Μεσσηνία: Τουλάχιστον δύο τόνοι κάνναβης κατασχέθηκαν το 2017

Ολοκληρώθηκε χθες (22.08.2017) ακόμα μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε μια φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά χίλια πεντακόσια δώδεκα (1.512) δενδρύλλια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων και ενεργειών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου με την συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε ορεινή δασώδη περιοχή του παραπάνω Δήμου, συνολικά μια φυτεία, όπου καλλιεργούντο επιμελώς 1.512 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1 μέτρο, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων των φυτειών. Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.
(EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ)
Ολοκληρώθηκε χθες (22.08.2017) ακόμα μια συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε μια φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά χίλια πεντακόσια δώδεκα (1.512) δενδρύλλια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων και ενεργειών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου με την συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε ορεινή δασώδη περιοχή του παραπάνω Δήμου, συνολικά μια φυτεία, όπου καλλιεργούντο επιμελώς 1.512 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1 μέτρο, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων των φυτειών. Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης. (EUROKINISSI/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ) EUROKINISSI

Συνολικά εντοπίστηκαν 4.001 δενδρύλλια, τα οποία εκτιμάται ότι θα απέδιδαν τουλάχιστον 8.000.000 ευρώ. Στις 37 μέχρι στιγμής οι συλλήψεις

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτα κατάφερε εφέτος με τη δράση του μεγάλα πλήγματα στη Μεσσηνία κατάσχοντας από την αρχή του έτους μέχρι τώρα 4.001 δενδρύλια κάνναβης και συλλαμβάνοντας 37 άτομα που εμπλέκονται στις παράνομες καλλιέργειες (σ.σ.: έχουν εκδοθεί εντάλματα για πέντε επιπλέον υπόπτους).

Εκτιμάται ότι από τα δενδρύλια αυτά θα παράγονταν τουλάχιστον 2 τόνοι κάνναβης υψηλής ποιότητας, με την τιμή κιλού στη «χοντρική» να κυμαίνεται από 2.500- 4.000 ευρώ, δηλαδή 8.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι εφέτος έγιναν οι περισσότερες κατασχέσεις δενδρυλλίων, που έχουν γίνει ποτέ από ιδρύσεως του Τμήματος  Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Οι αμέσως προηγούμενες ήταν το 2004 με εντοπισμό και καταστροφή 3.000 δενδρυλλίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, Αστυνόμος Α΄ Τάσος Δεληγιάννης, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν απασχολήσει τις αρχές 37 υποθέσεις καλλιέργειας χασίς στη Μεσσηνία. Από αυτές λίγες, κάτω από 5 είναι ακόμα χωρίς δράστες και οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται.

Κατασχέθηκαν συνολικά 4.001 δενδρύλλια, με 42 συνολικά κατηγορούμενους, από τους οποίους 37 συνελήφθησαν και έχουν εκδοθεί 5 εντάλματα σύλληψης. Στους 42 κατηγορούμενους περιλαμβάνονται 28 Έλληνες, 7 αλβανικής καταγωγής, ένας βουλγαρικής, ένας μαροκινής και ένας γεωργιανής.

Τα 1.272 δενδρύλλια εντοπίσθηκαν σε περιοχές αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Καλαμάτας και τα 2.728 εντοπίσθηκαν σε περιοχές αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Τριφυλίας. Μάλιστα, από τις μεγαλύτερες που εντοπίστηκαν ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου στα «Κοκκινοχώραφα» Γαργαλιάνων, όπου εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 1.142 δενδρύλλια και συνελήφθησαν δύο Έλληνες.

Επίσης τον Αύγουστο εντοπίστηκαν άλλες δύο μεγάλες φυτείες στη Βάλτα Γαργαλιάνων με 1.152 και 391 δενδρύλλια.

Σε ό,τι αφορά στον Ταΰγετο, εντοπίσθηκαν 151 δενδρύλλια στη θέση «Κούβελο», 54 στο Μαχαλά, 274 στην Αγία Μαρίνα και 93 δενδρύλλια με 3 κιλά χασίς στου Λαδά.

Επίσης, όλη τη χρονιά μέχρι τώρα κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας 77,34 κιλά χασίς σε φούντα.

Προφίλ δραστών

Οι περισσότεροι δράστες έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν ναρκωτικά. Οι ηλικίες των Ελλήνων που ασχολούνται με την χασισοκαλλιέργεια κυμαίνεται μεταξύ 30 και 55 ετών, ενώ όταν οι δράστες είναι αλλοδαποί, έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικίες είναι μικρότερες. Οι αλλοδαποί τις περισσότερες φορές απασχολούνται από τους Έλληνες καλλιεργητές ως εργάτες στις φυτείες για την φροντίδα τους, όμως έχουν συλληφθεί και αλλοδαποί που ήταν οι ίδιοι καλλιεργητές και χρηματοδότες της φυτείας, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ λιγότερες.

Ο κ. Δεληγιάννης διευκρίνισε ότι με την συμπλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών και διαδικασιών, όλα τα ναρκωτικά που έχουν κατασχεθεί (δενδρύλλια και ποσότητες) θα καταστραφούν σε υψικάμινο, όπως γίνεται κάθε φορά.

(Με πληροφορίες από TharrosNews)

SHARE: