Η δράση του καρτέλ με τα 700 κιλά κοκαΐνης και τα λιμάνια “σταθμοί”

Η δράση του καρτέλ με τα 700 κιλά κοκαΐνης και τα λιμάνια “σταθμοί”
Λιμάνι Θεσσαλονίκης MotionTeam

Το κύκλωμα έφερνε από το Εκουαδόρ εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες που ήταν κρυμμένα στα συστήματα ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων οι ποσότητες της κοκαΐνης. Για τον σκοπό αυτό είχαν χρησιμοποιήσει ως διαμετακομιστικό σταθμό τα Λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Δυρραχίου.

Στην επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Ελλάδα και την Αλβανία με τελικό προορισμό όπως όλα δείχνουν τις αγορές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, προχώρησαν οι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού, των Τελωνείων, του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ που σε συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με την DEA έβαλαν τέλος στην δραστηριότητα του καρτέλ με έδρα την Αλβανία.

Πρόκειται για την υπόθεση με τα συνολικά 700 κιλά κοκαΐνης που ήταν κρυμμένη στα συστήματα ψύξης εμπορευματοκιβωτίων με μπανάνες από το Εκουαδόρ, που βρέθηκαν σε διαδοχικές παραλαβές μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στα Λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός εμπορευματοκιβωτίων με την ίδια μεθοδολογία απόκρυψης στα λιμάνια της Μάλτας και της Ιταλίας, που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά και των ελληνικών Αρχών.

Έτσι υπήρχε η γνώση ότι καρτέλ ναρκωτικών από την Αλβανία έφερνε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης καθαρότητας της τάξεως του 85% από Λατινική Αμερική μέσω Εκουαδόρ. Φόρτωναν σε φορτία με μπανάνες την κοκαΐνη και την έκρυβαν στους μηχανισμούς ψύξης των κοντέινερ, ώστε να είναι εύκολο να αφαιρεθούν μετά από τους τελικούς παραλήπτες, που την διακινούσαν κυρίως προς Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης.

Μάλιστα, στον χώρο που έκρυβαν τα πακέτα της καθαρής κοκαΐνης, η οποία με πρόχειρες εκτιμήσεις θα κόστιζε 30.000 ευρώ ανά κιλό και θα έβγαζε πολλαπλάσιες ποσότητες, οι αποστολείς από το Εκουαδόρ είχαν τοποθετήσει και μηχανισμό GPS ώστε να παρακολουθούν αποστολείς και παραλήπτες την πορεία των καραβιών και του εμπορεύματος.

Σύμφωνα με το modus operandi που ακολούθησαν τα μέλη του καρτέλ όταν κατασχέθηκαν οι παρτίδες σε Μάλτα και Ιταλία επέλεξαν ως λύσεις τα λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Πειραιά), της Αλβανίας (Δυρραχίου) και του Μαυροβουνίου (Μπαρ).

Οι ελληνικές Αρχές είχαν την πληροφορία και έτσι όταν ήρθαν στις αρχές Αυγούστου οι δύο πρώτες παρτίδες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ελέγχθηκαν τα ύποπτα εμπορευματοκιβώτια από μηχάνημα XRAY και εντοπίστηκαν στους μηχανισμούς ψύξης οι πρώτες κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης.

Στα μέσα Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου ήρθαν άλλες δύο παρτίδες, αυτή την φορά στο λιμάνι του Πειραιά και εκεί με τον ίδιο τρόπο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν οι ποσότητες, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, όλοι τους Έλληνες που παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι εμπορικής εταιρείας φρούτων που θα παραλάμβανε τα εμπορευματοκιβώτια. Από αυτούς προφυλακίστηκε μόνο ο οδηγός του φορτηγού.

Στη συνέχεια, οι Αρχές σε συνεργασία με τους ομολόγους τους στην Αλβανία έστειλαν από τον Πειραιά τα εμπορευματοκιβώτια που θα είχαν τελικό προορισμό το Δυρράχιο όχι με την κοκαΐνη βεβαίως αλλά πακέτα που είχαν ζάχαρη κλπ., μαζί με τους μηχανισμούς GPS, ώστε να νομίζουν τα μέλη του καρτέλ ότι οι ποσότητες φτάνουν χωρίς πρόβλημα στον τελικό τους προορισμό και να εμφανιστούν να τα παραλάβουν.

Εκεί όντως εμφανίστηκαν τέσσερις Αλβανοί που αφαίρεσαν τα πακέτα από τους μηχανισμούς ψύξης και επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο. Τότε επενέβησαν οι άντρες της αλβανικής Αστυνομίας και ξεκίνησε καταδίωξη. Οι δράστες μάλιστα στην πορεία αυτής ανακάλυψαν ότι δεν είχαν κοκαΐνη τα πακέτα και τα απέρριψαν εν κινήσει. Από την επέμβαση των αλβανικών Αρχών συνελήφθησαν τρία άτομα και κατάφερε να διαφύγει ο τέταρτος, ενώ της σύλληψης διαφεύγει και ο «εγκέφαλος» όπως όλα δείχνουν.

Ενδεικτικό της βεβαιότητας που εμφανίζουν οι ελληνικές Αρχές ότι η πλειονότητα των ποσοτήτων θα μοιραζόταν στις αγορές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης που θα έπιαναν και την υψηλότερη τιμή τους, είναι ότι απ’ όλα τα εμπορευματοκιβώτια, μόλις τα τέσσερα κατέληξαν στην Αλβανία. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι έστω ένα μικρό μέρος αυτών των ποσοτήτων δεν θα διοχετευόταν και στις ελληνικές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τις κατασχέσεις των συνολικά 38 εκατομμυρίων χαπιών Captagon που θα κατέληγαν σε τζιχαντιστές του ISIS, οι κατασχέσεις των συνολικά 700 κιλών κοκαΐνης ύστερα από συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων είναι από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχουν φέρει σε πέρας οι ελληνικές Αρχές. Η έρευνα βεβαίως συνεχίζεται για την υπόθεση και θα συνεχιστεί και από Υπηρεσίες άλλων χωρών μέχρι να εντοπιστούν και να συλληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να εξαρθρωθεί πλήρως το δίκτυο.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης σήμερα στο Γ΄Τελωνείο Πειραιά, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ευχαρίστησε από πλευράς κυβέρνησης για την άριστη συνεργασία και το αποτέλεσμα αυτής, όλους τους διωκτικούς μηχανισμούς που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας αυτή την υπόθεση. Με την σειρά τους όλοι οι επικεφαλείς του διωκτικών Αρχών που συμμετείχαν στις έρευνες, πήραν τον λόγο και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη:

«Η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης του εντοπισμού και της κατάσχεσης 700 κιλών κοκαΐνης, έχει – πρωτίστως και κυρίαρχα – σαν σκοπό να επιβεβαιώσουμε και να αναδείξουμε ότι η συνεργασία των Αρχών επιβολής του νομού είναι το καλύτερο αντίμετρο απέναντι στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης των ναρκωτικών.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε., η Γ΄ Τελωνειακή Διεύθυνση Πειραιά, το Τελωνείο Θεσσαλονίκης και το Γραφείο DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, είχαν εξαρχής διαρκή, άμεση και ουσιώδη συμμετοχή σε αυτή την διυπηρεσιακή επιχείρηση αποδόμησης των συγκεκριμένων διεθνικών κυκλωμάτων. Συμμετείχαμε ενεργά και με αποτελεσματικότητα σε όλες τις υποθέσεις για την κατάσχεση της κοκαΐνης στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και σε όλες τις περιπτώσεις ελεγχόμενης μεταφοράς ναρκωτικών.

Μάλιστα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών χειρίστηκαν δύο από τις υποθέσεις, με την κατάσχεση περίπου 100 κιλών κοκαΐνης, την οποία τα εγκληματικά δίκτυα είχαν αποκρύψει σε εμπορευματοκιβώτια με μπανάνες, προερχόμενα από το Εκουαδόρ. Όπως γνωρίζετε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η απόκρυψη των ναρκωτικών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, εξωτερικά του εμπορευματοκιβωτίου και ειδικότερα στον μηχανισμό ψύξεως αυτού, ενώ χρησιμοποιούσαν την ίδια μεταφορική εταιρεία και το ίδιο νόμιμο εμπόρευμα – μπανάνες, με χώρα αποστολέα το Εκουαδόρ.

Διαφοροποίηση υπήρχε μόνο ως προς το λιμάνι προορισμού των εμπορευμάτων το οποίο ήταν, είτε το λιμάνι του Πειραιά είτε της Θεσσαλονίκης ή το Δυρράχιο Αλβανίας. Από την ανάλυση του τρόπου δράσης αυτών των εγκληματικών δικτύων, που δραστηριοποιούνται στη δια θαλάσσης μεταφορά κοκαΐνης, μέσω εμπορευματοκιβωτίων από το Εκουαδόρ, προκύπτει ότι επιλέγουν τη χώρα μας, είτε ως χώρα προορισμού, είτε ως σταθμό διαμετακόμισης, για να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται συνεργάτες των δικτύων αυτών, επιφορτισμένοι με την εξαγωγή των ποσοτήτων ναρκωτικών προς περαιτέρω διακίνηση στην εγχώρια αγορά ή μεταφορά σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Για το λόγο αυτό, Αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με ομολόγους τους, τόσο στην Ευρώπη, στο Εκουαδόρ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλήρη εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών δικτύων.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η κατάσχεση -σε ακόμα μια περίπτωση- κοκαΐνης σε έτερη ευρωπαϊκή χώρα, μια υπόθεση της οποίας η διασύνδεση με τις ήδη υπάρχουσες στην Ελλάδα και Αλβανία διερευνάται. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι διαρκής, επίπονος και δύσκολος.

Η συνεργασία των Αρχών επιβολής του νομού είναι δεδομένη, όπως και η κοινή μας βούληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Είμαστε όλοι εδώ και συνεργαζόμαστε στενά για να προστατεύουμε την κοινωνία, τους πολίτες και τη νεολαία μας από τη μάστιγα αυτή. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στα κυκλώματα των ναρκωτικών, που εμπορεύονται το θάνατο και την ελπίδα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα