαρμοστεί η στρατηγική των ζωνών, όπου τα μέτρα θα είναι όλο και πιο πυκνά όσο οι ζώνες πλησιάζουν το κέντρο των γεγονότων, δηλαδή γύρω από το Πολυτεχνείο με σκοπό σε κάθε περίπτωση ό,τι και αν συμβεί να μην επιτραπεί να μεταδοθεί στο εμπορικό κέντρο της Πρωτεύουσας.

Βεβαίως, ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και γραπτές εντολές σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα και τις Υπηρεσίες για εγρήγορση και λήψη αυστηρών μέτρων αυτοπροστασίας προς αποφυγή αιφνιδιαστικών επιθέσεων από ομάδες αντιεξουσιαστών. Η αστυνόμευση στο κέντρο ήδη κινείται στους ρυθμούς του Πολυτεχνείου και εδώ και ημέρες έχουν ξεκινήσει μέτρα επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πολυτεχνείο, Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στους χώρους του Πολυτεχνείου

Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς θα κινηθεί ο ηλεκτρικός την Κυριακή

Ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών - Κουκουλοφόροι ξυλοκόπησαν φωτορεπόρτερ

Ποιος θέλει έναν "νέο Κορκονέα"

Τσίπρας: "Γιατί δεν εξαντλούν τη νομιμότητα στους εγκληματίες του λευκού κολάρου;"

SHARE:

24Media Network