Το FBI δημοσίευσε το φάκελο των 300 σελίδων του serial killer Τζέιμς Μπάλτζερ

Το FBI δημοσίευσε το φάκελο των 300 σελίδων του serial killer Τζέιμς Μπάλτζερ
Οι φωτογραφίες του James Bulger από τη σύλληψη του, το 1953. Για μια 20ετια ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Βοστώνης, αλλά και πληροφοριοδότης του FBI. @2021 Boston Police via AP

Κατόπιν αιτήματος της Boston Herald το FBI προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό 300 σελίδων με στοιχεία για τη δράση του serial killer και αρχηγού ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, Τζέιμς Μπάλτζερ. Για 20 χρόνια ήταν πληροφοριοδότης.

Ο αποχαρακτηρισμός των 300 σελίδων με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το FBI για τον σαδιστή δολοφόνο-ηγέτη συμμορίας της Βοστώνης, Τζέιμς Μπάλτζερ (James Bulger) αποκαλύπτει όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να ‘στηθεί’ ιπποδρομία. Επίσης, ενημερώνει ότι ο κακοποιός είχε αποφασίσει να γίνει πληροφοριοδότης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, πριν τον προσεγγίσουν. Η συνεργασία ήταν ο λόγος που ενώ συλλαμβάνονταν και καταδικάζονταν ‘συνάδελφοι’ του, εκείνος συνέχιζε το έργο του.

Γίνεται επίσης, ξεκάθαρο πως στην ομοσπονδιακή αρχή, όλοι γνώριζαν τον τρόπο που κινείτο και δρούσε ο μαφιόζος και παρ’ όλα αυτά του έδωσαν συμφωνία που τον απάλλασσε από τη δίωξη για 11 δολοφονίες -υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν πως είχε παίξει ρόλο και σε τουλάχιστον άλλες 19. Ενώ διακινούσε ναρκωτικές ουσίες, απαγόρευε με όποιον τρόπο διέθετε, την είσοδο και πώληση της ηρωίνης στο South Beach. Την ίδια εποχή, έστελνε όπλα στον IRA. Στην Boston Herald υπάρχουν και οι 300 σελίδες των declassified ντοκουμέντων.

Η ιστορία του Bulger

Ο James Joseph Bulger υπήρξε ο αρχηγός της συμμορίας Winter Hill, των μελών με ιρλανδοαμερικανική καταγωγή που δραστηριοποιείτο σε δανεισμό χρημάτων, τζόγο και διακίνηση ναρκωτικών στη νότια Βοστώνη. Για 20 χρόνια (από το ’70 έως το ’90) η συμμορία του τρομοκρατούσε τη Βοστώνη κι εκείνος είχε βγάλει εκατομμύρια δολαρίων. Για την ιστορία, ο αδελφός του William ήταν στη Γερουσία της Μασαχουσέτης για 25 χρόνια και πρόεδρος του University of Massachussets, για μια επταετία.

Το 1973 έγινε πληροφοριοδότης του FBI και ο λόγος που εξαρθρώθηκε ο κύριος ανταγωνιστής του -η συμμορία New England. Το τέλος των New England ήλθε την εποχή που το FBI είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ‘Whitey’ όπως ήταν το παρατσούκλι του, αφότου άσπρισαν τα μαλλιά του, άρχισε την παράνομη δραστηριότητα του από όταν ήταν έφηβος. Συνελήφθη για πρώτη φορά στα 14, για κλοπή. Ήταν ήδη μέλος συμμορίας (με το όνομα Shamrocks). Ως ένοχος για επίθεση, πλαστογραφία και ένοπλη ληστεία, οδηγήθηκε σε αναμορφωτήριο. Από εκεί βγήκε τον Απρίλιο του 1948, όταν κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία. Τον κυνήγησαν όμως, κι εκεί τα κακουργήματα του και πέρασε πολλούς μήνες σε στρατιωτικές φυλακές. Το 1950 συνελήφθη ως λιποτάκτης και το 1952 πήρε τιμητική απαλλαγή. Ήταν 23 χρόνων. Το 1956 επέστρεψε στη φυλακή, για ληστεία και κλοπή φορτηγού.

Ήταν πειραματόζωο στο πρόγραμμα MK-ULTRA της CIA

Η Janet Uhlar ήταν εκ των ενόρκων που καταδίκασαν τον Bulger. Μετά έμαθε πως ήταν πειραματόζωο της CIA και άρχισε να επικοινωνεί μαζί του στη φυλακή. @2021 AP Photo/David Goldman

 

Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του, ενόσω κρατείτο στην Atlanta Penitentiary έγινε πειραματόζωο. Ήταν η εποχή που η CIA ‘έτρεχε’ το πρόγραμμα MK-ULTRA. Αυτό, όπως έγινε γνωστό χρόνια αργότερα, ήταν πρόγραμμα πειραμάτων σε ανθρώπους, που είχαν σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί από τo Central Intelligence Agency, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαστηρίων βιολογικού πολέμου του στρατού Πολλά ήταν παράνομα.

Όλα είχαν ως στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ανακρίσεις, ώστε να αποδυναμώνονται οι συλληφθέντες και να εκβιάζονται οι ομολογίες τους, μέσω πλύσης εγκεφάλου και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Στην εικόνα υπήρχαν και δοκιμές φαρμάκων που θα διευκόλυναν τις εξελίξεις. Αναζητούσαν αυτό που θα μπορούσε να ελέγξει το μυαλό. Στα υποψήφια ήταν και το LSD.

Προφανώς και όλα αυτά δεν είχαν αποκαλυφθεί όταν ο Bulger μαζί με άλλους 18 κρατουμένους πείστηκαν να δηλώσουν εθελοντές σε πρόγραμμα που θα βοηθούσε τη θεραπεία τους από διαγνωσμένες ασθένειες (εκείνος είχε σχιζοφρένεια). Ως αντάλλαγμα οι φυλακές έδιναν μείωση της ποινής. Ο Bulger έλαβε τουλάχιστον 50 δόσεις LSD, κάτι που ουδέποτε αναφέρθηκε στη δίκη του. 

Μετά την αποφυλάκιση του, άρχισε τις δολοφονίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως το LSD ήταν ο λόγος. Είχαν γίνει έρευνες που απέδειξαν πως το MK-ULTRA είχε δημιουργήσει διαλύσει πολλά μυαλά και είχε δημιουργήσει πολλούς δολοφόνους.

Από το Δεκέμβρη του 1994 ήταν ο Νο1 καταζητούμενος των ΗΠΑ. Τότε τον ενημέρωσε ο άνθρωπος που τον έπεισε να γίνει πληροφοριοδότης του FBI, John Connolly (ήταν φίλοι από παιδιά) πως έχει εκδοθεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης, για εγκλήματα που εντάσσονταν στο RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act).

Δηλαδή, τον ομοσπονδιακό νόμο του 1970 που προέκυψε ως μέσο για την επιβολή του νόμου στον περιορισμό του οργανωμένου εγκλήματος. Σχεδιάστηκε για να προσεγγίζει μέλη του που κρύβονταν πίσω από φαινομενικά νόμιμες επιχειρήσεις. Στο στόχο είχε τη συνεχιζόμενη δράση διεφθαρμένων αστυνομικών, συμμοριών, πολιτικών ομάδων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολιτικών. Επέτρεπε στους ηγέτες των συνδικάτων να δικάζονται για εγκλήματα που διέταξαν να κάνουν άλλοι ή που βοήθησαν να γίνουν. Έως τότε ο εντολέας του όποιου κακουργήματος, απαλλασσόταν.

Από το 1999 έγινε ο Νο2 καταζητούμενος στη λίστα του FBI. Το Νο1 το είχε καταλάβει ο Osama bin Laden. Και οι δύο ‘έδιναν’ 2.000.000 δολάρια σε όποιον παρείχε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη τους. Τα πήρε μια γυναίκα που αργότερα έγινε γνωστό πως ήταν η Anna Björnsdóttir, πρώην μοντέλο, ηθοποιός και Miss Iceland το 1974 που έμενε στη γειτονιά του Bulger.

Αφότου εκείνος είχε περάσει 16 χρόνια στο τρέξιμο, συνελήφθη στη Santa Monica της California, στις 22/6 του 2011, σε ηλικία 81 χρόνων. Στους τοίχους του σπιτιού που ζούσε με την σύντροφο του, Catherine Greig είχε ‘χτίσει’ κοντά στο 1.000.000 δολάρια. Καταδικάστηκε σε δυο φορές ισόβια, συν 5 χρόνια. Η γυναίκα της ζωής του καταδικάστηκε για υπόθαλψη εγκληματία, πλαστοπροσωπία και συνωμοσία σε απάτη ταυτότητας. Καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε νωρίτερα, γιατί είχε διαγνωστεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Ο Bulger δολοφονήθηκε, με πολύ βίαιο τρόπο στη φυλακή Hazelton, λίγες ώρες αφότου μεταφέρθηκε εκεί και αφέθηκε μέσα στο γενικό πληθυσμό. Έως τότε είχε εκτίσει την ποινή του στη Florida και την Arizona, σε φυλακές που ήταν γνωστές για τη δυνατότητα τους να προστατεύουν τους κρατουμένους οι οποίοι είναι σε κίνδυνο εξαιτίας των εγκλημάτων τους.

Μια λεπτομέρεια του τρόπου που επέλεξαν οι συγκρατούμενοι του, για να τον σκοτώσουν ήταν ότι ενόσω τον χτυπούσαν μέχρι να ξεψυχήσει, του έβγαλαν τα μάτια. Ήταν 89 χρόνων και καθηλωμένος σε αμαξίδιο. Οι οικείοι του έκαναν μήνυση στο Federal Bureau of Prisons και 30 υπαλλήλους του σωφρονιστικού καταστήματος United States Penitentiary, της West Virginia, όπου κρατείτο ο Bulger, αξιώνοντας 200 εκατομμύρια δολάρια “γιατί απέτυχαν να τον προστατέψουν”. Στην αγωγή ανέφεραν ότι η εν λόγω φυλακή ήταν γνωστή για τα συνεχόμενα περιστατικά βίας. Επίσης, ο Bulger είχε την ταμπέλα του ‘χαφιέ’ και ήταν ο πιο γνωστός φυλακισμένος, μετά τον Al Capone. Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι δεν έκαναν κάτι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους τροφίμους, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη της συμμορίας New England.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα