Στ. Παπασταύρου για εξοπλιστικά: ‘Τα χρήματα είναι του Σ. Μιωνή’

Στ. Παπασταύρου για εξοπλιστικά: ‘Τα χρήματα είναι του Σ. Μιωνή’
Ο Σταύρος Παπασταύρου στέχος της ΝΔ και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξέρχεται από τα γραφεία του ΣΔΟΕ την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Στ. Παπασταύρου είχε κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Το φίλο του Σ. Μιωνή "δείχνει" ο Στ. Παπασταύρου, πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, που εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Κάνει λόγο για "πολιτική στοχοποίηση"

Με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για “πολιτική δίωξη” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρος και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2014, αντικρούει την εμπλοκή του στην υποθεση του λογαριασμού των 5,4 εκατ. δολαρίων στην HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο προσωρινό έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ, ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του και του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου που διατάχθηκε σε βάρος του από το 2000-12, ποσό 3,3 εκατ. ευρώ. Η οριστική κρίση αναμένεται στις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συμπληρωθεί το όριο της προθεσμίας ενός μηνός, εντός του οποίου θα πρέπει να υπάρξει η τελική απόφαση της υπηρεσίας. 

Ο ίδιος απαντά πως «στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου ειναι η αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σ αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά”.

Ο Στ. Παπασταύρου υποστηρίζει ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ για την κρίση του, έλαβε υπόψη αρχείο excel «αγνώστου προελεύσεως», το οποίο εμφανίζει τον ίδιο και τους γονείς ότι ως “τελικούς δικαιούχους” του περιβόητου λογαριασμού της STARBI. Υποστηρίζει πως το έγγραφο έγινε γνωστό στις αρχές μετά τον Σεπτέμβρη του 2015 και πως «η αυθεντικότητα αυτού του αρχείου είναι προφανώς αμφισβητήσιμη”.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως το επίμαχο αρχείο φέρεται ότι προήλθε από τον ίδιο τον Εβρέ Φαλτσιανί, τον πρωταγωνιστή της λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος και το παρέδωσε όπως δεκάδες άλλα στις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, ο δικηγόρος ανέφερε πως είχε κληθεί ως ύποπτος για να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου, για τον οποίο μάλιστα ανέφερε πως λειτούργησε «με ευθύτητα και ισονομία», ενώ υπογράμμισε πως υπήρξε ένας ελεγκτής του ΣΔΟΕ που εισηγήθηκε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος».

Όσο για το δεύτερο ελεγκτή, ζήτησε περαιτέρω έρευνα με αποτέλεσμα τη σημνερινή προσωρινή κρίση του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Στ. Παπασταύρου εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ, μέσα από δύο λογαριασμούς στην HSBC την περίοδο  2005-2007. Στον πρώτο λογαριασμό της εταιρίας STABRI εμφανίζεται μαζί με τους γονείς του, ως «πληρεξούσιος» (attorney), ενώ δικαιούχος φαίνεται η εταρία. Από το μετοχολόγιο της εταιρίας προκύπτει ότι μοναδικός δικαιούχος της και κάτοχος των μετοχών της  είναι Σάμπυ Μιωνής. Ο τελευταίος υποστηρίζει σε κατάθεσή του ότι «λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας δημιουργήθηκε ένα εμπίστευμα (trust) με το οποίο καθιστούσε τον Παπασταυρου και τους γονείς του με τους οποίους είχε σχέση εμπιστοσύνης ως πληρεξούσιους του λογαριασμού της STABRI, έτσι ώστε αν του συνέβαινε τίποτα να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα».

Το 2011, σύμφωνα με έγγραφα, το 2011 τα ποσά μεταφέρονται από την HSBC σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή. «Τότε είχα ξεπεράσει τον κίνδυνο της υγείας μου και δεν χρειαζόμουν άλλο το trust. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Είναι τρέλα να προσπαθούν να τον διασύρουν και να του τελειώσουν έτσι τη ζωή. Χωρίς να έχουν στοιχεία και να τα κατασκευάζουν”, αναφέρει ο Σάμπι Μιωνής.

Όσο για το δεύτερο λογαριασμό, ανοίχθηκε το 2001, και εμφανίζεται ως δικαιούχος (account holder) πάλι ο Στ. Παπασταύρου. Τα ποσά εμφανίζονται να επαναπατρίστηκαν το 2005 με τον νόμο Αλογοσκούφη και λίγους μήνες αργότερα ο λογαριασμός έκλεισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα