Εξαγοράσιμες και με δόσεις οι ποινές φυλάκισης για τις φωτιές στην Ηλεία

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ EUROKINISSI

Στα μαλακά ρίχνει η Δικαιοσύνη τους υπαίτιους για τις πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 που προκάλεσαν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή και κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους

Σε ποινή φυλάκισης 77 ετών, και κατά συγχώνευση 40 έτη, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας τους Χαράλαμπο Καφύρα πρώην νομάρχη Ηλείας, Πανταζή Χρονόπουλο πρώην δήμαρχο Ζαχάρως, Παναγιώτη Τσούρα, δασοφύλακα Μίνθης, καθώς και την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου, για τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι και κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους προαναφερόμενους, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό και εμπρησμό δάσους.

Όμως, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη εκτιτέα ποινή είναι 10 χρόνια για τον κάθε ένοχο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές και για τους τέσσερις καταδικασθέντες είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα. Όμως, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο δέχθηκε να καταβληθούν τα χρήματα σε δόσεις, δηλαδή 1.200 ευρώ τον μήνα.

Όσον αφορά την 85χρονη Σοφία Νικολοπούλου, από αμέλεια της οποίας ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά, δεν θα καταβάλει τα χρήματα, αλλά θα εκτίσει την ποινή της σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων, οι 36 εκ των οποίων στην Ηλεία.

Το κόστος της φωτιάς, που έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζώα, φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον Άρειο Πάγο θα προσφύγει ο Καφύρας

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι "με σεβασμό στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και ακόμα πιο πολύ με σεβασμό στις ψυχές που χάθηκαν και τους ανθρώπους τους, επιμένω ότι είμαι αθώος και αυτή μου η αθωότητα θα αποδειχτεί στον Άρειο Πάγο, όπου και θα προσφύγω παλεύοντας για την αποκάλυψη της αλήθειας, που θα είναι και η δικαίωσή μου".

Επίσης, ο Χαράλαμπος Καφύρας ανέφερε ότι "η σημερινή δικαστική απόφαση θέτει για μια ακόμη φορά, το ζήτημα της ουσιαστικής εξουσίας που ακούν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης της χώρας μας και αντίστοιχα της ουσιαστικής ευθύνης που τους αναλογεί".

Από την πλευρά του, ο συνήγορος συγγενών των θυμάτων Αντώνης Φούσας, σε δηλώσεις που έκανε, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση, τόσο για τους νεκρούς όσο και για τους συγγενείς τους". Ακόμη συμπλήρωσε ότι "η απόφαση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς εκείνους οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, ώστε να σέβονται τους νόμους και κυρίως τις ζωές των ανθρώπων σε κρίσιμες στιγμές, όπως ακριβώς ήταν οι φωτιές του Αυγούστου του 2007 στην Ηλεία".

SHARE:

24Media Network