Πλήθος τραπεζών σε Αττική και Πελοπόννησο είχαν ληστέψει κακοποιοί. Χτυπούσαν και εμπορικά καταστήματα

Πλήθος τραπεζών σε Αττική και Πελοπόννησο είχαν ληστέψει κακοποιοί. Χτυπούσαν και εμπορικά καταστήματα

Συνελήφθησαν τρία μέλη εγκληματικής οργάνωσης, δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, ανάμεσά τους και μία γυναίκα

Τέλος στην εγκληματική δράση σπείρας, που ενέχεται σε ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) σε Αττική και Πελοπόννησο, καθώς επίσης σε πλήθος κλοπών κυρίως σε εμπορικά καταστήματα της Αττικής και σε κλοπές οχημάτων, έβαλε η ΕΛΑΣ.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την 12-06-2014 στο Μαρούσι, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, τρία μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας 33χρονος και μια 28χρονη, υπήκοοι Αλβανίας και ένας ημεδαπός ηλικίας 43 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ενώ ο 43χρονος κατηγορείται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον δύο άτομα, συνεργοί των δραστών οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Η εξάρθρωση της σπείρας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν κατάλληλα φυσικές και τεχνικές μέθοδοι εντοπισμού των δραστών, καθώς και ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) με απώτερο στόχο τον πορισμό παράνομου εισοδήματος από τη διάπραξη κλοπών σε περιοχές του Αμαρουσίου, της Ραφήνας, της Βάρης και του Παλαιού Φαλήρου.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και κυρίως απογευματινές ώρες, κινούμενοι με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο συγγενικού προσώπου του 33χρονου, εντόπιζαν τα θύματά τους, κυρίως κοντά σε εμπορικά κέντρα με μεγάλη αγοραστική κίνηση και εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό αλλά και τη στιγμιαία έλλειψη προσοχής τους, αφαιρούσαν από αυτούς την τσάντα ή το πορτοφόλι και διέφευγαν με το προαναφερόμενο όχημα.

Ακολούθως σε πολλές περιπτώσεις, προέβαιναν σε αναλήψεις χρημάτων ή σε αγορές προϊόντων, χρησιμοποιώντας τις κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες των παθόντων, είτε μετέβαιναν στις οικίες τους, όπου διέπρατταν κλοπές ή αφαιρούσαν σταθμευμένα οχήματα, χρησιμοποιώντας τα κλειδιά, που έβρισκαν μέσα από τις τσάντες που αφαιρούσαν.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από τριάντα έξι (36) περιπτώσεις κλοπών σε βάρος πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων διαπράχθηκαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη εμπορική κίνηση.

Από την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας και σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ταυτοποιήθηκε επίσης η εμπλοκή των δύο Αλβανών σε υποθέσεις ληστειών, που έλαβαν χώρα σε υποκαταστήματα τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) καθώς και σε κλοπές οχημάτων σε Αττική και Μεσσηνία.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε επιμέρους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστεία και κλοπές, ενώ στη ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και άγνωστος συνεργός τους τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης τους, προκύπτει ότι οι δράστες αφαιρούσαν οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) και τα χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν στους χώρους των ληστειών και περαιτέρω για τη διαφυγή τους. Ακολούθως τα εγκατέλειπαν σε παρακείμενα σημεία και διέφευγαν με οχήματα που δεν απασχολούσαν.

Αναλυτικά ως προς τις ληστείες που διέπραξαν προκύπτουν τα εξής:

· Μεσημβρινές ώρες της 29-02-2012, εισήλθαν σε υποκατάστημα τραπέζης στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού, υπαλλήλους και πελάτες, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (3.855) ευρώ. Ακολούθως διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει την προηγούμενη ημέρα από την Αιθέα Καλαμάτας και το οποίο εγκατέλειψαν σε κοντινή απόσταση. Σημειώνεται ότι κατά την διαφυγή τους, πυροβόλησαν για εκφοβισμό.

· Πρωινές ώρες της 09-05-2014, εισήλθαν σε υποκατάστημα τραπέζης που βρίσκεται σε μαιευτήριο του Αμαρουσίου και με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των (28.680). Στη συνέχεια διέφυγαν με κλεμμένη μοτοσικλέτα που είχαν αφαιρέσει το Δεκέμβριο του 2013 από τη περιοχή του Γαλατσίου και την οποία εγκατέλειψαν σε παρακείμενο χώρο του μαιευτηρίου.

· Μεσημβρινές ώρες της 30-05-2014, εισήλθαν σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στη περιοχή του Αυλώνα και με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των (1.740) ευρώ. Ακολούθως διέφυγαν με αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει την προηγούμενη ημέρα από τη περιοχή του Κολωνού και το οποίο εγκατέλειψαν σε κοντινή απόσταση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους αλλά και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πιστόλι replica και γεμιστήρας με (9) φυσίγγια, πλήθος γυναικείων τσαντών και πορτοφολιών, κοσμήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, δελτία αστυνομικής ταυτότητας και πιστωτικές κάρτες.

Πολλά από τα προαναφερόμενα αντικείμενα αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και τους αποδόθηκαν, ενώ μεγάλος αριθμός παραμένει στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται οι πολίτες που είναι θύματα διαρρήξεων στις παραπάνω περιοχές να μεταβούν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, στην οδό Αγίου Όρους 16 στο Μαρούσι, για τυχόν αναγνώριση κλοπιμαίων.

Επισημαίνεται ότι ο 33χρονος Αλβανός και ο 43χρονος ημεδαπός έχουν ποινικό παρελθόν για συναφή και άλλα αδικήματα και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων μελών της σπείρας, καθώς και για την πλήρη διακρίβωση και διαλεύκανση της εγκληματικής δράσης των μελών της.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στον Τακτικό Ανακριτή.

SHARE:

24Media Network