Σπείρα ληστών με πληροφοριοδότη τραπεζικό υπάλληλο ρήμαζε τα σπίτια της Κέρκυρας

Σπείρα ληστών με πληροφοριοδότη τραπεζικό υπάλληλο ρήμαζε τα σπίτια της Κέρκυρας

Δρούσαν περισσότερα από 6 χρόνια με λεία άνω των 700.000 ευρώ και ειδικά την τελευταία διετία που τα θύματά τους προχώρησαν σε μαζικές αναλήψεις και έκρυψαν τις οικονομίες τους στα σπίτια τους

Στην εξάρθρωση 7μελούς σπείρας ληστών που δρούσε για περισσότερα από 6 χρόνια στην Κέρκυρα και κατάφερε να διαπράξει περισσότερες από 20 ληστείες και διαρρήξεις, προχώρησε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Από την πολύχρονη δράση της εγκληματικής σπείρας, που φέρεται ότι ξεκίνησε πριν έξι χρόνια, η λεία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 700.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ σε αυτή προστίθενται χρυσαφικά, κοσμήματα, έργα τέχνης, αλλά και μία πλάκα χρυσού. Ειδικά την τελευταία διετία πριν και μετά τα Capital Controls η δράση τους εντάθηκε, καθώς απέκτισαν για πληροφοριοδότη έναν ντόπιο τραπεζικό υπάλληλο, που τους ενημέρωνε ποιοι είχαν προχωρήσει σε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και που ήταν τα σπίτια τους που έκρυβαν τις οικονομίες τους και έτσι όλα τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα.

Βέβαια, οι Αλβανοί ληστές εκ των οποίων τα δύο αδέρφια 41 και 44 ετών που ήταν οι “εγκέφαλοι” και οι σεσημασμένοι της συμμορίας δεν αρκούνταν μόνο στα μετρητά και τα κοσμήματα αλλά κυριολεκτικά τα άδειαζαν τα σπίτια που χτυπούσαν...

ADVERTISING

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, Αγάθος Γεώργιος “οργανώθηκε επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και αστυνομικού σκύλου, κατά την οποία συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 41, 44 και 57 ετών αντίστοιχα καθώς και δύο Έλληνες, ηλικίας 44 (τραπεζικός υπάλληλος) και 50 ετών, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη τεσσάρων ατόμων και άγνωστου αριθμού συνεργών τους, των οποίων η συμμετοχή ερευνάται.

Ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ματθαίος Γιαννούλης ανέφερε πως “οι Αλβανοί μαζί με τον 50χρονο Έλληνα, από το 2010 είχαν συστήσει ομάδα με σκοπό να διαπράττουν κλοπές σε οικίες, αναπτύσσοντας ιδιαίτερη οργάνωση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας, αρχικά, φρόντιζαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με ιδιοκτήτες οικιών οι οποίοι διέθεταν καλή οικονομική κατάσταση με συνακόλουθα επαρκή οικονομική ρευστότητα και εν συνεχεία τους έθεταν υπό παρακολούθηση με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να δράσουν ανενόχλητοι σε χρόνο που απουσίαζαν από αυτές.

Στη συνέχεια, κατά την αποχώρηση των ιδιοκτητών από τις οικίες τους, αυτοί ετίθεντο σε φυσική παρακολούθηση από μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώ έτερα μέλη της ιδίας ομάδας προέβαιναν στη διάρρηξη των οικιών τους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά κυρίως αλλά και τιμαλφή.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα, σε κάποιες από τις περιπτώσεις, κατόρθωσε και απέσπασε πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των θυμάτων από τον συλληφθέντα ημεδαπό, ηλικίας 44 ετών, τραπεζικό υπάλληλο, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα 57χρονη αλλοδαπή τους παρείχε κατάλυμα και όχημα ιδιοκτησίας της, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού”.

Σπείρα ληστών με πληροφοριοδότη τραπεζικό υπάλληλο ρήμαζε τα σπίτια της Κέρκυρας

Μεταξύ άλλων, ο Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Ιονίων Νήσων, Αστυνόμος Α’ Γεώργιος Κωνστάντης ανέφερε πως “η εγκληματική δράση της ομάδας, έχει διαπιστωθεί σε 14 διαρρήξεις και μία ληστεία, μεταξύ των οποίων δύο απόπειρες, ενώ ερευνάται η διάπραξη και άλλων αντίστοιχων πράξεων. Σημειώνεται ότι τα κλοπιμαία προωθούνταν, μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένο ενεχυροδανειστήριο σε περιοχή της Αττικής.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών καθώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους με συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν με συγκεκριμένη ορολογία .

Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες τους οχήματα, τα οποία ήταν δηλωμένα σε άλλα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίοι είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν αναχωρήσει από τη χώρα.

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, αποκόμισαν πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη, καθώς μέχρι στιγμής προκύπτουν χρηματικά ποσά πάνω από 700.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, διάφορα ποσά σε δολάρια και ελβετικά φράγκα, πλάκα χρυσού, έργα τέχνης Κερκυραίου ζωγράφου και πλήθος άλλων αντικειμένων αξίας.

Σπείρα ληστών με πληροφοριοδότη τραπεζικό υπάλληλο ρήμαζε τα σπίτια της Κέρκυρας

Ειδικότερα από τις υποθέσεις ξεχωρίζουν :

* Η ληστεία σε κατοικία και η διάρρηξη επαγγελματικής στέγης, 46χρονου ημεδαπού στην πόλη της Κέρκυρας, την 24 Ιουνίου 2015 και την 5/6 Σεπτεμβρίου 2016 αντίστοιχα, κατά τις οποίες αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 195.000 ευρώ, χρυσαφικά και μια φωτογραφική μηχανή αξίας 1500 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει βία σε βάρος της 71χρονης μητέρας του 46χρονου, η οποία κατά τη στιγμή της διάρρηξης βρισκόταν στην κατοικία.

* Η διάρρηξη κατοικίας κατά το χρονικό διάστημα 3-6 Σεπτεμβρίου 2016, από προάστιο της πόλης της Κέρκυρας, από την οποία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 407.700 ευρώ, κοσμήματα και διάφορα χρηματικά ποσά σε δολάρια και ελβετικά φράγκα

* Η διάρρηξη ιδρύματος στην πόλη της Κέρκυρας κατά την οποία αφαίρεσαν έργα τέχνης Κερκυραίου ζωγράφου.

* Η διάρρηξη της κατοικίας 50χρονου ημεδαπού, στις 25 Ιανουαρίου 2013, κατά την οποία αφαίρεσαν μια πλάκα χρυσού, 3000 ευρώ, κοσμήματα αξίας 90.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλους χώρους των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* πλήθος εργαλείων και κινητών τηλεφώνων

* βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών

* δύο αεροβόλα πιστόλια

* το χρηματικό ποσό των 12.800 ευρώ

* Τέσσερα αυτοκίνητα

* Φορτηγό, δίκυκλη μοτοσυκλέτα καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων.

Επιπλέον, διερευνάται η εμπλοκή του 44χρονου “αρχηγού” της ομάδας σε υπόθεση παράτυπης δημοπρασίας, που αφορούσε την εκποίηση μεγάλων ποσοτήτων κατασχεμένων αλκοολούχων ποτών.

Επίσης, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος αδερφός του “αρχηγού” είχε κατορθώσει να αλλάξει στοιχεία του, παρουσιάζοντας στις Δικαστικές Αρχές πλαστό πιστοποιητικό θανάτου, από τις Αλβανικές Αρχές, προκειμένου να πετύχει την αρχειοθέτηση καταδικαστικής απόφασης που εκκρεμούσε σε βάρος του. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτ/κων Κέρκυρας”.

SHARE:

24Media Network