Σκληρή απάντηση Παπαγγελόπουλου στους εισαγγελείς Τζαβέλα και Ζημιανίτη

Σκληρή απάντηση Παπαγγελόπουλου στους εισαγγελείς Τζαβέλα και Ζημιανίτη

Μέσω ανακοινώσεων του αν. υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μαίνεται ο "πόλεμος" γύρω από τη διάταξη για τη χρήση παράνομου αποκτηθέντος υλικού.

Με μία ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, Δημ. Παπαγγελόπουλου, η οποία στρέφεται κατά εισαγγελικών λειτουργών, συνεχίζεται η "διαμάχη" στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός με μία αινιγματική ανακοίνωση αναφέρει: "Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή. Προς το παρόν… αυτά".

Πρόκειται για την τελευταία σκηνή μιας διαμάχης που ξεκίνησε μόλις χθες το πρωί, όταν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εξέδωσε δελτίο τύπου για την πρόσφατη τροπολογία του άρθρου 177ΚΠΔ και την χρήση παράνομου αποκτηθέντος υλικού υπό προϋποθέσεις.

Με την ανακοίνωση, οι εισαγγελείς αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της διάταξης, κάνουν λόγο για «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και ασυμβατότητα με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους ως προς τα υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένων.

Η έκδοση της νομικής θέσης της Ένωσης προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού, αλλά και την παραίτηση μελών της ΕΕΕ, και συγκεκριμένα του αντιπρόεδρου της Ένωσης Πάρι Αδάμη, του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Νούλη, του ταμία Γιάννη Παναγόπουλο και των μελών Μίνας Σωτηροπούλου και Αντώνης  Παπαματθαίου, που διαφώνησαν - κατά πληροφορίες- με την ανακοίνωση καθώς "μέσω της επίσημης στάσης της Ένωσης παρέχονται επιστημονικά επιχειρήματα σε κατηγορουμένους" κυρίως στην υποθεση της λίστας Λαγκάρντ στην οποία Επι της ουσίας αφορά η επίμαχη τροπολογία.

Λίγη ώρα δε μετά την έκδοση της ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, το υπουργείο προώθησε δικό του δελτίο τύπου, αναλυτικότερο του πρώτου.

Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:

"Σε απάντηση της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αφορά τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν παράνομα, ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τον Αναπληρωτή Υπουργό του ίδιου Υπουργείου αντίστοιχα τα εξής:

Ν. Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων:

Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα. 

Δ. Παπαγγελόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων:

Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.

Προς το παρόν…αυτά"

SHARE:

24Media Network