Φοιτητική κατοικία: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σπίτι

Φοιτητική κατοικία: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο σπίτι
Φοιτήτρια. Getty Images/iStockphoto

Πέντε συμβουλές για τη σωστή επιλογή φοιτητικής στέγης. Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη

“Πρέπει να βρούμε σπίτι ακριβώς απέναντι από το Πανεπιστήμιο!” Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνουν οι γονείς κατά τη διάρκεια αναζήτησης του κατάλληλου σπιτιού για το παιδί τους κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Το να βρεθεί το κατάλληλο “φοιτητικό σπίτι” δεν είναι μια εύκολη υπόθεση γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Κάτι όχι απαραίτητα κακό, γιατί με αυτό τον τρόπο η αγορά δεν παραμένει στατική αλλά δυναμικά εξελισσόμενη και υγιής.

Η προσφορά σπιτιών για φοιτητές ήταν ανέκαθεν μεγάλη αλλά συχνά όχι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση.

Με την πανδημία έγινε σαφές ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να κάνει “θαύματα” και πολλοί φοιτητές επέλεξαν να μην εγκατασταθούν σε σπίτι στις περιοχές που βρίσκεται η σχολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια λόγω της εκρηκτικής αύξησης του τουρισμού, πολλά “πρώην” φοιτητικά σπίτια είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnB).

Πλέον η αγορά της φοιτητικής στέγης έχει βρεθεί σε μια νέα ισορροπία, κατά κάποιον τρόπο. Η πανδημία επιτάχυνε πολλές αλλαγές στις αποφάσεις ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και στις ανάγκες στέγασης των φοιτητών.

Σήμερα, ανάλογα με τον προϋπολογισμό, αναζητούνται αρκετές επιπλέον παροχές που παλιότερα δεν υπήρχαν στη λίστα.

Αντίστοιχα, έχουν προσαρμοσθεί και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, ειδικά σε πόλεις με έντονο το φοιτητικό στοιχείο, ή σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά σε δημοφιλή εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση και εύρεση του κατάλληλου σπιτιού για τους νέους φοιτητές χρειάζεται μεθοδικότητα και ρεαλισμό.

Δείτε παρακάτω 5 σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψην σας.

1. Η κατάλληλη περιοχή

Το λάθος που γίνεται από πολλούς γονείς και φοιτητές είναι η επιμονή στην αναζήτηση διαμερίσματος ακριβώς απέναντι από τη Σχολή που θα φοιτήσουν. Σίγουρα, αυτή η επιλογή είναι η ιδανική καθώς η πρόσβαση θα είναι άμεση και δε θα προκύπτουν επιπλέον ανάγκες, όπως για παράδειγμα μετακίνηση (άρα μικρότερα κόστη και λιγότερος χαμένος χρόνος). Σχεδόν πάντα όμως οι τιμές σε πολύ κοντινή γειτνίαση με τις Σχολές είναι υπερβολικά υψηλές, και για καλό λόγο (προσφορά και ζήτηση). Όμως, μια πιο έξυπνη επιλογή είναι τουλάχιστον να αναζητήσετε σπίτια στην γύρω περιοχή, σε οποιαδήποτε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με τα πόδια σε περίπου 20 λεπτά. Θα δείτε πολύ μεγάλη διαφορά στις τιμές ενώ η απόσταση αυτή δε θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα. Επιπλέον, στην Αθήνα υπάρχει το μετρό και αυτό ουσιαστικά αφήνει περιθώρια να βρείτε σπίτι σε οποιαδήποτε περιοχή που έχει σταθμό μετρό. Η μετακίνηση είναι εύκολη και γρήγορη ενώ η φοιτητική μηνιαία κάρτα έχει ιδιαίτερα προσιτό κόστος. Το ίδιο για τα μέσα μεταφοράς ισχύει και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη (η οποία επίσης θα αποκτήσει μετρό σε λίγο καιρό).

2. Ο προϋπολογισμός

Καλό είναι πριν την έναρξη της αναζήτησης να γίνει μια ρεαλιστική προσέγγιση του προϋπολογισμού που είναι διαθέσιμος για το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν υπερβολές και στα δύο άκρα. Το πολύ χαμηλό ενοίκιο θα αφορά ένα σπίτι με λίγες ανέσεις και πολλά προβλήματα και δε θα βοηθήσει τους φοιτητές να επικεντρωθούν σε αυτό που πρέπει να κάνουν. Από την άλλη πλευρά, η εύρεση ενός “πολυτελούς” ή ακριβού σπιτιού θα φέρει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα όριά του και αυτό θα είναι κάτι που θα λαμβάνει χώρα κάθε μήνα για τουλάχιστον 4 ή 5 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το ενοίκιο δεν είναι το μοναδικό έξοδο για έναν φοιτητή ή φοιτήτρια που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Συνιστάται να αποφασισθεί από κοινού ένα budget που θα κάνει τη ζωή του άνετη χωρίς όμως να “στραγγαλίζει” τον οικογενειακό προγραμματισμό. Λύσεις πάντα υπάρχουν.

3. Η συγκατοίκηση

Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένη, ή τουλάχιστον όσο διαδεδομένη είναι στις χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει πολλές φορές καχυποψία ενώ η ελληνική κουλτούρα πολλές φορές δε συμβαδίζει με την “οικονομία του διαμοιρασμού”. Όμως, η επιλογή της συγκατοίκησης μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά προβλήματα. Με τη συγκατοίκηση μειώνονται αυτόματα τα κόστη στο μισό ή στο ⅓ (στην περίπτωση μεγαλύτερου διαμερίσματος που μπορεί να στεγάσει τρία άτομα). Αυτό είναι μια σημαντική μηνιαία εξοικονόμηση. Επιπλέον, ανοίγει με τον τρόπο αυτό η “βεντάλια” των διαθέσιμων επιλογών. Δύο σημαντικά θέματα που πρέπει να προσέξετε φυσικά είναι το θέμα της ασφάλειας (ποιά θα είναι τα άλλα άτομα στο ίδιο νοικοκυριό, αν τα γνωρίζετε και εμπιστεύεστε) και της εξασφάλισης (τόσο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού καθώς μπορεί να μην το επιθυμεί όσο και στην περίπτωση ξαφνικής αποχώρησης ενός από τους συγκατοίκους που μπορεί να σημαίνει και απλήρωτα ενοίκια ή λογαριασμοί). Σε κάθε περίπτωση, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

4. Επίπλωση & εξοπλισμός

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα διαμέρισμα επιπλωμένο ή ημιεπιπλωμένο. Αυτό θα σας γλιτώσει από αρκετή ταλαιπωρία και δαπάνες. Συχνά, οι γονείς νέων φοιτητών επιθυμούν να στήσουν ένα σπιτικό από την αρχή για τα παιδιά τους. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτό αναγκαίο καθώς υπάρχουν ωραία διαμερίσματα με τα βασικά έπιπλα και συσκευές που αρκούν για μια άνετη διαβίωση. Αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κάτι θα είναι ίσως ένα νέο κρεβάτι (για καλύτερο ύπνο, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό) ή μια έξτρα ηλεκτρική συσκευή. Ό,τι αγοράσετε εσείς είναι δικό σας οπότε σε περίπτωση μετακόμισης μπορείτε να πάρετε μαζί τα έπιπλα ή συσκευές που αγοράσατε. Σε περίπτωση που εξοπλίσετε το σπίτι από την αρχή το κόστος θα είναι αρκετά μεγάλο ενώ δημιουργούνται θέματα σε περίπτωση μετακόμισης (θα χωράνε όλα αυτά στο νέο σπίτι; Ή θα αχρηστευθούν;). Επιπλέον, στο τέλος της φοίτησης πρέπει να βρείτε τρόπο να τα αξιοποιήσετε καθώς είναι συχνό το φαινόμενο να στοιβάζονται έπιπλα και συσκευές σε αποθήκες χωρίς καμία μελλοντική χρήση.

5. Ο κλιματισμός

Συχνά, αυτά τα δύο έξοδα μπορεί να εκτροχιάσουν το φοιτητικό και οικογενειακό προϋπολογισμό. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της θέρμανσης το χειμώνα και της ψύξης το καλοκαίρι. Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικά έξοδα και πρέπει να τα έχετε υπόψιν σας πριν την επιλογή του σπιτιού. Ειδικά σε πιο κρύες περιοχές (Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα) το σπίτι πρέπει να διαθέτει καλό σύστημα θέρμανσης. Αν το κτίριο έχει κεντρική θέρμανση, το κόστος των κοινοχρήστων μπορεί να είναι υψηλό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Προτιμήστε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση. Για τις πιο νότιες περιοχές, το ζήτημα της ψύξης μπορεί να είναι πιο σημαντικό. Διαθέτει το σπίτι κλιματιστικά; Αν ναι, πόσο παλιά είναι; Η παλαιότητά τους επηρεάζει την απόδοσή τους (δεν ψύχουν το σπίτι αποτελεσματικά) ενώ είναι και ενεργοβόρα. Σε περίπτωση χρήσης κλιματισμού και για θέρμανση και για ψύξη, σας δίνεται πλέον η δυνατότητα να αξιοποιήσετε ειδικά προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος ή και φυσικού αερίου, με προνομιακές τιμές ειδικά για φοιτητές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα