Εκδόθηκε στην Ελλάδα από την Βρετανία ο Παλαιστίνιος 'εγκέφαλος' γιγαντιαίου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Εκδόθηκε στην Ελλάδα από την Βρετανία ο Παλαιστίνιος 'εγκέφαλος' γιγαντιαίου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Υπολογίζεται ότι διακινούσε περίπου 100 άτομα την ημέρα και με σχεδόν δύο χρόνια δράση υπολογίζεται ότι έχει διακινήσει πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσω Ελλάδας

Ένας Παλαιστίνιος άνδρας, ύποπτος για τη διεύθυνση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που διακινούσε περίπου 100 Σύρους μετανάστες την ημέρα στη Δυτική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, για τουλάχιστον δύο χρόνια και μέχρι που έκλεισαν εντελώς τα σύνορα των βαλκανικών χωρών που συνόρευαν με την Ελλάδα, αποφασίστηκε από τις βρετανικές Αρχές να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Ο 28χρονος Jamal Owda, έχασε την έφεσή του κατά της έκδοσής του τον Μάιο, αλλά δεν μπορούσε να μεταφερθεί λόγω αίτησης ασύλου, που πλέον έχει απορριφθεί.

Ο Owda, ο οποίος συνελήφθη, από την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος της  Μ. Βρετανίας (NCA) κατόπιν  Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, τον Δεκέμβριο του 2015 σε καταφύγιο αιτούντων άσυλο στο Λίβερπουλ, παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές την περασμένη Τρίτη.

Μεταφέρθηκε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη όπου θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία.

Ο Owda ήταν ένα από τα 23 άτομα που συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε επιχείρηση με επικεφαλής την Ελληνική Αστυνομία στις αρχές Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι 15 μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν ήδη λάβει ποινές συνολικού ύψους 155 ετών και 600.000 ευρώ σε χρηματικές ποινές.

Οι ελληνικές Αρχές πιστεύουν ότι η εγκληματική ομάδα, η οποία είχε την έδρα της στην Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει κερδίσει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ από το 2013 χρεώνοντας τους μετανάστες για μεταφορές, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και στέγαση.

Ο Chris Hogben, από την NCA, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος στη Μετανάστευση, δήλωσε για την υπόθεση: «Ο Jamal Owda είναι ο ύποπτος επικεφαλής μιας εγκληματικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση εκατοντάδων μεταναστών ημερησίως από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη. Αφού έχασε τη μάχη του να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματικοί μας τον παρέδωσαν στην Ελληνική Αστυνομία. μΗ Ομάδα Δράσης συνεργάζεται με υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό για να καταδιώξει, να ανακόψει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη όποιον κυνηγάει ευάλωτους ανθρώπους με σκοπό το κέρδος».

Η καθοδηγούμενη από την NCA, Ομάδα Δράσης, με την ονομασία Project Invigor, στοχεύει σε εγκληματικά δίκτυα πίσω από τη διακίνηση ανθρώπων στη Μεσόγειο και στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ομάδα Δράσης απαρτίζεται κυρίως από αξιωματικούς της NCA, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Συνόρων, την Εισαγγελία και την Αστυνομία.

Στη χώρα μας η αστυνομικής επιχείρηση τον Δεκέμβριου του 2015, υπενθυμίζεται πως οργανώθηκε και συντονίσθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη EUROPOL, την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Η συγκεκριμένη δράση εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα EMPACT (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και από τα πρώτα κιόλας στάδια υποστηρίχθηκε η έρευνα και η ανταλλαγή πληροφοριών  μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών - μελών.

Πιο αναλυτικά, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, τόσο στη χώρα μας (στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής και Κιλκίς), όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνελήφθησαν, στην Ελλάδα 12 Έλληνες, ένας Σύρος και ένας Τυνήσιος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Παλαιστίνιος «εγκέφαλος», ο οποίος διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση, στη Σουηδία, δύο Σύροι και στην Αυστρία 5 ακόμη Σύροι.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22 ατόμων, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται δύο Αλβανοί, για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της. Όπως προέκυψε, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά παράνομα κέρδη, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 10.000.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παλιστίνιος διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε στην Ελληνική επικράτεια δύο υποομάδες. Ως προς τη δράση της πρώτης υποομάδας, διαπιστώθηκε ότι υποδεχόταν τους μετανάστες και διευθετούσε τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα,  αραβόφωνα μέλη της διέθεταν δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες λειτουργούσαν σαν τηλεφωνικό κέντρο και σαν ιδιότυπο «πρακτορείο» παροχής υπηρεσιών προς τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παράτυποι μετανάστες εφοδιάζονταν αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, ήδη από την Τουρκία, από άλλα μέλη της οργάνωσης.

Αφού οι μετανάστες καθοδηγούνταν στη Θεσσαλονίκη, τη δράση αναλάμβανε η δεύτερη υποομάδα, αποτελούμενη από Έλληνες, η οποία φρόντιζε για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη προς την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξακριβώθηκε ότι ένας από τους Αλβανούς συντόνιζε τις κινήσεις των μεταφορέων, ενώ αποτελούσε και σύνδεσμο της οργάνωσης με τους διακινητές των Σκοπίων, οι οποίοι αφού παραλάμβαναν τους μετανάστες, τους καθοδηγούσαν πεζούς, μέσω μη θεσμοθετημένων σημείων στα Σκόπια.

Οι οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς, όπως διαπιστώθηκε, λάμβαναν ισχυρά μέτρα αντι-παρακολούθησης, καθώς χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία και έκαναν χρήση κωδικοποιημένων λέξεων, αναφορικά με τα σημεία παραλαβής και αποβίβασής των μεταναστών. Επιπλέον, λάμβαναν προληπτικά μέτρα, παρακολουθώντας συστηματικά τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Αναφορικά με το χρηματικό ποσό, που κατέβαλαν οι μετανάστες, διαπιστώθηκε ότι το αντίτιμο για τη μεταφορά τους μέχρι τη Σερβία ανέρχονταν στα 1.500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους σε χώρα της Ε.Ε., υποχρεούνταν να καταβάλλουν πρόσθετο χρηματικό ποσό, ιδίου ύψους.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των μελών της οργάνωσης, ένας Έλληνας-μεταφορέας και ο συντονιστής τους από την Αλβανία,  ανέπτυξαν παράλληλη δράση συγκροτώντας δικές τους εγκληματικές ομάδες, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλβανός συνεργαζόταν με αραβόφωνους αλλοδαπούς, με σκοπό τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών. Η πλειοψηφία των Ελλήνων συλληφθέντων σημειώνεται ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα τις αστυνομικές αρχές της χώρας μας. 

SHARE:

24Media Network