Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκινά η δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Ειδικό Δικαστήριο: Ξεκινά η δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη
Άρειος Πάγος eurokinissi

Αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις οι Δ. Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη που κάθονται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι πύλες του Ειδικού Δικαστηρίου ανοίγουν σήμερα Δευτέρα, για τους χειρισμούς δικογραφιών από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, θα καθίσουν στο εδώλιο αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις.

Πρόκειται για την άλλοτε γνωστή υπόθεση “των χειρισμών της Novartis”, για την οποία οι δύο κατηγορούμενοι μαζί με άλλα πρόσωπα -δημοσιογράφοι και εισαγγελείς- βρέθηκαν με βαρύτατες ευθύνες, οι οποίες ωστόσο κατέπεσαν στο σύνολο τους. Με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικό συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, τόσο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος όσο και η Ελένη Τουλουπάκη, που είχαν μπει στο στόχαστρο ως “πρωτεργάτες” της στοχοποίησης δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση δωροδοκίας Novartis, απαλλάχθηκαν από τις σχετικές κατηγορίες.

Έτσι, πλέον θα δικαστούν μόνο για το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τους χειρισμούς υποθέσεων από τους Δημ. Παπαγγελόπουλο και Ελένη Τουλουπάκη. Συγκεκριμένα, η Ελένη Τουλουπάκη είναι αντιμέτωπη με το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς «δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών».

Από την άλλη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και εισαγγελικός λειτουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, θα δικαστεί για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Επίσης, αντιμετωπίζει και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για τέσσερις πράξεις, που αφορούν σε παροτρύνσεις του σε δικαστικούς λειτουργούς -ενώ ο ίδιος ήταν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού- γύρω από τον τρόπο χειρισμού σημαντικών υποθέσεων, όπως έρευνες σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και του διοικητή της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Η διαδικασία

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, αναμένεται να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από 13 μέλη, επτά από τον Άρειο Πάγο και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά την κλήρωση που έχει λάβει χώρα, πρόεδρος έχει ανακηρυχθεί η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου. Η υπόλοιπη σύνθεση απαρτίζεται από τους επίσης Αρεοπαγίτες: Ελένη Φραγκάκη, Ανθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη και Μυρσίνη Παπαχίου, ενώ οι Σύμβουλοι της Επικρατείας είναι οι: Βασίλειος Αραβαντινός, Όλγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Σοφία Βιτάλη, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Νικόλαος Σκαρβέλης. Καθήκοντα εισαγγελέα θα εκτελεί η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, με αναπληρωματικό μέλος την Αριστέα Θεοδόση.

Ακολούθως, αναμένεται η πρώτη υποβολή αιτημάτων και ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης. Ήδη έχει γίνει γνωστή η πρόθεση να ζητήσει την τηλεοπτική κάλυψη της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και ενστάσεις που να αφορούν σε δικονομικά ζητήματα.

Το “παρών” στη δικαστική αίθουσα αναμένεται να δώσουν και οι μάρτυρες που έχουν κληθεί για να καταθέσουν. Πρόκειται για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι και ο πρώτος στο σχετικό κατάλογο, την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, την πρώην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, την Εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, τον πρώην Ανετισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Αθανασίου, τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Παπαγεωργίου και τον αντεισαγγελέας Εφετών Ηλία Ζαγοραίο.

Μαζί τους θα βρεθούν και οι πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και πρώην επίκουροι Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, προκειμένου κι εκείνοι να καταθέσουν ύστερα από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα