ΙΣΑ: Επιβεβλημένη η χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων στους αθλούμενους

ΑΘΗΝΑ-Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πανιατρική συγκέντρωση β ημερίδα, με θέμα «Ο νέος ασφαλιστικός-φορολογικός νόμος και οι συνέπειες για τους γιατρούς».(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πανιατρική συγκέντρωση β ημερίδα, με θέμα «Ο νέος ασφαλιστικός-φορολογικός νόμος και οι συνέπειες για τους γιατρούς».(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Με εγκύκλιό του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκαθάρισε ότι η ιατρική γνωμάτευση για όλους τους αθλούμενους είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Επιβεβλημένη θεωρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τη χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων σε αθλούμενους σε αθλητικά σωματεία και η ιατρική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε αδειοδοτημένους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο ΙΣΑ με αφορμή ερωτήματα και επισημάνσεις αθλητικών σωματείων για την υποχρέωση έκδοσης ιατρικής γνωμάτευσης σε αθλούμενους που δεν συμμετέχουν σε αγωνιστικά τμήματα στα εκάστοτε σωματεία εξηγεί τα εξής:

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η έκδοση της Κάρτας Υγείας Αθλητή είναι υποχρεωτική μόνο για τους αθλητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αθλητικού σωματείου και έχουν αποκτήσει Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης για τη συμμετοχή αθλούμενων σε μη αγωνιστικά τμήματα.

Ωστόσο ο ΙΣΑ κρίνει «επιβεβλημένο για τη συμμετοχή σε κάθε άθλημα μη αγωνιστικό να προσκομίζεται ιατρική γνωμάτευση, η οποία θα βεβαιώνει ότι οι αθλούμενοι είναι υγιείς, δεν χρήζουν περαιτέρω ιατρικών εξετάσεων και μπορούν να ασκηθούν στο εκάστοτε άθλημα».

Σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται ο γιατρός να μεταβαίνει στο χώρο του εκάστοτε σωματείου, προκειμένου να εξετάσει τους αθλούμενους, εκτός και αν υφίσταται στον χώρο αδειοδοτημένο από τον ΙΣΑ ως αρμόδιο φορέα ιατρείο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όσον αφορά τις ιατρικές ειδικότητες που δύνανται να χορηγούν τις ως άνω ιατρικές γνωματεύσεις, ο ΙΣΑ εκφράζει την άποψη ότι τέτοιες δύνανται να χορηγούν, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή όσων ισχύουν για την έκδοση κάρτας υγείας αθλητή, καρδιολόγοι αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον έχουν πιστοποιηθεί με βάση τα σχετικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: