Διεκόπη για την Τρίτη το πρωί η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για το θάνατο του Ιλ. Καρέλι

Διεκόπη για την Τρίτη το πρωί η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για το θάνατο του Ιλ. Καρέλι

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της ακρόασης για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του αλλοδαπού. Στους 13 οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για κακοποίηση και βασανιστήρια που προκάλεσαν το θάνατο

Η άρνηση του βαρύτατου κατηγορητηρίου που τους αποδίδεται και η προσπάθειά τους, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισης, να αναδείξουν ότι ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι μετήχθη χτυπημένος στις φυλακές Νιγρίτας, "σημάδεψαν" την πρώτη μέρα της δίκης των 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας, που κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για το θάνατο του Αλβανού κρατούμενου. Η δίκη διεκόπη το απόγευμα και θα συνεχιστεί αύριο στις 9 το πρωί.

Τον μακρύ κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας άνοιξαν δυο αστυνομικοί της Άμφισσας. Ο πρώτος συμμετείχε στη μεταγωγή του Ιλ. Καρέλι από την Άμφισσα στη Νιγρίτα, ενώ ο δεύτερος -μαζί με συναδέλφους του- είχαν παραλάβει τον 42χρονο κρατούμενο από τις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ο ίδιος νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, όπου έμεινε δυο νύχτες μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή.

"Δεν τον αγγίξαμε κατά τη διαδρομή μας"

Στους δυο μάρτυρες επιδείχθηκαν φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον βαρυποινίτη κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και εμφανίζουν τραύματα στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός του. Κατά την εξέτασή τους από την πρόεδρο του δικαστηρίου επιβεβαίωσαν ότι τα παραπάνω τραύματα υπήρχαν προ της μεταγωγής, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποιος τα προκάλεσε.

"Έφερε μώλωπα στο ένα μάτι και χτυπήματα στην πλάτη και στο χέρι" κατέθεσε ο πρώτος αστυνομικός και προσέθεσε: "Η μεταγωγή κράτησε πάνω από 4,5 ώρες. Ήταν δεμένος πισθάγκωνα και φορούσε αμάνικο μπλουζάκι. Ο επικεφαλής της συνοδείας τον ρώτησε εάν είναι καλά αλλά δεν εξέφρασε κάποια δυσφορία. Ζήτησε να πιει νερό και κάναμε στάση μετά από έναν σταθμό διοδίων. Δεν τον αγγίξαμε κατά τη διαδρομή μας".

Ο Καρέλι εξετάστηκε από νοσοκόμο των φυλακών

Ο έτερος των μαρτύρων αστυνομικών, που τότε υπηρετούσε στην ΟΠΚΕ, κατέθεσε ότι ο Ιλ. Καρέλι, ήταν σε καλή κατάσταση κι αφού εξετάστηκε από νοσοκόμο των φυλακών Μαλανδρίνου ζήτησε μόνο να ξεκουραστεί. "Όταν τον παραλάβαμε διαπιστώσαμε ένα τραύμα στο μάτι και εκδορές στον ώμο. 'Άκουσα ότι τα τραύματα προήλθαν κατά το επεισόδιο με τον Τσιρώνη κι από συμπλοκή με συγκρατούμενούς του" επισήμανε, ενώ στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν διαπίστωσε ότι "το μάτι ήταν πιο πρησμένο και μαύρο" σε σχέση με την εικόνα του στο Μαλανδρίνο.

Απορρίφθηκε η αίτηση αναβολής

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν αίτημα προσωρινής αναβολής της δίκης ώστε να διερευνηθεί εάν από την εισαγγελία της Άμφισσας διατάχθηκε έρευνα ή ασκήθηκε δίωξη σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ή αστυνομικών της Άμφισσας και της Ιτέας για αξιόποινες πράξεις, όπως σωματικές βλάβες, που ενδεχομένως έλαβαν χώρα σε προγενέστερο στάδιο της άφιξης του 42χρονου βαρυποινίτη στη Νιγρίτα. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, πλην όμως ζήτησε να ενημερωθεί από την εισαγγελία της Άμφισσας εάν διεξάγεται σχετική έρευνα κι αν ναι σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή.

Νωρίτερα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλήθηκαν να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση κι ένας-ένας δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρονται ότι υπέβαλλαν τον 42χρονο Αλβανό σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος του συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 65 άτομα, μεταξύ αυτών κι ένας συγγενής του Ιλ. Καρέλι, ενώ δεν δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής από την οικογένεια του θανόντος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκίνησε η δίκη των σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι

SHARE:

24Media Network