Επίθεση ιερέα με βιτριόλι: Οι καταθέσεις που αναβάθμισαν τη δίωξη

Επίθεση ιερέα με βιτριόλι: Οι καταθέσεις που αναβάθμισαν τη δίωξη
Ο ιερέας που έριξε βιτριόλι σε μητροπολίτες στη μονή Πετράκη, στον εισαγγελέα Eurokinissi

Τα στοιχεία που οδήγησαν την 24η τακτική ανακρίτρια να αναβαθμίσει τη δίωξη κατά του ιερέα που επιτέθηκε με βιτριόλι σε μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αποδεικνύουν ότι ο ιερέας με το βιτριόλι χρησιμοποίησε δυο γυάλινες συσκευασίες οι οποίες περιείχαν θειικό οξύ πυκνότητας 96% και “ράντισε” τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, καθώς και οι καταθέσεις των Μητροπολιτών Ζακύνθου και Γλυφάδας οι οποίοι επεσήμαναν ότι συνέχιζε να τους “λούζει” με το καυστικό υγρό ακόμη και αφού κρύφτηκαν, οδήγησαν την 24η τακτική ανακρίτρια στο να αναβαθμίσει τη δίωξη από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τη στιγμή που ο ιερέας αναμένεται να απολογηθεί, εκ νέου, την προσεχή Τρίτη, το dikastikoreportaz.gr αποκαλύπτει το αίτημα που έστειλε (στις 2 Σεπτεμβρίου 2021) η ανακρίτρια στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να αναβαθμιστεί η δίωξη, κάνοντας λόγο για ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δικαστική λειτουργός από τα στοιχεία που εισφέρθηκαν στην ανάκριση προκύπτει η αντικειμενική αλλά και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Μάλιστα η ανακρίτρια το στηρίζει στο γεγονός ότι από την εργαστηριακή εξέταση προέκυψε ότι ο ιερέας “χρησιμοποίησε δυο γυάλινες εμπορικές συσκευασίες χημικών αντιδραστηρίων που περιείχαν θειικό οξύ (βιτριόλι), εξαιρετικά πυκνό, όπως εκτιμάται, το οποίο είναι ισχυρότατα διαβρωτικό και καυστικό οξύ…”. Και συνεχίζει: “από τις δε ενδείξεις που έφεραν οι ετικέτες των δυο συσκευασιών προκύπτει ότι πρόκειται για χημικό αντιδραστήριο υψηλής καθαρότητας “Αναλυτικού βαθμού” και περιεκτικότητας 96% κατά βάρος και επομένως ικανό σε σοβαρή έκθεση να επιφέρει το θάνατο, γεγονός που τελούσε σε γνώση και αποδεχόταν, έστω ως ενδεχόμενο, ο κατηγορούμενος”.

Η δικαστική λειτουργός όμως αναφέρεται και στις καταθέσεις των παθόντων και κυρίως εκείνες των Μητροπολιτών Γλυφάδας, Ζακύνθου και Κηφισιάς, αλλά και του Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανού Σωμαράκη, οι οποίοι επεσήμαναν ότι ο ιερέας με το βιτριόλι αφενός στόχευε και έριχνε με δύναμη το καυστικό υγρό στο πρόσωπό τους και αφετέρου ακολούθησε τα θύματά του και δη τους κ.κ. Διονύσιο και Αντώνιο ακόμη και όταν αυτοί επιχείρησαν να κρυφτούν προκειμένου να επιρρίψει επάνω τους το καυστικό υγρό “γεγονότα που κατά την κρίση μας καταδεικνύουν τον ανθρωποκτόνο δόλο του δράστη…”.

δικαστικό ρεπορτάζ

δικαστικό ρεπορτάζ

 

H κατάθεση του Αρχιμανδρίτη

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το τι ακριβώς συνέβη το απόγευμα της 23ης Ιουνίου 2021 ήταν και η κατάθεση του αρχιμανδρίτη, Σεβαστιανού Σωμαράκη ο οποίος λούστηκε με οξύ στην πλάτη, όπως αναφέρει το dikastikoreportaz.gr. Ο κληρικός ο οποίος κρατούσε τα πρακτικά της συνεδρίασης και καθόταν σε απόσταση ενάμιση μέτρου από τον Θεοφύλακτο Κόμβο επεσήμανε ότι εάν η δίκη δεν πραγματοποιούνταν στην μεγάλη αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου αλλά στην τακτική αίθουσα (η οποία χωράει μόλις 8 άτομα) η ζημιά που θα είχαν πάθει θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Σε ότι αφορά την επίθεση, η κατάθεσή του συγκλονίζει. Όπως είπε όταν ο ιερέας με το βιτριόλι κατάλαβε ότι η υπόθεσή του δεν θα συζητούνταν καθώς η έφεση ήταν εκπρόθεσμη, απόλυτα ήρεμος, ρώτησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου εάν είναι μιλημένοι από τον Μητροπολίτη Βέροιας για να τον καταδικάσουν. Όταν εκείνος του απάντησε ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, άνοιξε τη σακούλα, έβγαλε από μέσα ένα μεγάλο μπουκάλι με φαρδύ στόμιο, άνοιξε το καπάκι και “έριξε με δύναμη το περιεχόμενό του επάνω στην πλάτη μου και κινούμενος προς τα μπροστά έριξε και δεύτερη φορά προς τον Πρόεδρο. Ταυτόχρονα φώναζε “ώστε δεν είστε μιλημένοι, τώρα θα δείτε τι θα πάθετε όλοι σας”.

Ο κ. Σεβαστιανός αναφέρει ότι εκείνη τη στιγμή ένιωσε σαν να πέφτει επάνω του καυτό λάδι, στον αυχένα, την πλάτη, το λαιμό και τα χέρια. “Αμέσως φώναξα σε όλους να φύγουμε γιατί μας ρίχνει οξύ και μόλις σηκώθηκα τα ράσα από επάνω μου έλιωσαν και έγιναν κουρέλια. Ήμουν τυχερός που δεν είχα γυρίσει το κεφάλι μου προς τον κατηγορούμενο, επειδή έγραφα τα πρακτικά αλλιώς θα είχε λιώσει το πρόσωπό μου και τα μάτια μου… Αφού τελείωσε το πρώτο δοχείο και προσπαθούσαν ο πρόεδρος και οι λοιποί τραυματισμένοι να φύγουν, όσο ο κατηγορούμενος αναζητούσε το δεύτερο μπουκάλι, οι λοιποί Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου, προσπάθησαν να κρυφτούν κάτω από τα γραφεία…Ωστόσο ο κατηγορούμενος πήγε επάνω από το έδρανο προσπαθώντας να πετύχει τους Μητροπολίτες με το υγρό και το έριχνε επάνω από τον Ζακύνθου ο οποίος δεν είχε καταφέρει να κρυφτεί καλά, γι αυτό λιώσανε τα ράσα του, το παντελόνι, τα εσώρουχα και τα παπούτσια του…”. 

Συνήγορος ιερέα: Μη νομικά υπαρκτή η αλλαγή του κατηγορητηρίου

Από την άλλη πλευρά ο συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο dikastikoreportaz.gr χαρακτήρισε ως μη νομικά υπαρκτή την αλλαγή του κατηγορητηρίου, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. “Για να αλλάξει προς το χειρότερο μια κατηγορία θα πρέπει να προκύψουν νέα στοιχεία που να καταδεικνύουν ανθρωποκτόνο διάθεση. Δεν έχει προκύψει κανένα νέο στοιχείο όμως. Φυσικά και είναι κατακριτέα και ποινικά κολάσιμη η πράξη του ιερέα, αλλά στη σωστή της διάσταση. Στην περίπτωση της Ιωάννας όντως η δράστις της κατέστρεψε τη ζωή και κινδύνεψε να πεθάνει από την επίθεση έτσι όπως έγινε. Η περίπτωση του ιερέα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Δεν υπάρχει κανένας δόλος για ανθρωποκτόνο διάθεση και για αυτό σωστά χαρακτηρίστηκε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη». Στις προθέσεις του ποινικολόγου είναι να καταθέσει υπόμνημα στο οποίο θα εξηγεί τους λόγους που θα πρέπει να καταρριφθεί η κατηγορία. Μάλιστα επισημαίνει ότι “η αλλαγή του κατηγορητηρίου έγινε σχεδόν αμέσως μετά την πολύκροτη δίκη της Ιωάννας. Όταν οι υποθέσεις είναι γνωστές στον δημόσιο βίο, οι δικαστές και οι εισαγγελείς εξαντλούν την αυστηρότητά τους. Όταν δεν γίνονται γνωστές πολλοί κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι για πολλά κακουργήματα”, καταλήγει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα