Εισαγγελική έρευνα για τη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη

Εισαγγελική έρευνα για τη δυσοσμία στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την παρέμβαση της εισαγγελίας προκάλεσε η συνεχιζόμενη δυσοσμία που εκδηλώνεται σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα δυσοσμίας που εκδηλώνονται σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο το δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, προκάλεσαν μία ακόμη εισαγγελική παρέμβαση.

Ενάμισι μήνα μετά την παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμως Κακάλη, ο διάδοχός της Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε νέα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Κι ενώ η πρώτη έρευνα είχε ανατεθεί στο αστυνομικό τμήμα του Ευόσμου, η δεύτερη ανατίθεται στην υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα κληθεί να κάνει επιτόπιες έρευνες σε βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συσχετιστούν οι δύο έρευνες εφόσον έχουν το ίδιο αντικείμενο.

Τα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και με τη συμμετοχή αυτόδιοικητικών αρχών – ενώ το θέμα έφτασε έως τη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν μία σειρά από μέτρα και δράσεις, τόσο για την ανάλυση, όσο και την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργεί στην περιοχή, η εκπόνηση ειδικού ερευνητικού προγράμματος από το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ (διάρκειας 18 μηνών που θα περιλαμβάνει μετρήσεις σε όλη την περιοχή) και η διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων από επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Εξάλλου, ζητήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης ειδικής μελέτης για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δήμου, με κονδύλια του προγράμματος για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να έχει προσωπική αντίληψη της κατάστασης και να συντονίσει τις δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, η κατάσταση συχνά γίνεται αφόρητη, ενώ, κατά τους ίδιους, η δυσοσμία μοιάζει με τη μυρωδιά υγραερίου και συνοδεύεται από τσούξιμο των ματιών και ενοχλήσεις στο λαιμό. Ως πιθανή πηγή του φαινομένου, εξετάζεται μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο παράνομης απόθεσης λυμάτων σε ρέματα της περιοχής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα