Αντιεξουσιαστής κατηγορείται ότι σκότωσε 55 εκατομμύρια μέλισσες

Αντιεξουσιαστής κατηγορείται ότι σκότωσε 55 εκατομμύρια μέλισσες

Ταυτοποιήθηκε ο 49χρονος παλιός γνώριμος των Αρχών που συνελήφθη για πλήθος ληστειών σε τράπεζες, ως ο υπεύθυνος για την διάπραξη συνολικά 22 κλοπών μελιού, προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 1.135 μελισσοσμήνη, σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία

Πλούσια η παραβατική συμπεριφορά του 49χρονου αντιεξουσιαστή που συνελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, κατόπιν Εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του, για ληστείες.

Όπως προέκυψε ο δράστης ήταν υπεύθυνος πέρα από πλήθος ληστειών σε τράπεζες και για την συνολικά 22 κλοπών μελιού, προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον 1.135 μελισσοσμήνη, που αποτελούταν κατά προσέγγιση από 55.000.000 μέλισσες, σε μελίσσια της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκαν οι κλοπές και οι καταστροφές σε βάρος κυψελών μελισσοσμηνών, οι οποίες διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα από 20 Μαΐου 2015 έως 25 Αυγούστου 2017, σε ορεινές περιοχές της Οίτης και της Γκιώνας Φθιώτιδας (Παύλιανη, Θερμοπύλες, Δαμάστα, Λιανοκλάδι, των Βαρδουσίων Φωκίδας (Στρώμη, Αγία Τριάδα, Καλοσκοπή κ.α.) και του Αυλωνακίου Πορταριάς Πηλίου Μαγνησίας.

Αντιεξουσιαστής κατηγορείται ότι σκότωσε 55 εκατομμύρια μέλισσες

Εξιχνιάσθηκαν, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας, αξιολόγησης των προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων, συνολικά 22 κλοπές μελιού από κυψέλες.

Για τις υποθέσεις αυτές, διακριβώθηκε η εμπλοκή του 49χρονου, ο οποίος προέβη στη θανάτωση τουλάχιστον 1.135 μελισσοσμηνών, αποτελούμενα κατά προσέγγιση από 55.000.000 μέλισσες.

Ειδικότερα, ο 49χρονος, δρώντας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αφαιρούσε αρχικά τους κηρηθροφορείς με το μέλι από το εσωτερικό των κυψελών και ακολούθως, θανάτωνε τα μελισσοσμήνη, είτε με το κλείσιμο των εισόδων των κυψελών, είτε με την κατακρήμνισή τους σε παρακείμενους γκρεμούς, είτε με τον εμπρησμό τους.

Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε, πέραν της σημαντικής φυσικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, από την θανάτωση εκατομμυρίων μελισσών, καθώς και του ότι μέρος των καταστραμμένων κυψελών ήταν τοποθετημένες εντός του προστατευμένου Εθνικού Δρυμού της Οίτης, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αγροικία που διατηρεί σε περιοχή του Μπράλου Φθιώτιδας και χρησιμοποιούσε ως «καβάτζα», καθώς και σε οικία που διατηρεί σε περιοχή της Χαλκίδας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 95 δοχεία που περιείχαν συνολικά 203 κιλά και 750 γραμμάρια μέλι, χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας, δύο καρότσια μεταφοράς, δύο βασιλικά διαφράγματα κυψελών, κηρηθροφορέας κυψέλης, άνευ αριθμού, δύο καπνιστήρια μελισσών, ημιαυτόματος ψεκαστήρας πλάτης, ο οποίος είχε έντονη οσμή πετρελαίου και ασύρματος με τα παρελκόμενα του (φορτιστής – ακουστικά).

Αντιεξουσιαστής κατηγορείται ότι σκότωσε 55 εκατομμύρια μέλισσες

Επιπλέον εντός των σπιτιών αυτών, βρέθηκαν και ομοίως κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικές υπολογιστές, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, διάφορα ενδύματα, 14 ποδήλατα, τρία κινητά τηλέφωνα κ.α.

Όπως προέκυψε, μέρος των παραπάνω αντικειμένων, είχε αφαιρέσει από το Δημαρχείο Αγιάς Λάρισας και από ορειβατικό σύλλογο στους Αγίους Αποστόλους Πιερίας, το Νοέμβριο και τον Μάιο του 2017, αντίστοιχα, ενώ για τα υπόλοιπα η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, εμπρησμό, καθώς και παράβαση νομοθεσίας περί ζωοκτονίας και περί προστασίας του περιβάλλοντος, θα υποβληθεί στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Είχε μπει ακόμα και στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής

«Μοναχικός λύκος» χαρακτηρίζεται ο 49χρονος παλιός γνώριμος των Αρχών. Ήταν σεσημασμένος και είχε κάνει φυλακή για αντίστοιχες ενέργειες. Το συγκεκριμένο άτομο που το 1994 είχε συλληφθεί για φθορές στο Υπουργείο Πολιτισμού, είχε επαφές με άτομα τόσο από τον ποινικό χώρο όσο και από την τρομοκρατία και μάλιστα είχε μπει στο «στόχαστρο» των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής από το 1999 και μετά, χωρίς να προκύψει κάτι συγκεκριμένο σε βάρος του πέρα από τις ληστείες.

Για την σύλληψή του, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης είχε δηλώσει σε πρόσφατη παρουσίαση της υπόθεσης:

«Εξιχνιάστηκαν εννέα συνολικά ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, που είχαν διαπραχτεί την περίοδο 2002 έως 2009. Η ταυτοποίηση, ο εντοπισμός και η σύλληψη του 49χρονου δράστη, την 5 Δεκεμβρίου 2017, με βάση ένταλμα του Ανακριτή, ήρθε να ολοκληρώσει τη συστηματική προσπάθεια και την πολυετή έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι Υπηρεσίες μας λειτουργούν με τρόπο μεθοδικό και σε βάθος χρόνου, αξιοποιώντας στο μέγιστο όλα τα δεδομένα, ερευνητικά, εργαστηριακά και πληροφοριακά.

Αξίζει να σημειώσω ότι ο 49χρονος δράστης αποκόμισε από την εγκληματική του δραστηριότητα περίπου 290.000 ευρώ, διαπράττοντας με την απειλή πιστολιού τις ακόλουθες ληστείες:

• την 22 Δεκεμβρίου 2008 σε υποκατάστημα της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με λεία 19.564 ευρώ,

• την ίδια ημέρα στην Καλλιθέα, σε υποκατάστημα της τράπεζας MILLENIUM και σε υποκατάστημα της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με συνολική λεία πάνω από 24.000 ευρώ,

• την 23 Ιανουαρίου 2009 στο υποκατάστημα της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ τράπεζας στην Αθήνα, με λεία 13.350 ευρώ,

την 19 Φεβρουαρίου 2009 στην Αθήνα, σε υποκατάστημα της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και σε υποκατάστημα της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ τράπεζας, με συνολική λεία περίπου 100.000 ευρώ,

• την 05 Δεκεμβρίου 2002 σε υποκατάστημα της ΑΤΤΙΚΗΣ τράπεζας στην Αθήνα, με λεία 49.135 ευρώ, και

• την 05 Φεβρουαρίου 2003 σε υποκατάστημα της ΓΕΝΙΚΗΣ τράπεζας στου Παπάγου και σε υποκατάστημα της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ τράπεζας στο Χολαργό, με λεία πάνω από 77.000 ευρώ.

Θα ήθελα να εξάρω τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς βιολογικό υλικό του δράστη εντοπίστηκε σε περίπτωση ληστείας το 2009 ενώ αποτύπωμά του ταυτοποιήθηκε σε ανάλογη περίπτωση το 2003.

Επιπλέον ο δράστης έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές από το έτος 1993 τουλάχιστον, έχοντας συλληφθεί και καταδικαστεί για διακεκριμένες φθορές σε κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού (1994), παράνομη οπλοφορία, κλοπές και ένοπλες ληστείες σε καταστήματα (1999, 2001, 2010), ενώ έχει παραμείνει έγκλειστος σε καταστήματα κράτησης της χώρας για συνολικά πέντε έτη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE:

24Media Network