Υποχωρεί η γρίπη. Τέσσερις θάνατοι και μία επιπλέον νοσηλεία σε ΜΕΘ

Υποχωρεί η γρίπη. Τέσσερις θάνατοι και μία επιπλέον νοσηλεία σε ΜΕΘ
Μέτρα προστασίας από τη γρίπη (ΦΩΤΟ Αρχείου) ASSOCIATED PRESS

Σε φάση υποχώρησης όπως αναμένονταν έχει μπει η περίοδος της γρίπης στη χώρα. Συνολικά 94 θάνατοι σημειώθηκαν από την αρχή Οκτωβρίου.

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζει πορεία της γρίπης στην Ελλάδα, με την τελευταία εβδομάδα να καταγράφονται 4 νέοι θάνατοι και μόνο μία εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά από την έναρξη της περιόδου, δηλαδή την αρχή Οκτωβρίου 2019, 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, ενώ χαμηλότερος ήταν και ο αριθμός σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο εκείνων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Τουλάχιστον σ αυτό το μέτωπο, η χώρα φαίνεται να κέρδισε το χρόνο που ήθελε, δηλαδή να μη συμπέσει η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού με την έξαρση της γρίπης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 09–15 Μαρτίου 2020, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Τον εν λόγω επταήμερο στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 214 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 20 (9,3%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 9 (45%) ήταν τύπου Α και τα 11 (55%) ήταν τύπου Β. Τα 4 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 3 (75%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και το 1 (25%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Συνολικά από την αρχή Οκτωβρίου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 2904 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 870 (30%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 679 (78%) ήταν τύπου Α και τα 191 (22%) τύπου Β. Τα 547 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 365 (66,7%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 182 (33,3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Επίσης καταγράφηκαν 241 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 220 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 92 (38,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 94 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 76 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 18 σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι παραμένουμε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, με πτωτική τάση. Συνεπικρατούν οι υπότυποι A(H1N1), A(H3N2) και Β.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα