Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Σε ζωντανό μουσείο μετατρέπεται ο σταθμός “Δημοτικό Θέατρο”

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Σε ζωντανό μουσείο μετατρέπεται ο σταθμός “Δημοτικό Θέατρο”
Έργα για την κατασκευή του νέου σταθμού του Μετρό στον Πειραιά Eurokinissi

Μέσα σε 5 μήνες τα έργα στο σταθμό του Μετρό στον Πειραιά επιταχύνθηκαν και κατασκευάστηκαν όλοι οι υπόγειοι όροφοι, φτάνοντας σήμερα στο επίπεδο του δρόμου

Προχωρούν τα έργα για την ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό στο λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά ενώ σε “μουσείο” θα μετατραπεί ο σταθμός «Δημοτικό Θέατρο». Ο “δύσκολος” σταθμός του Πειραιά που αποτελούσε και την αχίλλειο πτέρνα του έργου, είναι πλέον ένας σταθμός που ολοκληρώνεται. Μέσα σε ένα διάστημα πέντε μηνών τα έργα στο σταθμό επιταχύνθηκαν και κατασκευάστηκαν όλοι οι υπόγειοι όροφοι, φτάνοντας σήμερα στο επίπεδο του δρόμου.

Ο σταθμός «Πειραιάς» που είχε καθυστερήσει λόγω μετακίνησης της έδρασης του κατά κάποια μέτρα, είχε δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο παρελθόν, γεγονός που οδήγησε τελικά στην τμηματική παράδοση σε λειτουργία της μεγάλης επέκτασης της γραμμής 3. Μετά την έναρξη εμπορικής λειτουργία των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», έμειναν υπό κατασκευή οι σταθμοί «Μανιάτικα, «Πειραιάς και ο νέος τερματικός σταθμός «Δημοτικό Θέατρο».

Οι άλλοι δύο σταθμοί «Μανιάτικα και «Δημοτικό Θέατρο»είναι ακόμα πιο προχωρημένοι και όλη η προσπάθεια τώρα συγκεντρώνεται ούτως ώστε μετά το καλοκαίρι του 2022 η επέκταση να παραδοθεί σε λειτουργία.

Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM, ανάδοχος του έργου αλλά και πρόσφατα ανάδοχος της νέας γραμμής 4, σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, έχει επιταχύνει τις εργασίες για να μπορέσει το παραπάνω χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί.

Ζωντανό μουσείο ο σταθμός “Δημοτικό Θέατρο”

Στην επέκταση της γραμμής 3, ειδικότερα στο κέντρο της πόλης, βρέθηκαν και διασώθηκαν σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα, με σπουδαιότερο το “ιπποδάμειο σύστημα”, που εξασφάλιζε ύδρευση στην αρχαία πόλη του Πειραιά.

Τώρα σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττικό Μετρό, προετοιμάζεται η ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιοτήτων στον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», όπως αντίστοιχα έχει γίνει και σε άλλους σταθμούς στο παρελθόν (Σύνταγμα, Μοναστηράκι κ.α.).

Αυτή την εποχή η ΑΜ ενέκρινε την υλοποίηση από τον Ανάδοχο του Έργου (μέσω εξειδικευμένης, στο μουσειακών χώρων, εταιρείας) της Μουσειογραφικής μελέτης για τη μόνιμη αρχαιολογική θεματική έκθεση στον Σταθμό.

Αναπαράσταση του “Ιπποδάμειου” συστήματος ύδρευσης

Στόχος είναι η μελέτη και κατασκευή των αντιγράφων – αναπαραστάσεων των δεξαμενών και αγωγών και της αναπαράστασης της αυλής τυπικής οικίας του αρχαίου Πειραιά καθώς και της ανάπτυξης χώρου πληροφόρησης του κοινού στο επίπεδο διακίνησης επιβατών.

Το αντικείμενο του έργου, περιλαμβάνει εκθεσιακές κατασκευές και αρχαιολογικά

 εκθέματα όπως τα αντίγραφα των αρχαίων δεξαμενών και σηράγγων, το πρωτότυπο τμήμα αρχαίας οικίας με το βοτσαλωτό δάπεδο και διάφορα χρηστικά σκεύη και αντικείμενα καθώς και το κεντρικό φωτιστικό σώμα με την εικαστική αναπαράσταση του ιστού του αρχαίου και σύγχρονου Πειραιά.

Σε δημοπράτηση Η/Μ σηματοδότησης της επέκτασης

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αττικό Μετρό προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του Συστήματος Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτιρίων (BACS) της Β’ Φάσης της Επέκτασης προς Πειραιά.

Πρόκειται για σύστημα το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει το σύστημα αερισμού σηράγγων, το σύστημα HVAC καθώς και τα κτιριακά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα στους Σταθμούς, φρέατα αερισμού, εσοχές και σήραγγες της Β ́ φάσης της επέκτασης προς Πειραιά, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Περιλαμβάνονται επίσης οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στον εν λειτουργία εξοπλισμό και λογισμικό του συστήματος BACS σε επίπεδο ΚΕΛ και σε τοπικό επίπεδο των εν λειτουργία σταθμών.

Το έργο έχει προϋπολογιστεί σε ποσό χωρίς ΦΠΑ 1,06 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί σε 280 ημέρες (κάτι παραπάνω από 9 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαρτίου, είναι απαραίτητος για να μπορέσει η υπόλοιπη επέκταση προς Πειραιά να δοθεί σε λειτουργία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα