Έρευνα διεθνών ΜΜΕ: Δύο νεκροί μετά από pushback του λιμενικού στη Σάμο

Έρευνα διεθνών ΜΜΕ: Δύο νεκροί μετά από pushback του λιμενικού στη Σάμο
Σύριος πρόσφυγας στην Ελλάδα (φωτογραφία αρχείου) ap

Διεθνής έρευνα κάνει λόγο για πνιγμό δύο προσφύγων από το Ελληνικό Λιμενικό στο πλαίσιο παράνομης επιχείρησης επαναπροώθησης στη Σάμο.

Διεθνής δημοσιογραφική έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Mediapart και Spiegel κάνει λόγο για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις στο πλαίσιο των οποίων το Ελληνικό Λιμενικό πετά πρόσφυγες στη θάλασσα ακόμα κι χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 17/02 και επικαλείται μεταξύ άλλων δύο αξιωματικούς του Λιμενικού, που μιλούν ανώνυμα, επιβεβαιώνοντας την βίαιη πρακτική που εφαρμόζουν οι αρχές όταν επαναπροωθούν μικρές ομάδες προσφύγων, ρίχνοντας τους στη θάλασσα προκειμένου να κολυμπήσουν στην Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται φουσκωτές σχεδίες καθώς “κοστίζουν” και αν γινόταν διαγωνισμός για την προμήθειά τους θα “προκαλούνταν υποψίες”.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο πρόσφυγες, ο Κέιτα και ο Κουαμού (τα ονόματά έχουν αλλαχθεί) έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν μέλη του Λιμενικού τους μετέφεραν από τη Σάμο στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους έριξαν στη θάλασσα χωρίς να ξέρουν κολύμπι. Ένας τρίτος ο Ιμπραήμ, στο παρελθόν μέλος του Λιμενικού του Καμερούν, κατάφερε να βγει ζωντανός στα τουρκικά παράλια στο Αϊδίνι και διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι πήραν μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, συνεντεύξεις από αξιωματούχους του Ελληνικού και Τουρκικού Λιμενικού, απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, υλικό από δορυφόρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα όσα συνέβησαν στο πλαίσιο επιχείρησης επαναπροώθησης από τη Σάμο.

Συγκεκριμένα οι τρεις πρόσφυγες είχαν επιβιβαστεί τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου σε μια βάρκα με συνολικά 36 άτομα και η οποία έφτασε στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου, στο ακρωτήρι Πράσσο, γύρω τις 7 το πρωί. Από αυτούς 28 άτομα συνελήφθησαν και επιβιβάστηκαν από το Λιμενικό σε σκάφος που τους οδήγησε ανοιχτά του πελάγους, τους τοποθέτησε σε φουσκωτές σχεδίες και τους εγκατέλειψε ανοιχτά της θάλασσας.

Από τους υπόλοιπους οκτώ, οι τέσσερις κατέφυγαν στο ΚΥΤ Σάμου και οι υπόλοιποι συνελήφθησαν.

Από τα άτομα που συνελήφθησαν μια γυναίκα διασώθηκε από Τούρκους Λιμενικούς στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι άλλοι τρεις, ο Κέιτα, ο Κουαμού και ο Ιμπραήμ, κοιμήθηκαν το βράδυ στο δάσος και συνελήφθησαν την επομένη (16 Σεπτεμβρίου), καθώς προχωρούσαν στο δρόμο, από άντρες που τους είπαν ότι είναι αστυνομικοί. Τους πήραν κινητά και λεφτά και τους οδήγησαν σε λιμάνι, τους έβαλαν σε ταχύπλοοο Rafnar και μεσοπέλαγα τους πέταξαν στη θάλασσα, αφού τους χτύπησαν βίαια.

Στις 18 Σεπτεμβρίου το πτώμα του Κέιτα εντοπίστηκε από το Τουρκικό Λιμενικό. Στις 20 Σεπτεμβρίου βρέθηκε επίσης και το άψυχο σώμα του Κουάμου. Ο Ιμπραήμ κατάφερε να ξανάρθει στην Ελλάδα για να ζητήσει άσυλο.

Η απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν.

Ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα.

Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους – πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας.

Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα