Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης

Συνελήφθησαν 14 άτομα και κατασχέθηκαν πάνω από 120 κιλά κάνναβης - Η συνολική αξία των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκε, αλλά και αυτών που διακινήθηκαν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας μετά από αστυνομική επιχείρηση σε Ηλεία Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο και Αττική, κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης σε Δυτική Ελλάδα και Αττική.

Συνελήφθησαν 14 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο 60χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και κατασχέθηκαν πάνω από 120 κιλά κάνναβης. Η συνολική αξία των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκε, αλλά και αυτών που διακινήθηκαν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

ADVERTISING

Ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε είχε ως κύρια δραστηριότητα την πώληση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε διακινητές, οι οποίοι στη συνέχεια τις πωλούσαν σε μικρότερες ποσότητες στους τοξικομανείς.

Το αρχηγικό σκέλος της οργάνωσης πωλούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, που έφθαναν μέχρι και τα 5 κιλά κάνναβης ανά περίπτωση, αποφεύγοντας να διαθέσει μικρότερες ποσότητες.

Πιο συγκεκριμένα, ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης που αποτελούνταν από τον «εγκέφαλο» και τέσσερις συγγενείς του, έχοντας ως έδρα την Ηλεία, πωλούσε μεγάλες ποσότητες κάνναβης απευθείας σε διακινητές στην Δυτική Ελλάδα και στην Αττική.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών και συγκεκριμένα περισσότερα από 102 κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε «καβάτζες» που διατηρούσε ο 60χρονος σε δύσβατες αγροτοδασικές περιοχές της Ηλείας, ενώ σε ότι αφορά τα κατασχεμένα όπλα επισημαίνεται ότι τα τρία πιστόλια και ένα περίστροφο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία και σε χώρο στάθμευσης, του 44χρονου διακινητή στην Αθήνα.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς δήλωσε:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μια ακόμη πολύ σημαντική υπόθεση, που χειρίστηκαν με επιτυχία οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας και αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής.

Συλλάβαμε, συνολικά 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 60χρονος αρχηγός της και κατασχέσαμε περισσότερα από 120 κιλά κάνναβης, αλλά και άλλες ναρκωτικές ουσίες πριν καταλήξουν σε τοξικομανείς.

Η συνολική αξία των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέσαμε αλλά και αυτών που διακινήθηκαν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, μετά από πολύμηνες μεθοδικές και εμπεριστατωμένες έρευνες κατάφεραν να αποδομήσουν πλήρως το εγκληματικό δίκτυο της οργάνωσης, συλλαμβάνοντας τα μέλη του πυρήνα της, που βρίσκονται πίσω από την διακίνηση δεκάδων κιλών κάνναβης.

Στόχος μας είναι να προστατέψουμε το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα το πιο ευαίσθητο κομμάτι του, αυτό της νεολαίας μας, μέσω της καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ Δημόσια το Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας για τον επαγγελματισμό, την υπευθυνότητα και τον ζήλο που επέδειξαν, σε ότι αφορά στον χειρισμό αυτής της ιδιαίτερα σοβαρής και ευαίσθητής υπόθεσης, διότι με αυτή τους την επιτυχία προσέφεραν σημαντικά στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής».

Για την ίδια υπόθεση, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζακλής δήλωσε:

«Ο επαγγελματισμός και η εργατικότητα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ήταν οι βασικοί συντελεστές που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, χθες 18-3-2019, σε Ηλεία Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθο και Αττική, συνέλαβαν τα 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Θέλω να τονίσω ότι ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, που τον εξαλείψαμε πλήρως, είχε ως βασικό συστατικό την πώληση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε διακινητές, οι οποίοι στη συνέχεια τις πωλούσαν σε μικρότερες ποσότητες στους τοξικομανείς.

Το αρχηγικό σκέλος της οργάνωσης πωλούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, που έφθαναν μέχρι και τα 5 κιλά κάνναβης ανά περίπτωση, αποφεύγοντας να διαθέσει μικρότερες ποσότητες.

Μόνο τους τελευταίους 4 μήνες διακριβώσαμε ότι είχαν διακινήσει τουλάχιστον 40 κιλά κάνναβης. Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε την οργανωμένη εγκληματικότητα στην βάση της, αποδομώντας τα εγκληματικά δίκτυα που ενέχονται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Θα ήθελα να λοιπόν να επαινέσω και να ευχαριστήσω τον Διοικητή και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, για την εργατικότητα και τον επαγγελματισμό τους, σε ότι αφορά τον χειρισμό αυτής της ευαίσθητης και ιδιαίτερα σημαντικής υπόθεσης.

Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου αλλά και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την σημαντική συνδρομή τους σε ότι αφορά τη διενέργεια των ερευνών».

Για την υπόθεση, ο Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ανέφερε:

«Όπως σας ανέφερε ο κ. Γενικός θα σας παρουσιάσουμε μια σημαντική επιτυχία των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες 18/3/2019,σε Ηλεία Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Αττική, συνολικά δεκατέσσερις ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα 13 άνδρες ηλικίας από 27 έως και 69 ετών και μια 51χρονη, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ο 60χρονος αρχηγός.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, καθώς και των Τμημάτων Ασφαλείας Μεσολογγίου και Κορίνθου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, πώληση και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Παράλληλα, σχηματίστηκε πλημμεληματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος είκοσι συνολικά ατόμων, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί για κατοχή και αγορά μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από τους διακινητές της εγκληματική οργάνωσης.

Από την έρευνα που διενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, πρόεκυψε ότι οι συλληφθέντες με δύο ακόμη συνεργούς τους που αναζητούνται, από τον Νοέμβριο του 2018, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον 60χρονο ημεδαπό, ο οποίος με ακόμη τέσσερις συλληφθέντες συγγενείς του αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πυρήνας έχοντας ως έδρα την Ηλεία, πωλούσε μεγάλες ποσότητες κάνναβης απευθείας σε διακινητές στην Δυτική Ελλάδα και στην Αττική.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κυρίως της κάνναβης, σε περιοχές της Αττικής και της Δυτικής Ελλάδας, όπου διακίνησαν τουλάχιστον 40 κιλά κάνναβης τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, οι δράστες είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους όπως αρχηγός, διαχειριστές και διακινητές κάνναβης, ενώ για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπούς (ghost - phones).

Όπως σας ανέφερε και ο Ταξίαρχος πωλούσαν ποσότητες που έφταναν μέχρι και τα 5 κιλά, μόνο σε διακινητές αποφεύγοντας να πραγματοποιούν απευθείας αγοραπωλησίες με τους τοξικομανείς. Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά, περίπου 125 κιλά κάνναβης, 162 γραμμάρια κοκαΐνης, 114 γραμμάρια ηρωίνης, 5 πυροβόλα όπλα, (4 πιστόλια και ένα περίστροφο), τρεις ηλεκτρονικές λειτουργικές ζυγαριές ακριβείας, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και 18.500 ευρώ, 145 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τρία αυτοκίνητα.

Σε ότι αφορά τα κατασχεμένα ναρκωτικά επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα και συγκεκριμένα περισσότερα από 102 κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε καβάτζες που διατηρούσε ο 60χρονος σε δύσβατες αγροτοδασικές περιοχές της Ηλείας, ενώ σε ότι αφορά τα κατασχεμένα όπλα επισημαίνεται ότι τα τρία πιστόλια και ένα περίστροφο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία και σε χώρο στάθμευσης, 44χρονου διακινητή στην Αθήνα.

Επιπλέον, σε βάρος του 60χρονου εκκρεμούσαν δυο καταδικαστικές αποφάσεις Εφετείων Κακουργημάτων, με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης δεκαεπτά ετών για κακουργηματικές υποθέσεις ναρκωτικών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεία

24Media Network