Εξαλείφθηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Ελλάδα

Γουρούνια ελευθέρας βοσκής ψάχνουν για τροφή ανάμεσα σε φύλλα βελανιδιάς (ρίζες και ότι άλλο έχει μέσα το χώμα) σε δάσος στον Κόζιακα του νομού Τρικάλων. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Γουρούνια ελευθέρας βοσκής ψάχνουν για τροφή ανάμεσα σε φύλλα βελανιδιάς (ρίζες και ότι άλλο έχει μέσα το χώμα) σε δάσος στον Κόζιακα του νομού Τρικάλων. EUROKINISSI

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Την πλήρη εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του αυτό επετεύχθη με τις συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών του ΥΠΑΑΤ σε πλήρη συνεργασία με τους κτηνιάτρους των Υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής - ΔΑΟΚ).

ADVERTISING

Σημειώνεται, ότι το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2020 σε οικόσιτη εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς ενεργοποιήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο με τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου, το οποίο εφαρμόστηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, τοπικούς φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και τους χοιροτρόφους των δύο Π.Ε. (Σερρών και Θεσσαλονίκης).

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οικειοθελώς και χωρίς να έχει αντιμετωπίσει κρούσμα, είχε θέσει σε εφαρμογή τον κανονισμό που προέβλεπε αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network