Εικονικοί εμβολιασμοί: Αυτεπάγγελτη παρέμβαση ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η εφαρμογή για πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού
Η εφαρμογή για πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού SHUTTERSTOCK

Με εγκύκλιό του ο Β. Πλειώτας αξιώνει από τις εισαγγελικές αρχές να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα για το ζήτημα των εικονικών εμβολιασμών.

Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών όπου κριθεί ότι τίθεται ζήτημα εικονικών εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, όπως ήδη έχει προκύψει σε αρκετά σημεία της χώρας, ζητά με εγκύκλιο του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας. Μάλιστα, παροτρύνει να υπάρξει και προληπτική δράση τους για να αποτραπεί όσο είναι δυνατόν η έκδοση πλαστών ή ψευδών πιστοποιητικών.

Απευθυνόμενος σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας, ο ανώτατος λειτουργός επισημαίνει «την ανάγκη επαγρύπνισης και εγρήγορσης» ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.

ADVERTISING

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις.

«Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών» αναφέρεται στο έγγραφο ενώ επισημαίνεται ότι «προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Τέλος, οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network