Φρίκη στο Αιτωλικό. Σκλάβοι στην Ελλάδα του 2013

Φρίκη στο Αιτωλικό. Σκλάβοι στην Ελλάδα του 2013

Η ΕΛΑΣ έβαλε τέλος στη δράση κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, με μέλη πέντε Έλληνες και δύο Ρουμάνους. Κρατούσαν 12 ανθρώπους σε αποθήκη (Vid+Pics)

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, επτά μέλη του κυκλώματος, πέντε Έλληνες και άλλοι δύο υπήκοοι Ρουμανίας, ενώ ελευθερώθηκαν δώδεκα θύματα, όλοι αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής

Το κύκλωμα τους εξανάγκαζε να εργάζονται σε χωράφια επί 12ωρο καθημερινά, χωρίς αμοιβή, ενώ τους είχε εγκαταστήσει σε παλιά αποθήκη, όπου διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Οι συλλήψεις έγιναν στο χωριό Κατοχή, 10 χιλιόμετρα από το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, οι έξι είναι άνδρες αλλά υπάρχει και μία 51χρονη γυναίκα.

Όλε ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν προσήλθαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων δύο αλλοδαποί ρουμανικής καταγωγής και κατήγγειλαν ότι προ μηνός περίπου "στρατολογήθηκαν" στη Ρουμανία από τους δύο συμπατριώτες τους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την δεινή οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.

Φρίκη στο Αιτωλικό. Σκλάβοι στην Ελλάδα του 2013

Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων διερεύνησε την καταγγελία και εξακρίβωσε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου 60 άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, με παντελή έλλειψη υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, όπου διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επόμενη ημέρα, τους ανάγκασαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους αποδίδουν τη χρηματική αμοιβή, που εισέπρατταν τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Φρίκη στο Αιτωλικό. Σκλάβοι στην Ελλάδα του 2013

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.

Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ.

Δύο δελτία ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών.

Ένα περίστροφο.

Πλήθος σημειώσεων με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη.

Ένα Ι.Χ. φορτηγό και ένα Ι.Χ. αγροτικό αυτοκίνητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης

SHARE:

24Media Network