Βόμβα στο Κολωνάκι – Αναρχικοί που ήθελαν να αναβαθμίσουν τα χτυπήματά τους;

Βόμβα στο Κολωνάκι – Αναρχικοί που ήθελαν να αναβαθμίσουν τα χτυπήματά τους;
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Eurokinissi

Μπροστά στα χέρια και το πρόσωπο αστυνομικού εξερράγη ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός εμπρηστικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε από αγνώστους στα σκαλιά του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου-Ομάδες αναρχικών «βλέπουν» στην Αντιτρομοκρατική αλλά ανησυχούν τόσο για την ώρα που επέλεξαν να χτυπήσουν όσο για το σημείο αλλά και την τάση «αναβάθμισης» που δείχνουν

Ομάδες αναρχικών που πήραν την συνταγή των εκρηκτικών βομβών μολότοφ με μικρή ποσότητα πυροτεχνικής ύλης και την αναβάθμισαν σε ωρολογιακό αυτοσχέδιο μηχανισμό «βλέπουν» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ως τους πιθανότερους υπεύθυνους για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιου εμπρηστικού-εκρηκτικού μηχανισμού μικρής ισχύος, που τοποθέτησαν στην είσοδο του εμβληματικού Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου, επί της οδού Σκουφά, στο Κολωνάκι.

Στην Αντιτρομοκρατική κάνουν «αγώνα δρόμου» για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους αυτής της ενέργειας καθώς φοβούνται ότι είναι αναρχικοί που βρίσκονται σε στάδιο προπαρασκευής αναβάθμισης των χτυπημάτων τους και ίσως στις αρχές μίας υπό ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά ένας αστυνομικός και ο νεοκώρος Eurokinissi

 

Πρακτικά, ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν δεν είναι τίποτε άλλο παρά δύο αναβαθμισμένες βόμβες μολότοφ με μηχανισμό, που παρόμοιες χωρίς το ρολόι έχουν δει σε πολλές εμπρηστικές επιθέσεις οι Αρχές από άτομα του χώρου, ωστόσο τόσο αυτή η έστω και μικρή αναβάθμιση, όσο η επιλογή του συμβολικού χώρου και προπαντός η ώρα που επέλεξαν για να χτυπήσουν ανησυχούν τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Αν αυτός ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί και εκραγεί ξημερώματα στην είσοδο του ναού, θα είχε προκαλέσει μικρές υλικές ζημιές και μαύρισμα στην είσοδο, όμως παρότι δεν έχουν τα αποτελέσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων ακόμη, θεωρούν στην Αντιτρομοκρατική πως η βόμβα προγραμματίστηκε όντως να εκραγεί 10 λεπτά μετά τις 7 το πρωί, που σημαίνει ότι τους ήταν εντελώς αδιάφορο αν θα τραυματίζονταν πιστοί που θα πήγαιναν στην εκκλησία ή περαστικοί που θα πήγαιναν στις δουλειές τους…

Το χρονικό της ενέργειας

Αρχικά, το χάρτινο κουτί στο οποίο είχε τοποθετηθεί η βόμβα το εντόπισε ο νεωκόρος του Ιερού Ναού, τοποθετημένο στα τελευταία σκαλιά της εκκλησίας πριν την είσοδο του ναού και κάλεσε την Αστυνομία. Μάλιστα, ο ίδιος είδε στο κουτί πως υπήρχαν καλώδια, μπαταρία, ρολόι και δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό δεμένα με μονωτική ταινία και κατάλαβε αμέσως πως το κουτί περιείχε μηχανισμό και έτσι αποφάσισε να το μετακινήσει προς το πλάι του Ιερού Ναού.

Με το που έφτασε το πρώτο περιπολικό στο σημείο και ο ένας από τους δύο αστυνομικούς πλησίασε να το δει, ο αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αρκετά σοβαρά ο ίδιος στα χέρια, το πρόσωπο και λιγότερο στον θώρακα καθώς φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη που απέκλεισε τον χώρο, ενώ ο αστυνομικός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο εσπευσμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Η εικόνα που έχουν οι γιατροί για τα τραύματά του είναι πως πρόκειται κυρίως για εγκαύματα και εκδορές, χωρίς να ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για τη υγεία του, ενώ αφαιρέθηκαν όσα θραύσματα είχαν καρφωθεί στο πρόσωπό του και ευτυχώς όχι στα μάτια του.

Εντελώς προληπτικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ο νεωκόρος ο οποίος υπέστη κάποιες αμυχές από την έκρηξη και έχει διακομισθεί στο Νοσοκομείο καθαρά για την παροχή των Πρώτων Βοηθειών.

Σημειώνεται πως δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημά για την τοποθέτηση της εμπρηστικής, όπως όλα δείχνουν, βόμβας μικρής ισχύος, έξω από τον εμβληματικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου ωρολογιακού εμπρηστικού μηχανισμού έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για λεπτομερή εξέταση. Από τις Αρχές έχουν συλλεχθεί υλικά από κλειστά κυκλώματα για λεπτομερή ανάλυση μήπως προκύψουν από αυτά οι κινήσεις των δραστών, ενώ οι αστυνομικοί αναμένουν την ανάληψη ευθύνης για να διαπιστώσουν και εκείνοι με ακρίβεια τους «εμπνευστές» αυτής της ενέργειας και τα ακριβή κίνητρά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα