Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου
Εκκλησία στην Αρκαδία Eurokinissi

Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο. Ημέρα γιορτής για τους Θύρσος, Λεύκιος, Λευκία και Λευκή.

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν τα ονόματα Θύρσος, Λεύκιος, Λευκία, Λευκή.

Άγιοι Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος

Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 14 Δεκεμβρίου και στις 17 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θύρσος και Λεύκιος. 

Σύμφωνα με το sansimera, ο Θύρσος, ο Λεύκιος και ο Καλλίνικος (ή Κορωνάτος) έζησαν τον 3ο αιώνα. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισάρεια. Ήταν γόνοι επιφανών οικογενειών και διήγαν ευσεβή και ταπεινό βίο. Μαρτύρησαν, όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος κήρυξε σκληρό διωγμό κατά των χριστιανών.

Χωρίς να φοβηθεί τις απειλές των ειδωλολατρών, ο Λεύκιος παρουσιάστηκε οικειοθελώς στον έπαρχο Κουμβρίκιο, στον οποίο και ομολόγησε την πίστη του. Δεν δίστασε να ελέγξει τον έπαρχο, που προσπαθούσε με κάθε μέσο να περιορίσει τη διάδοση του χριστιανισμού. Ο Κουμβρίκιος εξοργίστηκε και διέταξε το βασανισμό του Λεύκιου. Αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ο Λεύκιος πέθανε με αποκεφαλισμό.

Η γενναία στάση του αγίου οδήγησε μπροστά στον ηγεμόνα και τον Θύρσο, ο οποίος ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Για την ομολογία του αυτή υπέστη φοβερά βασανιστήρια, γεγονός που οδήγησε στον χριστιανισμό και τον ειδωλολάτρη ιερέα Καλλίνικο. Οι δύο άνδρες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ο Καλλίνικος αποκεφαλίστηκε, ενώ ο Θύρσος πριονίστηκε από τους δήμιούς του. 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα