Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για το προσφυγικό

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για το προσφυγικό
Το κέντρο μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου Nick Paleologos / SOOC

Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες, προερχόμενοι στην πλειοφηψία τους από το Αφρίν, αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Κρατήθηκαν στις Αστυνιμικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους χορηγήθηκαν τα απαραίτητα ταυτοποιητικά έγγραφα

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ενημερώθηκαν φορείς της Θεσσαλονίκης, ΜΚΟ, αλλά και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι πρόκειται να φτάσουν στην πόλη 106 πρόσφυγες, προερχόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες στην πλειοψηφία τους από το Αφρίν.

Οι πρόσφυγες είχαν περάσει τις προηγούμενες μέρες τα σύνορα με την Τουρκία από τον ποταμό Έβρο και κρατούνταν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας. Οι αστυνομικές αρχές χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς απελευθέρωσαν τους μετανάστες το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, αφού πρώτα τους προμήθευσαν με τα απαραίτητα ταυτοποιητικά έγγραφα.

Οι πρόσφυγες δίχως να έχει οργανωθεί η μετακίνησή τους από τις αρχές, επιβιβάστηκαν σε ΚΤΕΛ και κινούνται προς τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να φτάσουν τα μεσάνυχτα. Κύκλοι της Αστυνομίας επικαλούνται την ανάγκη αποσυμφόρησης των χώρων κράτησης στην περιοχή, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αιφνιδιαστική «απελευθέρωση» των προσφύγων, που προκάλεσε σύγχυση στους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Άμεσα ο Περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, συγκάλεσε σύσκεψη στο ΥΜΑΘ για τις 21:00 το βράδυ, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ΜΚΟ, προκειμένου να αναζητηθεί λύση για τη σίτιση και στέγαση των ανθρώπων που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη.

Τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται μια αύξηση της ροής των προσφύγων από τον Έβρο, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την αύξηση της επικινδυνότητας λόγω της αύξησης της στάθμης του ποταμού.

Στο παρελθόν μεγάλες ομάδες προσφύγων έφτασαν στη Θεσσαλονίκη κυρίως από τα νησιά, αλλά κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές, που είχαν ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο σχετικά με την άμεση στέγασή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα