Εισαγγελέας: Να παρασταθεί ο ΟΤΕ και το Δημόσιο στη δίκη Siemens

Εισαγγελέας: Να παρασταθεί ο ΟΤΕ και το Δημόσιο στη δίκη Siemens
Δίκη "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αστυνομικός Δημήτρης Γώγουλος για την επίθεση στο ελεύθερο κοινωνικό χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2013. Η κατάθεση πραγματοποιείται για την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αναμένεται πλέον η απόφαση του δικαστηρίου αν τελικά Δημόσιο και ΟΤΕ θα παραμείνουν στη δίκη για την ενίσχυση της κατηγορίας γύρω από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens

Τη θέση ότι τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και ο ΟΤΕ υπέστησαν βλάβη από την υπόθεση των αποκαλούμενων “μαύρων ταμείων” της Siemens εξέφρασε σήμερα η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να παρασταθούν στην πολύκροτη δίκη με την ιδιότητα της πολιτικής αγωγής.

Σύμφωνα με την εισαγγελικό λειτουργό, η σύμβαση 8002/97 με τη Siemens για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ πράγματι προκάλεσε βλάβη στον Οργανισμό από τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητική δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως υποστήριξε, θίχτηκε η περιουσία του ΟΤΕ, καθώς οι υπάλληλοι και τα στελέχη του είναι εκείνοι που -κατά την κατηγορία- δωροδοκήθηκαν. Αναφορικά με το ελληνικό Δημόσιου, επεσήμανε ότι είναι δυνατόν να παρασταθεί μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του, καθώς η υπόθεση αφορά στη βλάβη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του υπερατομικού εννόμου αγαθού που ανήκει στον κύκλο των αγαθών τα οποία οφείλει να προασπίζεται το Δημόσιο.

Το λόγο έλαβαν και οι υπερασπιστές των 60 και πλέον κατηγορούμενων, οι οποίοι τάχθηκαν κατά την εισαγγελικής πρότασης, επαναλαμβάνοντας πως μόνο ο ΟΤΕ μπορεί να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγοντας και μόνο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Μάλιστα, επανέλαβαν την αρχική τους θέση ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη παραιτηθεί όλων των αξιώσεων που μπορεί να είχε από την υπόθεση της Siemens, μέσω της υπογραφής του συμβιβασμού ανάμεσα στο γερμανικό κολοσσό και στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία, τέθηκε ξανά το αίτημα της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών, το οποίο όμως, σχεδόν αποκλείστηκε ως ενδεχόμενο, αφού -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της έδρας, “δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή σε καμία από τις αίθουσες”.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα με την τοποθέτηση των υπολοίπων συνηγόρων επί το ζητήματος της παράστασης πολιτικής αγωγής, ενώ θα ακολουθήσει και η απόφαση του δικαστηρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα