Εμβολιασμός: Ανοιχτό για “κάρτα ελευθερίας” και για τα παιδιά 12-17 ετών

Εμβολιασμός: Ανοιχτό για “κάρτα ελευθερίας” και για τα παιδιά 12-17 ετών
Εμβολιασμός εφήβου shutterstock

Οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προανήγγειλε ο Γ. Οικονόμου, ενώ θα υπάρξουν και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν κίνητρα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και για τα παιδιά 12 με 17 ετών, αντίστοιχο με την “κάρτα ελευθερίας” για τους νέους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο οι έφηβοι που εμβολιάζονται να παίρνουν δώρο δωρεάν δεδομένα για το κινητό τους, κίνητρο που αναμένεται να θεωρηθεί ιδιαίτερα δελεαστικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

“Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα.

Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και με σύνεση, προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανένας να μείνει πίσω” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν θα υπάρξουν κίνητρα για τα παιδιά ηλικίας 12 με 17 ετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας: “Αφήστε να δούμε”.

Ο κ. Οικονόμου νωρίτερα είχε τονίσει ότι: “Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει έτοιμους, σε όλα τα επίπεδα, για να επανέλθουμε, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, στην δια ζώσης διδασκαλία. Οι μαθητές και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις της απουσίας από το σχολικό περιβάλλον. Οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της Πατρίδας από την πανδημία. Ως Κράτος και ως κοινωνία τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Τους οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, να στηρίξουμε ολόψυχα και με κάθε μέσο την επιστροφή στις τάξεις.”

Υπογράμμισε δε ότι: “Στην προσπάθεια αυτή καλούμε να συνδράμουν όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ο εμβολιασμός και η ευλαβική τήρηση των μέτρων είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις. Διαβεβαιώνουμε την κοινωνία ότι θα στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο το άνοιγμα των σχολείων και την δια ζώσης διδασκαλία.

Στο ερώτημα τι σημαίνει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι θα προσπαθήσει να πείσει με κάθε τρόπο τους γονείς και τα παιδιά ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι μαθητές και πως: “Θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουν το δρόμο του εμβολιασμού και όλοι να συνεργαστούμε, με καθηγητές, δασκάλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα”.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στην ατζέντα της κυβέρνησης κάποια σκέψη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού οπουδήποτε.

“Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις”

Ο κ. Οικονόμου έδωσε και γενικότερα το στίγμα της εφετινής ΔΕΘ. Έκανε λόγο για μία συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδο μας στην πληρότητα του βίου: οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού.

“Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας -και παρότι ο ιός επιμένει- είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε την χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια. Με πολιτικές ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τώρα με πολιτικές και πυρήνα το Ε.Σ.Υ., τον εμβολιασμό και το αρτιότερο Κράτος μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω την πανδημία και να καταφάσκουμε στη ζωή” δήλωσε.

Προειδοποίησε όμως ότι: “Η πορεία στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις. Και αναταράξεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες” και προανήγγειλε πως:

“Στη Δ.Ε.Θ. ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε αυτές τις ανησυχίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας. Θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, στο εισόδημα των πολιτών, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα