Συνελήφθη καταζητούμενος για συμμετοχή σε δαιδαλώδες δίκτυο διακίνησης μεταναστών

Συνελήφθη καταζητούμενος για συμμετοχή σε δαιδαλώδες δίκτυο διακίνησης μεταναστών
Μετανάστες - Φωτό αρχείου sooc

Ο 42χρονος Ιρακινός συμμετείχε στο κύκλωμα που εξάρθρωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι ελληνικές Αρχές που προμήθευε πλαστά νομιμοποιητικά έγγραφα σε μετανάστες και τους διακινούσε από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συνελήφθη, ύστερα από εκτεταμένες αναζητήσεις χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, ένας 42χρονος Ιρακινός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Γερμανικών Αρχών, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της πλαστογραφίας εγγράφων και της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και διαμονής αλλοδαπών, σε επαναλαμβανόμενη και επικερδή βάση.

Σημειώνεται ότι η ταυτοποίηση του δράστη από τις Γερμανικές Αρχές, προέκυψε έπειτα από συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, καθώς ο δράστης σχετίζεται με την σύλληψη 11 μελών διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην συστηματική κλοπή ταξιδιωτικών εγγράφων και στη νόθευση τους, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης αλλοδαπών ατόμων, που εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές Αρχές στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Αναφορικά με την μεθοδολογία και τον τρόπο δράσης του συγκεκριμένου κυκλώματος, υπενθυμίζεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα περιέχονταν στην κατοχή των μελών της οργάνωσης, με τρείς διαφορετικούς τρόπους.

– Στην πρώτη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων προέβαιναν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε κλοπές ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία κατά περίπτωση αφαιρούσαν από διερχόμενους πεζούς με τη μέθοδο της απασχόλησης, από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και από σταθμευμένα αυτοκίνητα τα οποία παραβίαζαν. Τα υπόλοιπα είδη, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από τις κλοπές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet κ.λπ.), τα εκποιούσαν στη «μαύρη αγορά», με σκοπό την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού κέρδους.

– Στην δεύτερη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ομοεθνείς τους, οι οποίοι κατείχαν παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, τα οποία τους πωλούσαν σε τιμές ανάλογα με το είδος τους, τη χώρα προέλευσης και τα χαρακτηριστικά του κατόχου του.

-Τέλος, στην τρίτη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης που διαβιούν μόνιμα στη Γαλλία απέστελλαν δέματα, μέσω διεθνών εταιρειών ταχυμεταφορών, τα οποία περιείχαν γνήσια, κλεμμένα ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών. Στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης προωθούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής, προκείμενου να διευκολύνουν τη μετακίνηση τους σε διάφορες χώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας απετράπησαν ανάλογα περιστατικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα