Έτσι θωρακίζεται ο Έβρος – Τι είναι ο “συναγερμός από την κόλαση” και τα “ηλεκτρονικά μάτια”

Έτσι θωρακίζεται ο Έβρος – Τι είναι ο “συναγερμός από την κόλαση” και τα “ηλεκτρονικά μάτια”

Ηχοβολιστικά συστήματα επιστρατεύει η αστυνομία για να ενισχύσει τη θωράκιση του Έβρου. Όσα είπε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων για τα νέα μέτρα και τον εξοπλισμό.

Με νέα σύγχρονα φορητά συστήματα ενισχύεται ο εξοπλισμός της ελληνικής αστυνομίας με στόχο τη θωράκιση των συνόρων του Έβρου.

Πρόκειται για ηχοβολιστικά συστήματα, που προκαλούν πανικό χωρίς σωματική βλάβη, λειτουργούν αποτρεπτικά και καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση και παραβίαση των συνόρων.

Ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, μίλησε στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας σχετικά: “Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, την περίοδο των υποκινούμενων μεταναστευτικού κινήματος στις Καστανιές, τα ηχοβολιστικά συστήματα θα είχαν κάνει τη διαφορά, δεν θα είχαμε οδηγηθεί τόσο ασφυκτικές πιέσεις. Είναι φορητά, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται ώστε να είναι αισθητή η παρουσία της ΕΛΑΣ παντού για να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι”.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η μέγιστη συνεχής ένταση των ηχοβολιστικών συστημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 162 ντεσιμπέλ, ενώ η μέση ένταση μιας συνομιλίας είναι 60 dB, 120 dB είναι ο ήχος ενός τζετ και ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μέχρι τα 130 dB, ενώ η εμβέλεια φτάνει τα 4 χιλιόμετρα μέσα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, λειτουργούν σαν “ηλεκτρονικό αυτί”, καθώς οι φωνές ενισχύονται και ηχογραφούνται.

Οι κατασκευαστές περιγράφουν τα ηχοβολιστικά συστήματα σαν “συναγερμό αυτοκινήτου από την κόλαση”, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ, πανικό και να αποπροσανατολίσει το στόχο. Πάντως, σε αυτή τη φάση, η ΕΛΑΣ χρησιμοποιεί τις συσκευές μόνο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε μεγάλο γεωγραφικό τμήμα.

Τι είναι τα “ηλεκτρονικά μάτια”

Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που προέκυψε μετά από ενέργειες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και την προσφορά της ΕΛΒΟ θα αποτελέσει τα “ηλεκτρονικά μάτια” αστυνομικών και συνοριοφυλάκων νύχτα και μέρα. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων όπως αυτό το της Νέας Βύσσας και θα καλύπτει όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων μέχρι και τη θάλασσα, θα υπάρχει δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο, και μάλιστα παρά πολύ ευκρινής.

Όπως είπε ο κ. Χαρέλας, “το σύστημα επιτήρησης καμερών πλέον λειτούργει νύχτα μέρα, και την ημέρα μπορεί να μας δώσει πολύ καλύτερη εικόνα, αλλά και το βραδύ εικόνα πάνω από 3,5 χιλιόμετρα. Η νύχτα γίνεται ημέρα, μπορούμε να δούμε εύκολα οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο”.

Τέλος, η θωράκιση του Έβρου θα ενισχυθεί και με νέα οχήματα 4Χ4, ενώ τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων θα περιπολούν σε όλο το μήκος του ποταμού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα