Φωτιά στην Αχαΐα: Καλύτερη η εικόνα στην Ζήρια

Φωτιά στην Αχαΐα: Καλύτερη η εικόνα στην Ζήρια
Φωτιά στην Αχαΐα Eurokinissi

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Αιγιάλεια. Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής

Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Ζήρια της Αιγιάλειας, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί τα εναέρια μέσα και στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που αποτελούνται από 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

, 1 2021. (EUROKINISSI) Eurokinissi


Παράλληλα, συνεδρίασε πριν από λίγη ώρα το συντονιστικό όργανο, στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην περιοχή Λαμπίρι. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου Αιγιαλείας.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δόθηκαν στοιχεία για την πορεία της φωτιάς και για τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν», προσθέτοντας ότι «ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, διότι όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».

Επίσης, ανέφερε στο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπήρξε άμεση συνεργασία με όλους και ό,τι μας ζητήθηκε από πλευράς περιφέρειας το δώσαμε, όπως μηχανήματα και υδροφόρες, ώστε να διευκολύνουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

Φωτιά στην Αχαΐα: Στους 16 οι τραυματίες

Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 31/7 και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, το κύριο μέτωπο της φωτιάς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια χαράδρα. Πρόσθεσε ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».

Το πρωί της Κυριακής επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας, ώστε, αν χρειαστεί, να παράσχουν βοήθεια, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Εικόνες ολικής καταστροφής κατέγραψαν οι κάμερες το πρωί της Κυριακής. Στάχτη έγινε το κάμπινγκ στο Λαμπίρι Αχαΐας, και το παλιό “κλαμπ Μεντιτερανέ”.

Αποκαταστάθηκε η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική

Αποκαταστάθηκε πλήρως, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού, Πατρών – Κορίνθου, από το ύψος του Δρεπάνου, έως την περιοχή του Ελαιώνα.

Φωτιά στην Αχαϊα. AP Photo/Andreas Alexopoulos

Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα αυτοκίνητα απεγκλωβίζονται σταδιακά και κατά μικρές ομάδες, με τη συνοδεία πάντα ενός περιπολικού για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Μαύρισαν τα πάντα – Αποκαρδιωτικές εικόνες

Ενα πανέμορφο, καταπράσινο κομμάτι της Πελοπονήσου καταστράφηκε από την μεγάλη φωτιά στην Αχαϊα.

Δεκάδες τα σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες και πλέον στάχτη κι αποκαϊδια καλύπτουν τα πάντα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του πρακτορείου Eurokinissi.

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις σβήσει η πυρκαγιά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «ως Περιφέρεια θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την φωτιά».

Μεγάλες καταστροφές στην Αχαϊα. ΑΠΕ ΜΠΕ

, 1 2021. (EUROKINISSI) Eurokinissi

, , 31 2021. 95 4 , 33 , , 4 . . , . , - . , , - , , . , , . -/-/ ΑΠΕ ΜΠΕ

, , 31 2021. 95 4 , 33 , , 4 . . , . , - . , , - , , . , , . -/-/ ΑΠΕ ΜΠΕ

, , 31 2021. 95 4 , 33 , , 4 . . , . , - . , , - , , . , , . -/-/ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα