Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραπέμπεται σε δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραπέμπεται σε δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας
Ρούλα Πισπιρίγκου INTIME NEWS

"Να εξεταστεί από δύο ψυχιάτρους να αποφανθούν αν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν" είπε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ο κ. Κούγιας - Εκρηκτική η εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη.

Τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης από δύο ψυχιάτρους ώστε να διαπιστωθεί αν η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το Σύνδρομο Μινχάουζεν ζήτησε ο συνήγορος της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας μετά την επεισοδιακή εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη.

Ειδικότερα, ο συνήγορος της 34χρονης παίρνοντας αφορμή από την αναφορά του γιατρού ότι «δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου από σύνδρομο Μινχάουζεν» ζήτησε τη διακοπή της δίκης, ώστε να διοριστούν δύο ειδικοί να διενεργήσουν πραγματογνωμοσύνη.

Μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα ο επικεφαλής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέας Ηλιάδης δέχθηκε “βροχή” ερωτήσεων από τον κ. Κούγια, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως η εντολέας του παραπέμπεται να δικαστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Ο Αλέξης Κούγιας επιτέθηκε στον κ. Ηλιάδη λέγοντας ότι ο γιατρός «προσπάθησε να καταστήσει κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου με το σύνδρομο Μινχάουζεν» με την πρόεδρο να ανακαλεί στην τάξη τον συνήγορο όταν είπε στον μάρτυρα πως «θα χάσει την άδεια του».

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν» ήταν η απάντηση του εντατικολόγου στις αιχμές του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο κ. Ηλιάδης που παρέλαβε την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή που υπέστη τον Απρίλιο του 2021 στο Καραμανδάνειο, επανήλθε σήμερα, Παρασκευή (05/05) στο βήμα του μάρτυρα προκειμένου να συνεχιστεί η εξέταση του από τον κ. Κούγια, ο οποίος επικέντρωσε τις ερωτήσεις του στο σύνδρομο και τις επικοινωνίες που κατέθεσε ότι είχε ο μάρτυρας με ψυχιάτρους του νοσοκομείου. 

Ο κ. Ηλιάδης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας και η ξαφνική ανακοπή της Τζωρτζίνας ήταν αυτά που με κινητοποίησαν», ενώ επεσήμανε πως «στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας». Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης για το σύνδρομο ότι «η διαταραχή έχει συνέχεια και θα ακολουθούσε το παιδί όταν έφευγε από τη ΜΕΘ».

Όπως είπε ο μάρτυρας, «η μικρή Τζωρτζίνα ήταν σε μια κλωστή… Η πρώτη ενημέρωση ήταν αν θα καταφέρουμε να ζήσουμε ή να πεθάνουμε… Ήταν τελείως απρόβλεπτη η πορεία της”.

Ο γιατρός είπε πως ενημέρωνε καθημερινά τους γονείς για την πορεία της Τζωρτζίνας κι επανέλαβε πως αναζήτησε πληροφορίες για το Σύνδρομο Μινχάουζεν όταν έμαθε για την κατάσταση της οικογένειας Δασκαλάκη: «Έβαλα στο μυαλό μου την ξεκάθαρη εικόνα για τα παιδάκια (που είχαν πεθάνει) και τέθηκε στο μυαλό μου η διάγνωση για το σύνδρομο…»

Ο κ. Κούγιας έκανε πολλές ερωτήσεις στον γιατρό για την σύσταση του που έκανε στην 34χρονη να επισκεφθεί ψυχίατρο.

Αλέξης Κούγιας: «Της είπατε ότι υποψιάζεστε το σύνδρομο;»

Μάρτυρας: Όχι! Η προσπάθεια να “αγκαλιάσεις” το σύνδρομο είναι περίπλοκη. Πρέπει να έρθεις κοντά με τον φροντιστή και αυτό έκανα.»

Πρόεδρος: «Πήγε με το ζόρι η μαμά;»

Μάρτυρας: «Όχι. Της είπα ότι θα είναι καλό να πάρει βοήθεια σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση…»

Πρόεδρος: «Σας είπε πώς δεν θέλει να πάει;»

Μάρτυρας: «Όχι κλείστηκε το ραντεβού κι ένιωσα ότι ήθελε να πάει μαζί με τον σύζυγο.»

Ο κ. Κούγιας επεσήμανε στον μάρτυρα ότι ο Μάνος Δασκαλάκης μετά το ραντεβού με τον ψυχίατρο αντέδρασε λέγοντας «η γυναίκα μου δεν είναι τρελή» και ότι δεν επιθυμούν άλλη συνεδρία.

Όπως είπε ο κ. Ηλιάδης στην καριέρα του «υπήρξε μάρτυρας» δυο ανάλογων περιπτώσεων της διαταραχής Μινχάουζεν: «Είναι μία διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Επειδή η διαταραχή αφορά στο παιδί και θεωρείται κακοποίηση του παιδιού. Δεν ασχολήθηκα με την κατηγορούμενη αλλά με το παιδί» τόνισε. 

Αλέξης Κούγιας: «Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;»

Μάρτυρας: «Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.»

Αλέξης Κούγιας: «Κι εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;»

Μάρτυρας: «Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών, ήμουν παρών.»

Αλέξης Κούγιας: «Σε ποιες περιπτώσεις;»

Μάρτυρας: «Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μία μητέρα για παράδειγμα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού κι έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.»

Πρόεδρος: «Ήσασταν μάρτυς σε πραγματικό περιστατικό ή στον προβληματισμό ιατρών;»

Αλέξης Κούγιας: «Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε; Το ό,τι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;»

Μάρτυρας: «Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.»

Αλέξης Κούγιας: «Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος, εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;»

Μάρτυρας: «Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι το ίδιο σύνδρομο.»

Αλέξης Κούγιας: «Πείτε μου έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα να έχει κάνει τέτοια διάγνωση σε μητέρα.»

Μάρτυρας: «Σε αυτή τη διαταραχή εμπλέκονται δεκάδες ειδικότητες. Ψυχίατροι, παιδίατροι, κοινωνικές υπηρεσίες, εισαγγελία…»

Αλέξης Κούγιας: «Ξέρετε μια περίπτωση;»

Μάρτυρας: «Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν ανοίξει κάποιος θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και για αυτό οι παιδίατροι έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μια περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή που σας ανέφερα.»

Αλέξης Κούγιας: «Είπατε ότι κάνατε συνεδρίες με ψυχιάτρους του Ρίο. Γιατί;»

Μάρτυρας: «Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας. Πήγα με τον φάκελό μου με όλο το ιστορικό του παιδιού και τους ζήτησα να το συζητήσω επειδή ήταν ένα δύσκολο και λεπτό θέμα. Δεν ήταν ένα ραντεβού των πέντε λεπτών.»

Αλέξης Κούγιας: «Γιατί πηγαίνατε σε συνεδρίες, είστε συγγενής;»

Μάρτυρας: «Για να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτήν τη διαταραχή.»

Αλέξης Κούγιας: «Μιλήσατε για συγκεκριμένη μητέρα;»

Μάρτυρας: «Πήγα ως γιατρός της Τζωρτζίνας.»

Αλέξης Κούγιας: «Επιτρέπεται αυτό; Να λέτε ότι η μητέρα ενός ασθενή έχει σύνδρομο; Μήπως πρέπει να ελεγχθείτε πειθαρχικά;»

Μάρτυρας: Νομίζω επιβάλλεται και από τον όρκο του Ιπποκράτη. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού και ως τέτοια δόθηκε στους ψυχιάτρους. Στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας.»

Αλέξης Κούγιας: «Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;»

Μάρτυρας: «Στην πορεία των ημερών.»

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια όσα κατέθεσε ο γιατρός αποτελούν «ιατρικές ανοησίες» και «αρλούμπες», τις οποίες, είπε, ακούει απαθώς το δικαστήριο. «Υπάρχει μια απάθεια στην ιατρική ανοησία» ανέφερε διαμαρτυρόμενος στην Έδρα για τη διαδικασία λέγοντας πως ο μάρτυρας «διαπράττει το αδίκημα της ψευδορκίας.» 

«Θα τα αξιολογήσουμε όλα στο τέλος, υπάρχει και ο ιατρικός σύλλογος» σχολίασε η πρόεδρος.

Αλέξης Κούγιας: «Έπρεπε να έχει παρέμβει ο ιατρικός σύλλογος.»

Πρόεδρος: «Το δικαστήριο πρέπει να είναι απαθές και ψύχραιμο.»

Αλέξης Κούγιας: «Εδώ ακούμε ο,τιδήποτε απαθώς… Δεν έπεσα ουρανοκατέβατος εδώ…»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα