Euroferry Olympia: Θρίλερ με τους 11 αγνοούμενους – Ρυμουλκείται σε σημείο βόρεια της Κέρκυρας

Euroferry Olympia: Θρίλερ με τους 11 αγνοούμενους – Ρυμουλκείται σε σημείο βόρεια της Κέρκυρας
Το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia ΙΝΤΙΜΕ

Ρυμουλκείται σε ασφαλέστερο σημείο βόρεια της Κέρκυρας το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia. "Μάχη" με τον χρόνο για τους 11 αγνοούμενους. Τι λέει ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ.

Σε ασφαλές αγκυροβόλιο, στα βόρεια της Κέρκυρας βορειοανατολικά του όρμου Κασσιόπης, ξεκίνησε να ρυμουλκείται το πλοίο Euroferry Olympia στο οποίο εστίες φωτιάς εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Η απόφαση για τη ρυμούλκησή του θεωρήθηκε αναγκαία, καθώς ο καιρός έχει “αγριέψει” και αναμένονται ισχυροί άνεμοι, ενώ το πλοίο έχει πάρει ήδη κλίση, γεγονός που ανησυχεί τις αρχές.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές θερμοκρασίες σε σημεία του πλοίου, εμποδίζουν προς το παρόν μία επιχείρηση στο εσωτερικό του για τον εντοπισμό των 11 αγνοουμένων μεταξύ των οποίων και των τριών Ελλήνων.

Συνολικά εξακολουθούν να επιχειρούν στην κατάσβεση τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , ένα (01) πυροσβεστικό πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πέντε Ρυμουλκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Στους 2.000 βαθμούς η θερμοκρασία στο πλοίο

Μιλώντας σε πρωινές εκπομπές ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο, κ. Γιώργος Μήτσης, εξήγησε γιατί είναι τόσο δύσκολες οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στο πλοίο.

“Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, ενώ η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων ήταν ανυπόφορη”, ανέφερε.

Τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος παραμονής στο πλοίο. “Δεν μπορούμε να μένουμε για 10-15 λεπτά. Αν πέσει το θερμικό φορτίο και περιοριστεί η τοξικότητα των αερίων, θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε, να κάνουμε διανοίξεις”, επισήμανε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία στο εσωτερικού του πλοίου αγγίζει τους 2.000 βαθμούς, με τον κ. Μήτση να αναφέρει πως ο εξοπλισμός της ομάδας των ΕΜΑΚ δεν μπορεί να αντέξει σε αυτές τις θερμοκρασίες, καθώς θα λιώσει.

Βίντεο ντοκουμέντο από την εκκένωση του πλοίου

Κινητό έχει καταγράψει όλες τις συγκλονιστικές στιγμές, από την ώρα που ξεσπά η φωτιά, οι επιβάτες ξυπνούν τρομαγμένοι, φορούν πανικόβλητοι τα σωσίβιά τους και αρχίζουν υπό τις οδηγίες του πληρώματος να μπαίνουν στις σωσίβιες λέμβους.

Βρέθηκε ζωντανός ένας από τους επιβάτες που αγνοούνταν

Ζωντανός βρέθηκε στην πρύμνη του φλεγόμενου πλοίου ένας από τους αγνοούμενους του Euroferry Olympia, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.

Την αναφορά επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται για έναν οδηγό Λιθουανικής καταγωγής.

Αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση του επιβάτη.

Ο άνθρωπος βρέθηκε στην πρύμνη του πλοίου και μάλιστα κατέβηκε μόνος του από σκάλα για να πάει στους διασώστες.

Αγωνία για τους 11 αγνοούμενους

Στο μεταξύ, όσο περνούν οι ώρες τόσο μεγαλώνει η αγωνία για τους 11 αγνοούμενους, οι συγγενείς των οποίων κατέφτασαν στην Κέρκυρα χθες, Σάββατο (19/02).

Οι συγγενείς των αγνοουμένων απευθύνουν δραματική έκκληση να μην σταματήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ, όπως λένε, περιμένουν κάποιο ευχάριστο νέο.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι συγγενείς, οι οποίοι ελπίζουν οι άνθρωποί τους να είναι ζωντανοί, έχουν την στήριξη ψυχολόγων. Εκείνο που ζητούν είναι οι διασώστες να προσεγγίσουν το σημείο του πλοίου, όπου βρίσκονται τα οχήματα, για να καταφέρουν να εντοπίσουν τους δικούς τους και να τους απεγκλωβίσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα