Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Από κόσκινο η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Από κόσκινο η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων
Η είσοδος του Αρείου Πάγου Eurokinissi

Η παραγγελία ήρθε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά την απολογία του Θ. Τσουκάτου και την αναφορά του σε 16 δισεκατομμύρια δρχ. που έλαβε το ΠΑΣΟΚ ως ιδιωτική χρηματοδότηση για τις εκλογές του 2000.

Στο «στόχαστρο» της ελληνικής Δικαιοσύνης μπαίνει η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, όπως περιγράφτηκε την περασμένη εβδομάδα από το άλλοτε «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτο, κατά την απολογία του για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελεγχθούν οι καταγγελίες του κατηγορούμενου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων περί ιδιωτικής χρηματοδότησης στις εκλογές του 2000 που ανερχόταν στα 16 δισεκατομμύρια δραχμές για το ΠΑΣΟΚ. Στην παραγγελία της, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, Ξένη Δημητρίου, ζητά από την Οικονομική Εισαγγελία να διαπιστωθεί αν εχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αναμένεται θα επεκταθεί σε όλα τα κόμματα, αφού κατά τον Θεοδ. Τσουκάτο, η ιδιωτική χρηματοδότηση ήταν μία κοινή πρακτική. Για το λόγο αυτό θα συσχετιστεί με την ηπδη υπάρχουσα δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων, που βρίσκεται ωστόσο ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία του, ο Θ. Τσουκάτος υποστήριξε πως «κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων», ενώ αναφέρθηκε και σε απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση, καπνο σας λόγο για πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισ. δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονομάτά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα