Τουλάχιστον 9 χρόνια δρούσε το κύκλωμα 'ελληνοποιήσεων' αλλοδαπών στην χώρα

Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής - κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων εντοπίσθηκε το μεσημέρι της 17-10-2012, σε οικία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.
Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, 28χρονος Αιγυπτιακής καταγωγής και 43χρονη Πολωνικής καταγωγής. 
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο αλλοδαποί κατασκεύαζαν και προμήθευαν με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής που κυμαινόταν  από 400 έως 1.000 ευρώ, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη τακτοποίησή τους στη χώρα μας και τη νομιμοφανή είσοδο και έξοδο τους από τα σημεία διαβατηριακού ελέγχου. 
Σε έρευνα στο διαμέρισμα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:    
Ένα (1) πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αποτελούμενο από μία (1) κεντρική μονάδα Η/Υ, ένα (1) φορητό Η/Υ, μία (1) οθόνη Η/Υ, ένα (1) πολυμηχάνημα και έναν (1) εκτυπωτή.
Πλήθος μέσων και εργαλείων, που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση      πλαστών εγγράφων (ζελατίνες, χαρτόνια, ψαλίδια, κόλλες, ρολά χάρτου)
Σαράντα επτά (47) διαβατήρια διαφόρων χωρών
Πλήθος εγγράφων, σφραγίδων, φωτογραφιών κλπ.
Τρία (3)  κινητά τηλέφωνα
(EUROKINISSI/ΓΡΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛ.ΑΣ.)
Ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής - κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων εντοπίσθηκε το μεσημέρι της 17-10-2012, σε οικία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς του Τμήματος Συντονισμού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, 28χρονος Αιγυπτιακής καταγωγής και 43χρονη Πολωνικής καταγωγής. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο αλλοδαποί κατασκεύαζαν και προμήθευαν με πλαστά έγγραφα αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής που κυμαινόταν από 400 έως 1.000 ευρώ, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη τακτοποίησή τους στη χώρα μας και τη νομιμοφανή είσοδο και έξοδο τους από τα σημεία διαβατηριακού ελέγχου. Σε έρευνα στο διαμέρισμα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα (1) πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αποτελούμενο από μία (1) κεντρική μονάδα Η/Υ, ένα (1) φορητό Η/Υ, μία (1) οθόνη Η/Υ, ένα (1) πολυμηχάνημα και έναν (1) εκτυπωτή. Πλήθος μέσων και εργαλείων, που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων (ζελατίνες, χαρτόνια, ψαλίδια, κόλλες, ρολά χάρτου) Σαράντα επτά (47) διαβατήρια διαφόρων χωρών Πλήθος εγγράφων, σφραγίδων, φωτογραφιών κλπ. Τρία (3) κινητά τηλέφωνα (EUROKINISSI/ΓΡΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛ.ΑΣ.) EUROKINISSI

Το κύκλωμα είχε προχωρήσει σε εκατοντάδες “λευκούς” γάμους αλλοδαπών γυναικών με Έλληνες αστέγους για τη νομιμοποίησή τους στη χώρα και με αλλοδαπών αντρών με Ελληνίδες

Παρουσιάστηκε σήμερα στη ΓΑΔΑ η υπόθεσης εξάρθρωσης πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών κυρίων γυναικών και μάλιστα εδώ και τουλάχιστον 9 χρόνια. Για την υπόθεση μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε ότι “η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που συστηματικά προέβαινε σε παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών κυρίως γυναικών, που προέρχονται από πρώην ανατολικές χώρες.

Από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διακριβώθηκε ότι η μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση αφορούσε ειδικότερα στην παραπλάνηση των Αρχών για την έκδοση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες άδειων διαμονής και εργασίας, με τη χρήση εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πολιτικών γάμων και ψευδών αναγνωρίσεων πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων”.

Μέσα από τα διαφορετικά αυτά επίπεδα της παράνομης δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προχωρούσαν στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών, λειτουργώντας μεθοδευμένα και με διακριτούς προκαθορισμένους ρόλους, ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα oποία κυμαίνονταν από 6.000-7.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατασχέθηκαν 213.000 ευρώ και τουλάχιστον 150 εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες περιπτώσεις νομιμοποίησης, ενώ εξετάζονται άλλες 210 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας εξώγαμων τέκνων ελληνίδων μητέρων.

Για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελλήφθησαν 24 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο συμβολαιογράφοι, ένας δικηγόρος, τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ένας υπαξιωματικός της Αστυνομίας που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης και προέβαινε στην βεβαίωση του γνήσιου της υπόγραφης.

Παράλληλα, οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε σπίτια και γραφεία ξεπέρασαν τις 26, με σημαντικά ευρήματα που πιστοποιούν τα επιμέρους στάδια της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης και παράλληλα αποτελούν πεδίο περαιτέρω αξιολόγησης και αξιοποίησης, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής δραστηριότητας του δικτύου.

Για την ίδια υπόθεση, μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλο ανέφερε ότι “μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, με τη συνδρομή αστυνομικών και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, συνελήφθησαν στην Αττική, 25 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 27 έως 65 ετών και συγκεκριμένα τρεις αλλοδαποί και 8 Έλληνες, τρεις αλλοδαπές και 10 Ελληνίδες, μεταξύ των οποίων, οι δύο συμβολαιογράφοι, ο 65χρονος δικηγόρος, οι τρεις υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ο 51χρονος αστυνομικός ενώ μέλος της οργάνωσης είναι και ένας 47χρονος Έλληνας έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της μαστροπείας καθώς και για παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Επιπλέον συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαπές ηλικίας από 25 έως 58 ετών, για παραβίαση σφραγίδων Αρχής, ενώ παράλληλα αναζητούνται ακόμη τρία μέλη της οργάνωσης.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.

Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας δομημένη και διαρκή δράση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, για χρονικό διάστημα ενός έτος περίπου, δραστηριοποιούνταν στην εξασφάλιση των τυπικών προϋποθέσεων για τη νομιμοποίηση στη χώρα μας αλλοδαπών προερχομένων από τρίτες χώρες, (κατά βάση γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης), με άδειες διαμονής και άδειες εργασίας πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας αμοιβή από 6.000 έως 7.000 ευρώ ανά περίπτωση”.

Ως προς την δομή και τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, αρχικά 34χρονος αλλοδαπός μέλος της οργάνωσης, υπάλληλος γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών στην Αθήνα, εντόπιζε αλλοδαπές στο εξωτερικό ή ήδη ευρισκόμενες παράνομα στη χώρα, που εκδίδονταν ή εργάζονται παράνομα σε σριπτιτζάδικα που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των υπολοίπων μελών της οργάνωσης αναζητούσαν από τον κοινωνικό τους περίγυρο άγαμους, ή διαζευγμένους Έλληνες (συνήθως άστεγους ή εξαρτημένα άτομα) οι οποίοι θα έπρεπε να προσεγγίζουν ηλικιακά τις υποψήφιες προς «νομιμοποίηση» αλλοδαπές, και εκμεταλλευόμενοι τη δεινή συνήθως οικονομική τους κατάσταση, αντλούσαν τη συναίνεσή τους ώστε να εμφανιστούν ως «συμβιούντες» με αλλοδαπές, αντί χαμηλού οικονομικού τιμήματος.

Ταυτόχρονα τους παρείχαν διαβεβαίωση για τον εντελώς πρόσκαιρο χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, η οποία περιοριζόταν στο απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση της άδειας διαμονής.

Ακολούθως τα μέλη της οργάνωσης έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του εκάστοτε Έλληνα, τον καθοδηγούσαν να εφοδιαστεί και να του προσκομίσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης στο οποίο βεβαιωνόταν ότι είναι άγαμος, φωτοτυπία της ταυτότητάς του και βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και στη συνέχεια συνέτασσαν υπεύθυνες δηλώσεις για τους υποτιθέμενα «συμβιούντες», στις οποίες δήλωναν ότι συμβιούν. Για την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απευθύνονταν στον 51χρονο αστυνομικό που προέβαινε σε θεωρήσεις του γνησίου της υπογραφής χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκάστοτε υπογράφοντα, έναντι μικρής χρηματικής αμοιβής.

Έχοντας στην κατοχή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα μέλη της οργάνωσης απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους για τη σύνταξη συμφώνου συμβίωσης, στο οποίο βεβαιωνόταν το εικονικό των καταστάσεων, χωρίς ουδέποτε οι συμβαλλόμενοι, να εμφανίζονται αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου, ενώ για λόγους προφύλαξης στο σύμφωνο αναγράφονταν εικονικές διευθύνσεις κατοικίας.

Στο στάδιο αυτό τα μέλη της οργάνωσης συνόδευαν των συναινούντα Έλληνα στο ληξιαρχείο του υποτιθέμενου τόπου κατοικίας, όπου με την κατάθεση του αντιγράφου του σύμφωνου συμβίωσης, λάμβαναν πιστοποιητικό με τα στοιχεία αμφοτέρων των εικονικά «συμβιούντων», προτρέποντας τον Έλληνα να μην το καταθέσει στην οικογενειακή του μερίδα, επικαλούμενοι τον προσωρινό χαρακτήρα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια, δικηγόροι με τους οποίους συνεργαζόταν η οργάνωση, έναντι ανάλογου οικονομικού οφέλους, εμφανίζονταν στην αρμόδια Υπηρεσία ως «πληρεξούσιοι» του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού και υπέβαλαν αίτηση για την χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής, με την οποία δινόταν στον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό η δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στην χώρα μας, για ένα έτος, με δικαίωμα ανανέωσης.

Ακολούθως τα μέλη τις οργάνωσης απευθύνονταν στους συλληφθέντες υπάλληλους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής έσπευδαν να διεκπεραιώσουν τάχιστα την όλη διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδειας διαμονής.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση τα μέλη της οργάνωσης, αναζητούσαν τρόπο να δραστηριοποιηθούν και σε νομιμοποιήσεις αλλοδαπών με εικονικούς γάμους και ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων ημεδαπών μητέρων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν ελληνοποιήσεων αλλοδαπών γυναικών από ανατολικές χώρες που εκδίδονταν και υπήρχαν και περιπτώσεις αντρών, από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που ελληνοποιούνταν μέσω “λευκών” γάμων με Ελληνίδες.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε για την πλήρη αποδόμηση του δικτύου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26 έρευνες σε σπίτια και γραφεία και κατασχέθηκαν συνολικά 213.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν 150 περιπτώσεις εικονικών συμφώνων συμβίωσης ενώ ερευνάται η δράση της οργάνωσης σε 210 τουλάχιστον περιπτώσεις, νομιμοποίησης αλλοδαπών, τρίτων χωρών, με ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας εξώγαμων τέκνων Ελληνίδων μητέρων.

(Φωτογραφία: Αρχείου)

SHARE: