Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεύτερη νύχτα “κόλασης” – Δύσκολη μάχη κόντρα και στους ανέμους

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεύτερη νύχτα “κόλασης” – Δύσκολη μάχη κόντρα και στους ανέμους
Εικόνα του πύρινου μετώπου στην Αλεξανδρούπολη INTIME NEWS

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται για να περιορίσουν το μέτωπο. Συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Συνδρομή και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί τις τελευταίες ώρες.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη, που μαίνεται ανεξέλεγκτο για δεύτερη ημέρα, με τον δήμο να τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Βασικότερο πρόβλημα παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, κάτι που ευνόησε τις αναζωπυρώσεις στο ήδη δύσκολο μέτωπο που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μόνο την Κυριακή δόθηκε εντολή εκκένωσης πέντε οικισμών, των Μοναστηράκι, Δορίσκος, Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Άβαντας, ενώ η φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και βρίσκεται μια “ανάσα” από την ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να θωρακιστεί.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής, επτά πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Εικόνα του πύρινου μετώπου στην Αλεξανδρούπολη INTIME NEWS


Μεγάλη παραμένει η κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς στο σημείο επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Παράλληλα, συνδράμουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αερολιμενάρχη, Στέλιου Ζαντανίδη, τα εναέρια μέσα τη Δευτέρα (21/08) θα υπερδιπλασιαστούν.

e-evros.gr

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι τόσο μεγάλο που για δεύτερη ημέρα, η πόλη της Αλεξανδρούπολης ήταν “πνιγμένη” στους καπνούς, για αυτό και εκδόθηκε εκ νέου 112 για τους κατοίκους της πόλης, να μείνουν με κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Νωρίτερα την Κυριακή κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Η πρόγνωση του καιρού στην Αλεξανδρούπολη

Σε ό,τι αφορά τους ανέμους στην περιοχή, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα διατηρηθούν κάπως πιο εξασθενημένοι μέχρι και τις πρωινές ώρες. Λίγο πριν το μεσημέρι της Δευττέρας και πάλι θα ενισχυθούν φτάνοντας οι ριπές τους πρόσκαιρα και τα 7 μποφόρ.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με τις μέγιστες μέσες εντάσεις, αλλά και τις ριπές των ανέμων ανά ώρα:

Η αυριανή ημέρα είναι γενικώς δύσκολη και πολλές περιοχές θα βρεθούν ακόμη και σε κατάσταση συναγερμού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα