Δικηγόρος καταδικάστηκε γιατί υπεξαίρεσε την εγγύηση του πελάτη του

Η αίθουσα του Εφετείου αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη της "Χρυσής Αυγής, πριν την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η αίθουσα του Εφετείου αθηνών όπου διεξάγεται η δίκη της "Χρυσής Αυγής, πριν την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών καταδικάστηκε ο δικηγόρος του επιχειρηματία και κατηγορούμενου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, Αλέξανδρου Αβατάγγελου. Κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 500.000 ευρώ που έπρεπε να καταβληθεί ως εγγύηση, με αποτέλεσμα ο πελάτης του να προφυλακιστεί, αφού παραβίασε τον περιοριστικό όρο

Ποινή κάθειρξης εννέα ετών, κατά συγχώνευση, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο δικηγόρο Ασημ. Ασημακόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε για το αδίκημα την υπεξαίρεσης, σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε 500.000 ευρώ τα οποία δόθηκαν από τον εντολέα του, Αλ. Αβατάγγελο, προκειμένου να του καταβάλει την εγγύηση για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο καταδικασθείς, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια του δικηγόρου με δύο αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αφέθηκε ελεύθερος καθώς χορηγήθηκε από το δικαστήριο αναστολή έως την έφεση.

Παράλληλα, ορίστηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης, ύψους 10.000 ευρώ. Αναφορικά με τη δικαστική απόφαση, επιβλήθηκε σε βάρος του ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για το αδίκημα της υπεξαίρεσης και δύο χρόνια για την πράξη της απιστίας δικηγόρου.

Κατά την κατηγορία, τον Οκτώβριο του 2013, ο δικηγόρος ανέλαβε την εκπροσώπηση του Αλεξ. Αβατάγγελου, ενώ έναν μήνα αργότερα μετά την απολογία στον ανακριτή Διαφθοράς για την υπόθεση τις προμήθειας των υποβρυχίων, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους και η καταβολή εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ, η οποία έπρεπε να καταβληθεί μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Αλ. Αβατάγγελος στη συνέχεια ζήτησε από τον καταδικασθέντα δικηγόρο να υποβάλει αίτηση παράτασης της προθεσμίας για την καταβολή της εγγυοδοσίας, επειδή -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- τα χρήματα βρίσκονταν σε επενδυτικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και απαιτείτο χρόνος για την ρευστοποίησή τους. Ο Ασημ. Ασημακόπουλος αφού αρχικά τον διαβεβαίωσε ότι θα υποβάλλει το αίτημα, στη συνέχεια του πρότεινε να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας σε προσωπικό του λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία.

Ο επιχειρηματίας προχώρησε στην κίνηση αυτή, μέσω τεσσάρων εμβασμάτων, καταθέτοντας συνολικά 500.000 ευρώ για την εγγύηση και επιπλέον  75.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή. Τελικά όμως, το συνολικό ποσό όχι μόνο δεν καταβλήθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο Αλ. Αβατάγγελος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις αρχές, καθώς δεν τήρησε τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας και κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων βρέθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και παρέμεινε για 4,5 μήνες.

Από την πλευρά του, ο Ασημ. Ασημακόπουλος απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν αρνήθηκε ότι κράτησε τα χρήματα. Αντίθετα επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους, χωρίς να εξηγήσει τί ακριβώς συνέβη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημέρα που αναμενόταν η δικαστική απόφαση, ο κατηγορούμενος δικηγόρος κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό 21.500 ευρώ στο όνομα του επιχειρηματία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα καταβάλει και τα υπόλοιπα εφόσον ζητήσει ο Αλ. Αβατάγγελος την αναβολή της δίκης, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο.

SHARE:

24Media Network