Επίθεση στο Νέο Ηράκλειο: “Δεν είμαι πια φασίστας” – Φυλάκιση 36 μηνών με αναστολή στον 30χρονο

Επίθεση στο Νέο Ηράκλειο: “Δεν είμαι πια φασίστας” – Φυλάκιση 36 μηνών με αναστολή στον 30χρονο
Τρία χρόνια με αναστολή για τον 30χρονο για την επίθεση σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, τα μέλη της ομάδας που επιχείρησε να διαλύσει την πορεία, ήταν "ακροβολισμένα στο πάρκο και περίμεναν να μας επιτεθούν". Αρνήθηκε τα πάντα ο 30χρονος

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε στον 30χρόνο ο οποίος συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΕΕΡΦΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νέο Ηράκλειο για την επέτειο ενός έτους από την έκδοση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Το Αυτόφωρο Τριμελές, που έκρινε πως θα πρέπει να χορηγηθεί στον κατηγορούμενο τριετής αναστολή, τον καταδίκασε για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή για δυο από τους παθόντες, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά. Παράλληλα, απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών από την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Είχε προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την ενοχή του για όλες τις πράξεις.

Παρών στο δικαστήριο ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αφού από τη σύλληψή του παρέμενε κρατούμενος. «Δεν ήταν πρόθεση μου να γίνει οτιδήποτε» υποστήριξε κατά την απολογία του, με έναν από τους παθόντες να φωνάζει: «Με τσάκισε στο ξύλο όμως».

Ο 30χρονος είπε απολογούμενος ότι βρισκόταν εκεί για να πάρει χρήματα από έναν φίλο του, όταν ξαφνικά άκουσε να φωνάζουν «νάτος ο φασίστας τσακίστε τον». Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή, λέγοντας ότι οποία φωτογραφία του που τον εμπλέκει με τη Χρυσή Αυγή ανήκει στο παρελθόν.

«Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φάλαγγαρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα» είπε, ενώ σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε:

«Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ να βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ».

Πρόεδρος: Έχετε χτυπήσει;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρ: Πως γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε τίποτα;

Κατηγ: Δεν ξέρω πως έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα

Πρ: Κάποια στογμη είπατε τέλος

Κατηγ: Δεν είπα τέλος

Πρ: Χαιρετίσατε ναζιστικά;

Κατηγ: Δεν έχει γίνει αυτό.

Πρ: Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;

Κατηγ: Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα.

Πρ: Δηλαδή παραδέχεστε ότι υπήρξε η επίθεση από τους μαυροφορεμένους αλλά λέτε ότι η δίκη σας συμμετοχή ήταν συμπτωματική. Εσείς πόσους χτυπήσετε;

Κατηγ: Έναν που μου επιτέθηκε σίγουρα. Δεν μπόρεσα να δω πρόσωπο.

Οι μάρτυρες

Στο δικαστήριο περιγράφτηκε πως «μία ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε».

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι «ο κατηγορούμενος είπε «τέλος τέλος» και έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικα και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά». Ο λόγος που ο κατηγορούμενος έφτασε στη δικαιοσύνη ήταν το χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα «που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο», από το οποίο τον ταυτοποίησαν οι μάρτυρας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ένας εκ των παθόντων. «Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Μόλις βγήκε η φωτογραφία, όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ των δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν» κατέθεσε ο Σταμάτης Χατζηδήμου, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος και η ομάδα του όρμησαν με μένος στη διαδήλωση.

Μάρτυρας: Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας ραπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές.

Πρόεδρος: Και ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Κυρίως ο κατηγορούμενος.

«Μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε τέλος και έφυγαν. Διαπίστωσα ότι ερχόταν προς το μέρος μας ο κόσμος από τις γύρω καφετέριες» είπε ο μάρτυρας εξηγώντας το ρόλο του 30χρονου στην επίθεση.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, τα μέλη της ομάδας που επιχείρησε να διαλύσει την πορεία, ήταν «ακροβολισμένα στο πάρκο και περίμεναν να μας επιτεθούν». Σύμφωνα με τις περιγραφές, επρόκειτο για «15 ανθρώπους με μαύρα και κουκούλες», πλην του κατηγορούμενου, ο οποίος δεν φορούσε κάτι στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τον αναγνωρίσει ο Σταμάτης Χατζηδήμου και κατά τη διάρκεια της δίκης. «Τον είδα. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς φάγαμε το ξύλο. Κάνεις από εμάς δεν πέταξε τίποτα. Μόνο συνθήματα» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα