Ανοιχτή επιστολή κατοίκων στο Μάτι: "5 μήνες μετά δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα σπίτια μας"

Το κατεστραμμένο από την φωτιά Μάτι
Το κατεστραμμένο από την φωτιά Μάτι EUROKINISSI

Σε κοινοποίηση ανοιχτής επιστολής προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προχωρούν οι κάτοικοι στο Μάτι Αττικής, καθώς όπως λένε, πέντε μήνες μετά την καταστροφή δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια ανακατασκευής των σπιτιών τους με αποτέλεσμα ο οικισμός τους να κινδυνεύει με αφανισμό.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων Ματιού Αττικής, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή της χρονιάς προχώρησε στην σύνταξη ανοικτής επιστολής προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το γεγονός πως ακόμα δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια ανακατασκευής και επισκευής των σπιτιών τους, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς όσο ο χρόνος περνάει το κόστος αυξάνεται για τα κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια που ρημάζουν.

Όπως υπογραμμίζουν οι κάτοικοι, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες και τα σχέδια που εξαγγέλλονται και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, σε συνδυασμό και με τις βροχές των ημερών, τους φέρνουν προ σημαντικών νέων προβλημάτων, απειλώντας τον οικισμό που καταστράφηκε τον Ιούλιο, με τους πυρόπληκτους που μένουν στις κατασκηνώσεις να μην έχουν ορατή μπροστά τους την προοπτική επιστροφής στα σπίτια τους.

Για τον λόγο αυτό καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές / ανακατασκευές των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών, για την άμεση έκδοση των αδειών.

Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή των κατοίκων:

«Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων - Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ)

Μάτι 28/12/2018

5 μήνες μετά την φονική πυρκαγιά & καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί.

Ρημάζουν όλα τα σπίτια στο Μάτι, που κάηκαν στις 23/07/2018, παρά το πολυσέλιδο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Οι χειμωνιάτικες βροχές  επιδεινώνουν την ήδη  κακή κατάσταση  των σπιτιών  και αυξάνουν ακόμη περισσότερο  το απαιτούμενο κόστος  για την επισκευή τους.

Αν η κυβέρνηση την επομένη της καταστροφής εφήρμοζε το νομό για τις επιπτώσεις από τις  φυσικές καταστροφές (Π.Δ. της 8.2/1.3.1979, Δ 130), όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια στο Μάτι θα επισκευάζονταν/ανακατασκευάζονταν άμεσα. 

Αντ' αυτού η κυβέρνηση προτίμησε - για λόγους που η ίδια γνωρίζει - να μας εμπλέξει & να εμπλακεί & η ίδια σε έναν κυκεώνα νομοθετημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια επισκευής/ανακατασκευής στο Μάτι.

  • Ακόμη  περιμένουμε, παρόλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις,  την σχετική υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση / αναπροσαρμογή του ύψους της συνολικής Στεγαστικής Συνδρομής, που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών τους.
  • Εξαγγέλλεται η διαμόρφωση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) γενικά & αόριστα, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις,  αναβολές ή/και αναστολές για την επισκευή/ ανακατασκευή των σπιτιών.
  • Δεν αξιοποιούνται προϋπάρχουσες μελέτες και τοπογραφικές αποτυπώσεις , που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για το Μάτι, ώστε αυτές προσαρμοζόμενες στα σημερινά δεδομένα να συμβάλλουν στην επίσπευση της ανοικοδόμησης
  • Ανακοινώνονται δρόμοι προς διάνοιξη & αναστέλλονται σε συγκεκριμένους δρόμους οι εκδόσεις αδειών επισκευής/ ανακατασκευής των σπιτιών, χωρίς ωστόσο  να υπάρχει η απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη.
  • Παρόλες τις  κατ’ επανάληψη  κυβερνητικές εξαγγελίες   για την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών (fast track), οι αρμόδιες υπηρεσίες  δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους πυρόπληκτους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται   απίστευτη καθυστέρηση  ακόμη και για την παραλαβή  των φακέλων έκδοσης αδειών.
  • Παρά τις υπουργικές δηλώσεις ότι  "το Μάτι δεν είναι δάσος", αντί να υιοθετηθεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία, ορίζεται η Διεύθυνση Δασών ως αρμόδια για την έκδοση των απαραίτητων δασικών βεβαιώσεων,  χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς και  αποτελεσματικές οδηγίες για την γρήγορη διεκπεραίωση του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων.

Παρά τις κατ΄ επανάληψη διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση όλων των σπιτιών στο Μάτι,  όπως έχει ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, καμία άδεια δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα για το Μάτι.

Η ΣΕΚΜΑ προσπαθώντας να μεταφέρει την αγωνία των ανθρώπων, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται για τις επισκευές/ανακατασκευές όλων των σπιτιών, με προτεραιότητα σε αυτές των μονίμων κατοίκων, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις προς το σύνολο των υπηρεσιών, για την άμεση έκδοση των αδειών.

Σε αυτά τα μαύρα κουφάρια κατοικούσαν άνθρωποι, οικογένειες, των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά μέσα σε 2 ώρες.  Άνθρωποι, που μένουν στις κατασκηνώσεις, τρέφονται σε συσσίτια, με αγωνία περιμένουν την εκκίνηση για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, ώστε να πάρουν πίσω τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα μας, το σπίτι είναι μέλος της οικογένειας! 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρότυπο οικισμό ενώ αυτό που φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον απειλητικά είναι ο ανύπαρκτος οικισμός.

Το καλοκαίρι του 2018 άφησε στις μνήμες μας ένα τεράστιο "γιατί", όσον αφορά την αμέλεια & ολιγωρία, που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός εκείνο το απόγευμα, ας μη γίνει το ίδιο & τούτο το καλοκαίρι.

Η ΣΕΚΜΑ εύχεται Καλή Χρονιά  με υγεία σε όλον τον κόσμο & το 2019 να μας φέρει την δύναμη ψυχής που απαιτείται - αλλά και τις άδειες - για να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας,  το χωριό μας  & τις ζωές μας!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συγκινεί η "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" με μια αληθινή ιστορία από το Μάτι

Το Μάτι ξεγύμνωσε την προχειρότητα

Μάτι: Μήνυση για τον χαμό της Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της κατέθεσε η οικογένεια

SHARE: