Ελ. Βενιζέλος: Συνελήφθησαν 2 μέλη κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες προς χώρες της ΕΕ

Αστυνομικοί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Αστυνομικοί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» EUROKINISSI

Όπως διαπιστώθηκε, η προσέλευση των μελών του κυκλώματος ήταν επαναλαμβανόμενη στους χώρους του Αερολιμένα, χωρίς να προκύπτει αναχώρηση τους και έτσι τράβηξαν την προσοχή των Αρχών-Εξαρθρώθηκε και κύκλωμα πλαστογράφων με δύο εργαστήρια

Συνελήφθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, δύο αλλοδαποί, ένας Σουηδός και ένας Σύρος, μέλη κυκλώματος που διακινούσε αλλοδαπούς από τη χώρα μας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια της αεροπορικής οδού, αφού προηγουμένως τους εφοδίαζε με τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, συνελήφθη και ο υπό διακίνηση αλλοδαπός.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα εφοδίαζε τους αλλοδαπούς είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με γνήσια στις περιπτώσεις που ο αλλοδαπός προσομοίαζε με τον πραγματικό κάτοχο του εγγράφου.

ADVERTISING

Τα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν και τη μεταφορά των διακινούμενων στο χώρο του αεροδρομίου με «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Το εν λόγω όχημα εντοπίστηκε να εισέρχεται και να σταθμεύει στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου κατ’ επανάληψη.

Στη συνέχεια τους συνόδευαν στα σημεία ελέγχου μέχρι και την επιβίβαση στο αεροσκάφος. Τους εξέδιδε κάρτες επιβίβασης και τους καθοδηγούσε για την κίνηση και την γενικότερη συμπεριφορά τους , ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα ελέγχου τους.

Τα μέλη του κυκλώματος αφού διευκόλυναν την έξοδο από τη χώρα στους αλλοδαπούς, αποχωρούσαν. Όπως διαπιστώθηκε, η προσέλευση των μελών του κυκλώματος ήταν επαναλαμβανόμενη στους χώρους του Αερολιμένα, χωρίς να προκύπτει αναχώρηση τους.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 15.155 ευρώ, 1.000 κορόνες Σουηδίας, 755 λίρες Τουρκίας, 2 κινητά τηλέφωνα, 5 πακέτα καρτών SIM, ασύρματα ακουστικά, ρολόι, κάρτες επιβίβασης και Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Στην κατοχή του υπό διακίνηση αλλοδαπού, βρέθηκε και κατασχέθηκε γνήσιο διαβατήριο υπό στοιχεία έτερου ατόμου και κάρτα επιβίβασης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογράφων ταξιδιωτικών εγγράφων με δύο εργαστήρια

Σε μία άλλη περίπτωση, εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, εγκληματικό κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν στον Κολωνό, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της ανωτέρω Υπηρεσίας, τέσσερις Πακιστανοί, μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με την δράση οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων που χρησιμοποιούνται είτε για τη παράνομη διακίνηση μεταναστών είτε για παράνομη έκδοση αδειών παραμονής και την υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, εντοπίστηκαν δύο παράνομα εργαστήρια στην περιοχή του Κολωνού και ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τα ανωτέρω μέλη του κυκλώματος.

Τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να πετύχουν τη παραγωγή διευρυμένης «γκάμας» πλαστών εγγράφων, σε ποσότητες χονδρικής, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους, λειτουργούσαν δύο εργαστήρια τα οποία είχαν εγκαταστήσει σε διαφορετικές οικίες, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το κάθε εργαστήριο είχε διαφορετικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες και ειδικευόταν στην παραγωγή διαφορετικών τύπων εγγράφων.

Τα μέλη του κυκλώματος έχοντας το πλεονέκτημα της λειτουργίας δυο παράνομων εργαστηρίων, ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στην εμπορία κατά παραγγελία πλαστών ταξιδιωτικών αλλά και διοικητικών εγγράφων, αυξάνοντας έτσι την ποικιλία των εγγράφων που διακινούσαν αποκομίζοντας χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 30 έως και 800 ευρώ, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Στο πρώτο εργαστήριο πλαστογραφούσαν κυρίως ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούνταν για τη παράνομη διακίνηση μεταναστών με την αεροπορική μέθοδο, καθώς και κάποια διοικητικά.

Για την κατάρτιση των εγγράφων αυτών, διέθεταν ανάλογο λογισμικό και επαγγελματικής χρήσεως εκτυπωτές πλαστικών καρτών, με δυνατότητα μαζικής παραγωγής, άνω των 60.000 καρτών ετησίως.

Επίσης, διέθεταν μεγάλη ποσότητα ζελατινών με απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν με την επικόλληση τους επάνω στις εκτυπωμένες κάρτες

Στο δεύτερο εργαστήριο πλαστογραφούσαν κυρίως διοικητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών και την υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, διαθέτοντας ανάλογο λογισμικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες.

Οι δύο εκ των τεσσάρων συλληφθέντων είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του εκάστοτε εργαστηρίου, ενώ οι άλλοι δύο τη διανομή των πλαστών εγγράφων. Η διακίνηση των εγγράφων γινόταν και με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών , χρησιμοποιώντας ανά περίπτωση και στοιχεία τρίτων προσώπων (αχυρανθρώπων). Επίσης με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών πετύχαιναν την εισαγωγή από το εξωτερικό και σε ποσότητες χονδρικής, των κυριοτέρων πρώτων υλών.

Από τα στοιχεία της έρευνας και τις ποσότητες των εγγράφων που διακινούνταν, καθώς και το χρόνο δράσης τους, εκτιμάται ότι το κύκλωμα είχε καθαρά κέρδη άνω των 150.000 ευρώ .

Επιπρόσθετα από τα στοιχεία της έρευνας αναδείχθηκαν δεσμοί-συνεργασίες με άλλα κυκλώματα κυρίως διακίνησης μεταναστών. Όλα τα κατασχεθέντα έγγραφα είναι τρίτων προσώπων, εκ των οποίων τέσσερα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι καταχωρημένα ως κλαπέντα – απολεσθέντα έντυπα.

Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιων του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network