Ένταση στη συνεδρίαση στην ΚΕΔΕ: Αποδοκιμασίες από φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς

Ένταση στη συνεδρίαση στην ΚΕΔΕ: Αποδοκιμασίες από φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς

Σε εξέλιξη το συνέδριο της ΚΕΔΕ, με αντεγκλήσεις μεταξύ δημάρχων και διαμαρτυρίες από δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων μεταξύ των δημάρχων, αλλά και διαμαρτυριών, νωρίς το πρωί, από δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες διεξάγεται το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το τελευταίο της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, με θέματα αιχμής τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για νέες περικοπές, την εθελοντική κινητικότητα και την κατάργηση δομών και αρμοδιοτήτων.

Στο συνέδριο δεν παρέστη ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τον οποίο ανέμεναν οι διοργανωτές προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις για μια σειρά θέματα που αφορούν θεσμικά ζητήματα των δήμων, αλλά και εργασιακά των απασχολούμενων στους δήμους.

Έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, τόσο εντός του χώρου της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όσο και εκτός, προκειμένου να προληφθούν επεισόδια αντίστοιχα αυτών που συνέβησαν με τους σχολικούς φύλακες στη Θεσσαλονίκη.

Οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων ήταν έντονες, και έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις που έχουν ακολουθηθεί -επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία της ΚΕΔΕ και το σύνολο των αιρετών για τη μη υποστήριξη της παραμονής τους στους δήμους- και οι οποίες δεν καθιστούν δυνατή την απορρόφησή τους σε κενές θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠ- ΟΤΑ, Σπύρος Δαρδαμάνης ζήτησε από τους αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε να ενταχθούν και οι σχολικοί φύλακες στο μέτρο της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Συγχρόνως, αναφερόμενος στα πρώτα στοιχεία του δήμου Αθηναίων από τον έλεγχο πτυχίων, σημείωσε ότι, εάν υποθέσουμε ότι το 2% των πτυχίων που έχουν κατατεθεί είναι πλαστά, αυτόματα προκύπτουν μια σειρά κενές θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος καταλόγισε στο υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν προχώρησε σε καμία παρέμβαση, ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση των σχολικών φυλάκων και εγκάλεσε αιρετούς για παρεμβάσεις τους στο ΥΠΕΣ προκειμένου να καταργηθεί ο κλάδος. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης, με ειδική ρύθμιση, διασφάλισε τους 80 οδηγούς του.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ΚΥΑ για τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες αποκλείουν εκ προοιμίου, λόγω ορίου ηλικίας και άλλων κριτηρίων, περίπου 1.500 δημοτικούς αστυνομικούς. Ο κ. Μπαλασόπουλος αναφέρθηκε σε «ασφαλιστική τρομοκρατία», μιλώντας για τους υπαλλήλους που μαζικά εγκαταλείπουν τις υπηρεσίες με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Και συμπλήρωσε, χαρακτηριστικά, ότι αντί οι δήμοι να ζητούν προσωπικό, σφυρίζουν αδιάφορα και χρησιμοποιούν εθελοντές και διμηνίτες για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους αιρετούς για προσπάθεια «υποκλοπής ψήφων» με τα πεντάμηνα απασχόλησης, των 450 ευρώ τον μήνα.

Χαρακτήρισε την ενδοδημοτική κινητικότητα, διαδικασία αναζήτησης «εθελοντών υπό απόλυση», τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να μιλά εκ μέρους τους για εθελοντική απόλυση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, Θάνος Τάτσης σημείωσε ότι, τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση μίλησε για μετακίνηση των 3.040 δημοτικών αστυνομικών, όταν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ο αριθμός μειώθηκε στους 2.858 και, τελικά, με τις προϋποθέσεις που τίθενται μένουν εκτός ρύθμισης πάνω από 1.700 δημοτικοί αστυνομικοί. Ο κ. Τάτσης ζήτησε να ανοίξουν πάλι οι θέσεις στους δήμους για τη Δημοτική Αστυνομία και τους Σχολικούς Φύλακες και σημείωσε ότι μόνο ο δήμος Αθηναίων χάνει 500.000 ευρώ τον μήνα, από τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση. Εξέφρασε και αυτός την απογοήτευσή του για την απουσία στήριξης εκ μέρους των δημοτικών Αρχών, σημειώνοντας ότι «δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Ελπίζουμε να μη φθάσετε κι εσείς σ' αυτό το σημείο». Για να καταλήξει ότι «στο τέλος, θα κάνετε τις εκλογές και θα απολυθείτε κι εσείς οι ίδιοι».

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network